25 Ağustos 2016 13:13

Eren Keskin, serbest bırakıldı

Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen kapatılan Özgür Gündem gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Avukat Eren Keskin serbest bırakıldı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

"Örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla kapatılan Özgür Gündem gazetesi eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Avukat Eren Keskin, "Örgüt üyeliği" ile "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" suçlamalarına ilişkin ifade vermek üzere geldiği İstanbul Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı'nca tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Keskin, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne gelen Keskin'in ifadesi daha önce gazetenin Yayın Danışma Kurulu Üyesi Yazar Aslı Erdoğan, Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya'nın tutuklanmasını isteyen Basın Savcısı Umut Tepe tarafından alındı. Aralarında Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların da bulunduğu çok sayıda avukat ifadesi sırasında Keskin'e eşlik etti. HDP Milletvekili Garo Paylan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu dahil sayıda kişi Keskin'e destek olmak için adliyedeydi.

'FAİLİ MEÇHULLER AYDINLATILSIN DİYE GENEL YAYIN YÖNETMENLİĞİ YAPTIM'

Keskin ifadesinde 27 Mart 2016'da Hüseyin Aykol ile birlikte eş genel yayın yönetmenliği yaptığını bu tarihten sonra da gazetede herhangi bir görev almadığını söyledi. 15 günde bir gazeteye yazılar yazdığını ifade eden Keskin, "Genel yayın yönetmeni olmam tamamiyle sembolik. Gazetenin birçok yöneticisi ve yazarı faili meçhul cinayetlerle katledilmiştir. Bunlardan birkaçı Musa Anter, Ferhat Tepe, Hüseyin Deniz'dir. Bu cinayetler dolayısıyla faillerin bulunması amacıyla bu gazetede genel yayın yönetmeni oldum. Faili meçhul cinayetlerle ilgili şu an cumhurbaşkanı olan o dönem başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan'la İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği'nce bir toplantı da yaptık. Ben de İHD yöneticisi olarak bu toplantıya katılmıştım. Bu toplantıda Erdoğan 'Bir daha bizim zamanımızda faili meçhul cinayetler olmayacak, tüm failleri yakalayacağız' şeklinde taahhütlerde bulunmuştu" dedi. Gazetenin yayın politikasını belirlemek gibi bir etkinliği ve yetkisi olmadığını da kaydeden Keskin, aktif olarak avukatlık mesleğini yürüttüğü için bunun mümkün olamayacağını da belirtti.

Keskin, gazetede genelde insan hakları ve kadına karşı şiddete karşı yazılar yazdığını söyleyerek, "PKK/KCK örgütünün dağ kadrosundaki yöneticilerinin mahlas isimlerle yazı yazdığından haberim yok. İnsan hakları savunucusuyum bu yaşıma kadar hiçbir örgütün üyesi olmadım. Hiçbir zaman hakkında terör örgütü üyesi suçlamasıyla soruşturma açılmadı. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. Keskin ifadesinin ardından Basın Savcılığı'nca "Örgüt üyeliği" ve "Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla tutuklama istemiyle 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

Zabıt düzenlenirken savcı tarafından "PKK/KCK terör örgütü" ifadesi yazıldığı esnada Eren Keskin tarafından savcının zabıt tutma işlemine müdahale edildi. Keskin, "terör" ifadesinin zabıttan silinmesini, "örgüt" olarak zapta geçmesini istedi. Keskin'in müdahalesi sonucu zabıttan terör ifadesi çıkarıldı. Keskin, "Bütün silahlı örgütler insan hakları literatüründe silahlı şiddet örgütü olarak tanımlanmaktadır. Bu şekildeki tavır örgütü kesinlikle meşru göstermek değildir IŞİD, El Kaide, FETÖ vs. örgütler için de biz insan hakları savunucuları terör örgütü ifadesini kesinlikle kullanmayız" dedi.

'EREN KESKİN YALNIZ DEĞİLDİR'

Keskin'in tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilmesinin ardından adliye koridorlarından "Eren Keskin yalnız değildir", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları yükseldi.

Özgür Gündem gazetesinin kapatıldığı gün Keskin'in evi polisler tarafından basılmış ve hakkında yakalama kararı olduğu belirtilerek, evinde arama yapılmıştı.

Uzun süre İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) yöneticilik yapan Keskin hakkında 100'ü aşkın dava bulunmakta.

ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI

Eren Keskin, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Hakimlik kararında şu ifadeler yer aldı: "Şüphelinin üzerine atılı devletin birliğini ve ülke güvenliğini bozma, silahlı terör örgütü üye olma suçları ile ilgili olarak mevcut delil durumu şüpheli beyanları ve dosya kapsamı incelendiğinde şüphelinin 2014 ile 2016 Mart ayı arasında sembolik olarak Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmenliği sıfatının künyede yer almasını kabul ettiği, bu süreç içerisinde gazeteye ilişkin herhangi bir toplatılma kararının bulunmadığı fiili olarak genel yayın yönetmenliği işini yapmayı kendi mesleği olarak avukat mesleğini yapması beyan etmesi, gazete binasına genel yayın yönetmenliği işini icra etmek amacıyla gidip gelmediği hatta senede bir iki kez gidip geldiğini beyan ettiği, açılan davaların yoğunluğu göz önüne alınarak Mart ayında işlerinin yoğunluğu nedeniyle künyeden ismini çıkarttığı 19 Ağustos 2016 tarihinde ve 22 Ağustos 2016 tarihinde gazetenin genel yayın yönetmenliği ve bir kısım yöneticilerinin tutuklanması ve bir kısım yöneticilerinin firar etmesine rağmen ifade vermeye kendi rızası ile gelmesi nazara alındığında şüpheli hakkında tutuklama tedbirine hükmedildiği takdirde şüphelinin mağdur olacağı kanaatine varıldığından şüpheli hakkında adli kontrol tedbirinin yeterli olacağından şüphelinin CMK 100 ve devamı maddeleri gereğince tutuklama talebinin reddine şüpheli başka suçtan tutuklu veya hükümlü bulunmadığı takdirde derhal serbest bırakılmasına karar verilmiştir." 

'SINIRLI BİLE OLSA ÖZGÜR OLMAK GÜZEL'

Eren Keskin mahkeme tarafından serbest bırakıldıktan sonra adliye önünde bir basın açıklaması yaptı. Eren Keskin açıklamasında: "Ne yazık ki bu çağda bile insanlar düşünceleri ile yargılanıp tutuklanıyorlar. Daha önce evim basıldı, maskeli, silahlı polisler evime girip arama yaptı. O günden beri annem hasta. Eğer sözü yasaklarsanız silahlar konuşur diyoruz her zaman. İnsanların konuşarak çözüm bulması engelleniyor. Bu da derin devletin işine geliyor. Savcı beni müebbet hapis istemiyle 302'den sevk etti. Hakimin tutuklama vermemesi insan haklarının, hukukun hâlâ olduğunu gösterdi. Düşünceleri nedeniyle tutuklu olan herkes bir an evvel serbest kalır ve sözün önemine inanır devlet. FETÖ ile ilgili söylediklerimiz çıktı. Bizim sözümüzü dinlesinler çünkü bedel ödüyoruz. Sınırlı bile olsa özgür olmak çok güzel. Ömrümün en güzel basın açıklaması" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Oyuncular Sendikası, 20 oyuncu için işe iade davası açıyor

SONRAKİ HABER

Marmara'nın kuzeydoğusu için kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...