26 Ağustos 2016 12:13

Mahkemelere zabıt katibi dayanmadı

Adliyelerde ağır iş yükü altında ezilen zabıt katipleri, darbe girişimi sonrasında gece gündüz çalışmak zorunda kaldı.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Adliyelerde ağır iş yükü altında ezilen zabıt katipleri, darbe girişimi sonrasında gece gündüz çalışmak zorunda kaldı. Personel yetersizliği ve 15 Temmuz sonrası yaşanan açığa almaların faturası ise “yavaş yazıyorlar” denilerek yine onlara yıkılmak isteniyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara mahkemelerine gönderilen yazı ise katiplerin sürülmesinin önünü açtı. Yazıda, “yetersiz” zabıt katiplerinin “Başka illerde değerlendirilmesi” için bildirilmesi istendi.

Mahkeme kalemlerinde, duruşmalarda görev yapan zabıt katipleri darbe girişimiyle birlikte artan iş yükünün ardından, şimdi de sürgün tehlikesiyle karşı karşıya. Yetersiz sayıda personelle ve artan mahkemelerle bilgisayar başında sabahlamak zorunda kalan zabıt katipleri için performans tehdidi oluştu. Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı Ankara mahkemelerine bir yazı gönderdi. Komisyona gelen çok sayıda zabıt katibi talebinin olduğu belirtilen yazıyla “Yetersiz olduğu tespit edilen zabıt katiplerinin KHK kapsamında başka illerde değerlendirilmek üzere isimlerinin bildirilmesi” istendi. 

ZATEN 500 KATİP AÇIĞI VAR

Peki zabıt katipleri neden yetersiz? Yavaş mı yazıyorlar? Duruşmalara kendi istekleriyle mi çıkmıyorlar? Ankara’da yetersiz görülen personel neden diğer illere gönderilmek isteniyor? Bu soruları yönelttiğimiz ve adını vermek istemeyen bir zabıt katibi, zaten Ankara Adliyesinde 500 zabıt katibi açığı olduğunu söyleyerek “O yüzden bütün mahkemeler zabıt katibi talebinde bulunuyor. 100’den fazla zabıt katibi de darbe girişiminden sonra açığa alındı. İdarenin yetersizliği olan istihdam eksikliği personele yıkılmak isteniyor. Zabıt katipleri için çalışma standardı 3 dakikada 90 kelime yazmaları. Ancak şimdiki mahkemelere yetişmek için neredeyse 3 dakikada 500 kelime yazmak gerekiyor. Liyakata göre alımlar yapmış olsalardı neyse ama 250 kelime yazanı eleyip 90 kelime yazanı aldıklarını gördük” diye konuştu.

24 SAATTEN FAZLA ÇALIŞAN VAR!

Ankara’da “yavaş yazıyor”, “yetersiz” denilen bir personelin başka illere gönderilmek istenmesini eleştiren zabıt katibi, “Ankara’da yetersiz olan başka ilde yeterli mi olacak?” diye sordu. Zabıt katibi, “Bu kadar yetersiz sayıda çalışan olmasına rağmen son yaptıkları sınavla 20 kişi alacaklarını duyurdular. Çalışan katipler de ya beğenilmiyor ya da çok çalıştırılıyor. Hakimler alıştıkları katiplerle çalışmak istiyor. Peki yeni işe başlayanlar ne olacak? Onlar duruşmaya çıkartılmayınca da çalışmadı oluyor. Ağır ceza mahkemesinde çalışanlar gece gündüz çalıştırılabiliyor. Örneğin; son süreçte bir arkadaşımız sabah saat 9.00’da duruşmaya başlamıştı. Önce akşama, yetmeyip sabaha kadar çalıştırdılar. Sabah saat 07.00’de evine gitmişti ki saat 11.00’de yeniden duruşmaya çağrıldı” diye konuştu. 

SORUNUN ÇÖZÜMÜ YENİ KATİP ALINMASI

Zabıt katiplerinin örgütlü olduğu Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan, zabit katipleri ile ilgili durumu gazetemize değerlendirdi. İstenilen hızda görülmeyen zabıt katiplerinin duruşmalara çıkartılmadığını belirten Aslan, şimdi de sürgün tehdidinin gündeme geldiğini söyledi. Artan iş yükü ve darbe girişimi sonrasında açığa alınan çok sayıda kişiyle zabıt katiplerinin adliyelere hapsedildiğine dikkat çeken Aslan, zabıt katiplerinin bu yaz yıllık izinlerini de kullanamadıklarını dile getirdi. Bu keyfi uygulamanın KHK’ye dayandırıldığını söyleyen Aslan,”Katip ihtiyacı varsa yeni kadrolu elemanlar alınır. Bizce böyle bir ihtiyaç uzun bir zamandır da var” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TGS, Evrensel’de TİS imzaladı

SONRAKİ HABER

Kadın mahpuslara kamera tacizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...