26 Ağustos 2016 10:20

Kişilere karşı işlenmiş suçları devletin affetme yetkisi yok

İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çiçek, cezaevlerindeki 38 bine yakın adli mahpusun serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Paylaş

Cezaevlerindeki 38 bine yakın adli mahpusun serbest bırakılmasına ilişkin DİHA’ya konuşan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çiçek, demokrasilerde kişilere karşı işlenmiş suçları affetme yetkisinin devletin elinde olmadığını vurgulayarak “Eğer bir serbestlik uygulanacaksa devlete karşı işlenmiş suçlarda uygulanmalıdır. ‘Bana tecavüz edilmişse onu affetme yetkisi bendedir’, devletin onu affetme yetkisi yoktur. Yine aynı şekilde uyuşturucu satanları affetme yetkisi zehirlenenlerdedir devlette değil” dedi.

Bu kapsamda öncelikli olarak siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini hatırlatan Çiçek, “KHK de böyle bir uygulama görünmüyor tamamen adli suçları kapsıyor. Bu hem fırsat eşitliğine karşıdır hem de demin söylediğim kapsamda yasalara uygun değildir” diye konuştu.

‘ÖNCE HASTA TUTSAKLAR BIRAKILMALI’

Türkiye cezaevlerinde özellikle hasta mahpusların durumuna dikkat çekilmesi gerektiğini vurgulayan Çiçek, evrensel insan haklarına göre, hasta mahpusların hemen bırakılması gerektiğini dile getirdi. Hasta tutukluları cezaevlerinde tutmanın iki kez cezalandırılma anlamına geldiğini kaydeden Çiçek, şunları söyledi: “Hasta bir insanın cezaevinde iyileşmesi fiziksel olarak mümkün değildir. Bu insanları cezaevlerinde tutmak en temel insan haklarına göre suçtur. Yani bu insanın ölmesi demektir. Devlet bu tutumunda ısrar ettiği sürece cezaevlerinden tabut çıkacak. Bir af uygulamasına gidilecekse herkesten önce hasta tutsaklara uygulanmalıdır.” (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

KCK davasında yeniden yargılama talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

UEFA Avrupa Ligi'nde gruplar belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...