25 Ağustos 2016 18:10

'Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmez'

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Roboski köyünde katledilen 34 kişi, bugün yakınları tarafından mezarları başında anıldı. 

Paylaş

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 yurttaşın aileleri, katliamın 243. haftasında çocuklarının mezarı başında bir araya gelerek adalet nöbetini gerçekleştirdi. 

Aileler, "AİHM'deki adalet Roboskî'ye uğrar mı?" yazılı dövizler taşıdı. Açıklama yapan Roboski-Der Başkanı Veli Encü, Roboski katliamın faillerinin Türkiye'de kapatılan yargı yolu ile aklandığını belirterek, faillerin yargılanması için adalet mücadelelerini yeni bir adım atıldığını kaydetti.

"Devletin bir organı katliamı gerçekleştirirken bir başka organı üstünü örtmeye çalıştı" diyen Encü, Roboskili ailelerin devletin tutumuna karşı mücadele ettiğini dile getirdi. Roboski katliamı dosyasının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınmasına dikkat çeken Encu, "Malumunuz Türkiye tarihi toplu katliamlar, faili meçhul cinayetler, haksız bir şekilde idam edilenler, yargısız infazlar ile doludur. Türkiye'nin en büyük sorun olan cezasızlık durumudur. Çoğu çocuk 34 masum vatandaşın tonlarca ağırlıkta bombalar ile katledilmiş olması, Türkiye yargısı için tek bir failin bile bulunup cezalandırılmasına yetecek bir öneme sahip olmamış olmalı ki; davanın intikal ettiği bütün merciler bir bir geri çevirdi" diye konuştu.

'ROBOSKİLİ AİLELERİN ADALET MÜCADELESİ AİHM'DE SÜRECEK'

Roboskili ailelerin adalet mücadelesinin AİHM'de süreceğini vurgulayan Encü, "Roboski'ye adalet gelmeden ülkeye adalet gelmeyeceğine olan inancımız bizi bu mücadelede daha kararlı ve daha dirayetli kılıyor. Bu kararlılık etrafında bütün adalet arayışçılarını bütün insan hakları savunucularını, bütün demokratları kenetlenmeye çağırıyoruz" dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da Antep katliamı kınandı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş'ın Avrupa maçları fikstürü belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...