26 Ağustos 2016 13:55

Kaya ve Kızılkaya’nın tutukluğuna itiraz edildi

Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın tutuklanmasına avukatlar itirazda bulundu.

Paylaş

İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Özgür Gündem gazetesi hakkında verdiği kapatma kararının ardından gözaltına alınarak, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ile Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın tutuklanmasına avukatlar itirazda bulundu. Av. Özcan Kılıç ile Sercan Korkmaz tarafından İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itiraz ile Kızılkaya ve Kaya’nın tahliyesi istendi. Avukatlar itiraz dilekçelerinde, Kızılkaya ve Kaya’nın tutuklanması yönünde verilen kararın, Anayasa, AİHS kurallarına, Basın Kanunu, AYM ve AİHM kararlarında belirlenen kurallara ve ölçülülük, belirlilik ilkelerine aykırı olduğu belirtildi. Kararın bu yönüyle uygulama, hukuki temelden ve gerçeklikten yoksun, yargılama süreci olmaksızın verilmiş peşin hüküm niteliği taşıdığı vurgulandı. 

‘TUTUKLANMALARI KABUL EDİLEMEZ’

İtiraz dilekçesinde verilen karar ile Kaya ve Kızılkaya’nın en temel ve vazgeçilmez hakkı olan basın, haber alma-verme, kamuoyunu bilgilendirme, düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanma hakları, hukuka aykırı ve haksız biçimde ihlal edildiğine değinilerek, “Anayasa, Basın Yasası ve diğer yasalara, adli ve mali mevzuatta belirlenen koşullara uygun olarak yayım hakkına sahip bulunan, her türlü hukuki ve mali denetime açık şekilde yayımlanan, dağıtımı Türkiye’nin en yaygın dağıtım ağına sahip Turkuvaz Dağıtım tarafından gerçekleştirilen bir gazetedeki yasal konumları nedeniyle ‘örgüt üyesi’ olarak suçlanmaları ve tutuklanmaları kabul edilemez bir durumdur” denildi. Bütünüyle ön yargılı yaklaşımla, yorum ve varsayımlara dayalı iddialara dayalı değerlendirme sonucu Kaya ve Kızılkaya’nın “yasa dışı bir örgütün üyesi olarak” nitelendirilmesi ve bu gerekçe ile tutuklanmalarının hukuki ve maddi dayanağı bulunmadığına değinildi. 

ASIL NEDEN MUHALİF GAZETECİLİK

İtirazda, Kaya ve Kızılkaya’nın tutuklanmasına gerekçe gösterilen tek olgunun “gazetecilik” faaliyeti olduğunun altı çizilerek, “Bu soruşturma ve tutuklama kararının, ifade ve haber alma hak ve özgürlüğünün kullanılması bağlamında tartışılması gerekir. Devletin, iktidarın, resmi ideolojinin belirlediği sınırların dışına çıkan, muktedirleri eleştiren, toplum ve kamuoyundan gizlenen gerçekleri gün ışığına çıkaran, muhalif bir yayın çizgisine sahip gazetede yayımlanan haber ve yazıların bu uygulamanın asıl nedeni olduğu açıktır” ifadesine yer verildi. İtirazda, AYM’nin Can Dündar ve Erdem Gül kararı ve benzeri birçok uluslararası mahkemenin kararı da emsal olarak gösterildi. 

İtiraz dilekçesinin sonuç ve talep kısmında ise avukatlar, “Yukarıda açıkladığımız nedenlerle birlikte, savcılık ve yargıçlık önündeki savunmalarımızda belirttiğimiz olgular bağlamında; Soruşturma konusu dosya kapsamında, sorgu ve savunmaların tamamlanmış ve delillerin toplanmış olması, yine tutuklama kararının gerekçesinin yetersiz, ölçülülük ve belirlilik ilkesine aykırı olması, kaçma şüphesi bulunmaması, müvekkillerin şahsi konumu ve özellikleri göz önüne alınarak yeniden yapılacak değerlendirme ile tutuklama kararının kaldırılmasını, aksi durumda talebimiz hakkında karar vermek üzere dosyanın İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep ederiz” denildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ercan Kesal’dan yeni kitap:  Cin Aynası

SONRAKİ HABER

DİHA Muhabiri saldırıya uğradı, gasbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...