26 Ağustos 2016 09:12

'Kamplardaki istismar olaylarının üstü örtülmek isteniyor'

İHD İstanbul Çocuk komisyonu üyesi Evrim Baykondu cinsel istismar vakalarını incelemek istedikleri zaman yetkililerin engel çıkardığını söyledi. 

Paylaş

Antep İslahiye ilçesinde Suriyeli tarım işçisi bir ailenin 9 aylık bebeğine cinsel istismarda bulunulmasını ve ardından konuya ilişkin yayın yasağı getirilmesini değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Komisyonu üyesi Evrim Baykondu, kamplarda denetimin sağlanmadığını ve kamptaki çocukların güvencesi olmadığını belirtti.

'ÇOCUKLARIN HİÇBİR GÜVENCELERİ YOK'

Türkiye'nin imzalamış olduğu çocuk hakları beyannamesinde mülteci çocuklar ile ilgili barınma, sağlık, eğitim haklarını karşılamak zorunda olduğunu hatırlatan Baykondu, kendilerinin aldığı bilgiye göre, Mayıs ayında AFAD'ın en iyi kamplarından biri olan Nizip'teki kampta cinsel istismar vakalarının olduğu bilgisini paylaştı. Geçtiğimiz Ocak ayında, 30 çocuğun Nizip'te çalışan bir ya da birileri tarafından 1- 2 lira karşılığı kandırılarak cinsel istismara maruz kaldığını hatırlatan Baykondu, bu olayın basına 3-4 ay sonra yansıdığını vurguladı. AFAD'ın cinsel istismar olayını gizlediğini ve hukuki süreç başlatmadığını kaydeden Baykondu, şöyle devam etti: "Medyaya yansıyana kadar da şahıs orada çalışmaya devam etmiş. Daha sonrasında yakalandı ve tutuklandı. Arkasından İslahiye'de 4-8 yaş arasındaki 8 çocuk cinsel istismara maruz kaldı. Kamptaki çocukların hiçbir şekilde güvenceleri yok." Baykondu, ayrıca, kamptaki ailelerin çocuklarını koruyamadığı ve cinsel istismara maruz kalmalarını önlemek için çocuklarını 2'inci eş olarak "sattıkları" bilgisini verdi.

'CİNSEL İSTİSMAR VAKALARINI ÖRTMEK İSTİYORLAR'

9 aylık bebeğe cinsel istismar olayının kamplarda yaşayan çocukların hiçbir şekilde güvende olmadığının göstergesi olduğunu dile getiren Baykondu, cinsel istismar vakalarını incelemek istedikleri zaman yetkililerin kendilerini engellediğini kaydetti. Baykondu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Herhangi bir çalışma, raporlama yapamıyoruz. Oradakilerle görüşemiyoruz. Çünkü tüm bu yaşananlar örtmek istiyorlar. Yayın yasağı getirilerek, olayların üzerini örtmek istiyorlar. Örneğin, 9 aylık bebeğe cinsel istismarda bulunan kişi tutuklandı ancak biz süreci takip etmeyeceğiz. Kaç yıl ceza aldı bilmeyeceğiz. Bunun gibi birçok olay var. Kurumları, STK'ları kamplara bırakmamalarının en büyük nedeni kamplardaki olayları gün yüzüne çıkarmamak. Çünkü, bunlar devletin kendi kampları."

'KIZ ÇOCUKLARI TEKSTİL ATÖLYELERİNDE ÇALIŞTIRILIYOR'

Dünya genelinde çocuk mülteci sayısının "en çok Türkiye'de olduğunu" ve yaklaşık 450 bine yakın mülteci çocuğun güvencesiz çalıştırıldığına dikkat çeken Baykondu, "Kız çocukları genelde tekstil atölyelerinde çalıştırılıyorlar ve orada da ciddi cinsel istismara maruz kalıyorlar. Ama bunu dillendiremiyorlar. Bununla ilgili gelip başvuruda bulunamıyorlar. Başvuru yaptıkları taktirde kampa gönderilmekten korkuyorlar. Kampa kayıtlı bir sayı var ama birde kamp dışı bir çocuk var. Kamp dışında kalan çocukların üzerinden ise para kazanılıyor. Bu çocuklar alınıp tarikatlarda da yetiştiriliyorlar, bombacı olarak da kullanılıyor" diye konuştu.

'KAMPLARDA KREŞ OLMALI'

Kampta yaşayan insanların çalıştığını ve çalışan ailelerin çocuklarını bırakabileceği kreş önerisi yapan Baykondu, "Ancak AFAD kamplarında kreş olmadığı için çocuklar köy evine teslim ediliyor ve o kişi 9 aylık bir bebeğe cinsel istismarda bulunmayı kendine bir hak olarak görebiliyor" diyerek devletin dile getirdiği "hadım etmenin" de cinsel istismar olaylarına çözüm olmayacağını söyledi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

İran'dan Kılıçdaroğlu'ya saldırıya tepki

SONRAKİ HABER

Merkel: Alman vekilleri İncirlik’i ziyaret edebilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...