26 Ağustos 2016 10:34

YATSAN işçisi grev dedi

YATSAN’da patronun, işçilerin insanca yaşama yetecek ücret ve sosyal hak taleplerini kabul etmemesi üzerine, TİS süreci tıkandı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

YATSAN’da patronun, işçilerin insanca yaşama yetecek ücret ve sosyal hak taleplerini kabul etmemesi üzerine, TİS süreci tıkandı. Arabulucu süresinin de dolduğu fabrikada işçiler, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda grevden yana olduklarını belirttiler.
İzmir’in Torbalı ilçesinde kurulu olan YATSAN fabrikasında işveren ile TEKSİF Sendikasının yürüttüğü TİS görüşmelerinde arabulucu süreci 24 Ağustos günü sona erdi. Taraflar bu sürede de anlaşmaya varamadı. 730 işçinin çalıştığı fabrikada bayram öncesi fabrikaya grev kararının asılması bekleniyor.

Sendika ile patronun anlaşamadığı maddeler arasında işçiyi yakından ilgilendiren ücret zammını, sosyal haklardaki artışı, ikramiyeyi ve fazla mesai ücretlerini düzenleyen 11 madde bulunuyor. Sendika ücretlerde ilk altı ay için yüzde 15, ikinci altı ay için yüzde 10, toplamda 120 gün ikramiye, fazla mesai ücretlerinde yüzde 100 zam ve geriye dönük hak kayıpları için bir defaya mahsus toplamda 8 maaş talebi var. Patronun önerileri ise bu taleplerden çok uzak.

TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, TİS süreciyle ilgili işçilere bilgilendirme yaptı. Mesai saatinin bitimiyle fabrika önüne çıkan işçilere seslenen Aksoy “Bugün uyuşmazlığımızın son günü ve sizler bu sürecin daha fazla uzamadan grev kararı alınmasını istediniz. Bugün artık masadan kalktığımız gündür. Bizler geleceğimiz için, ekmeğimiz için, çocuklarımız için bir mücadele veriyoruz. Bu mücadelemiz diğer fabrikalara da örnektir” dedi.

‘ÜCRET VE TEKLİFLER ÇOK DÜŞÜK’

YATSAN’ın tapusunu değil sadece haklarını istediklerini ifade eden Aksoy şunları söyledi “Biz masadan çekilen taraf olmadık sadece insanca yaşam koşullarına yetecek bir ücret talebimiz var ancak işveren taleplerinizi kabul etmiyor. Kuveyt’in mili bankasının sermayesi olan YATSAN’da verilen ücret ve teklifler çok düşük. Sizler dünyanın en iyi yataklarını yapıyorsunuz ama hâlâ asgari ücret alıyorsunuz.” Aksoy’un “Grev kararı almak istiyor musunuz” sorusuna işçiler hep bir ağızdan “Evet” yanıtını verdi.

‘İŞÇİLERE İKİNCİ BİR BAYRAM YAŞATILSIN’

Patrona da seslenen Aksoy “Hâlâ YATSAN işçileri olarak elimiz havada. TİS’in bayramdan önce bitmesini ve işçilere ikinci bir bayram yaşatılmasını istiyoruz. Bu süreçte atılacak her adıma bizler tarafından olumlu karşılık verilecektir ama unutulmasın ki bizler sınıf ve haklarımız için mücadele ediyoruz” dedi.

İşçiler de açıklama boyunca attıkları “Sadaka değil, toplusözleşme”, “Direne direne kazanacağız” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganlarıyla kararlılıklarını gösterdiler.

ÖNCEKİ HABER

Beştaş: Gerçek darbe muhalif basına yönelik

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Türkiye bu tür acıları hak etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...