25 Ağustos 2016 10:50

'Evrensel muhabirleri serbest bırakılsın'

Mersin Gazeteciler Cemiyetinde gözaltındaki muhabirlerimiz ve emek ve demokrasi güçlerine yönelik baskılar hakkında basın açıklaması yapıldı.

Paylaş

Mersin Emek Demokrasi Platformu, Evrensel muhabirleri, emek ve demokrasi güçlerine yönelik gözaltı ve tutuklamalara dair Mersin Gazeteciler Cemiyetinde bir basın toplantısı yaptı.

Basın toplantısına CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Evrensel'in Adana Muhabiri Halil İmrek de katıldı.

Mersin Emek Demokrasi Platformu adına ortak açıklamayı okuyan DİSK Genel İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, AKP hükümetinin darbeyi engelleme adına sivil bir darbeye giriştiğini söyledi. OHAL ve KHK ile basına ve demokrasi güçlerine ciddi baskılar uygulandığını aktaran Göksoy, “Yazar Aslı Erdoğan gibi bir edebiyatçı tutuklanıyor. Özgür Gündem gazetesi kapatılıyor. Onlarca siyasi gözaltına alınıp tutuklanıyor. Kentimizde haber toplamak için gittiği eylemde Evrensel gazetesi Muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat gözaltına alınıyor. Evrensel Gazetesi muhabirleri derhal serbest bırakılmalıdır” dedi. Göksoy, Mersin Emek Demokrasi Güçlerinin bir bileşeni olan Devrimci Parti  Genel merkez, il yöneticiler ile üyelere yönelik tutuklamalara da dikkat çekti.

‘SİVİL DARBENİN SONUCU’

Açıklamanın ardından konuşan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, yaşananların 12 Eylül faşist darbesinden farklı olmadığını söyledi. İktidarın başarısız bir darbeyi kullanarak, kendi rejimini güçlendirmeye çalıştığına dikkat çeken Atıcı, bu yolda anayasanın, yargının, devletin bütün imkânlarının kullanıldığını belirti. “Bunun en çarpıcı örnekleri Mersin’de yaşanıyor.  Muhalif olan herkes gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. AKP, ‘Ya benimsin ya kara toprağın’ mantığı ile davranıyor” dedi.

Atıcı şöyle devam etti: “OHAL fırsatçılığı yapılarak Evrensel Gazetesi muhabirleri haber takibi yaparken gözaltına alınıyor. Aydınlar, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, muhalif parti yöneticileri, Kürt siyasetçiler gözaltına alınıyor. Bütün bunlar sivil darbe değil de nedir. Nasıl ki darbe girişimine karşı olduysak bu baskıcı uygulamalara da karşı durmalıyız.”

‘HABER TAKİBİ YAPARKEN GÖZALTINA ALINDILAR’

Gazetemiz adına konuşan Evrensel Adana bürosundan Halil İmrek ise, Cemil Uğur ve Halil Polat’ın keyfi olarak gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınan Uğur ve Polat’ın üç gündür terörle mücadelede tutulduğunu hatırlatan İmrek, “Gazetecilerden korkan bir iktidar var. Bunun sebebi halka yalan söyledikleri ve halk karşıtı icraatlarını saklamak istedikleri içindir.  Hükümetten başka herkesin konuşmasının yazmasının yasak olduğu bir ülke inşa etmek istiyorlar. Ancak Evrensel Gazetesi olarak bu baskılara, hak ihlallerine boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın yerel gazetelere yaptığı “OHAL’in geçmiş dönemlerden farklı olarak sadece devletin kurumlarına karşı ilan edildiğini vatandaşın gündelik yaşamına, sosyal ve ekonomik hayatına etki etmediği” açıklamasını hatırlatan İmrek, “O zaman neden gazetemiz muhabirleri üç gündür gözaltında tutuluyor. Avukatları ile dahi görüştürülmüyor” diye sordu.

Basın Toplantısında Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Aktaş da partilerine yönelik saldırılar ve tutuklamalar ile ilgili bilgilendirme yaparak, saldırıların son bulmasını istedi. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnşaatta iş cinayeti: 1 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Metro Grossmarket'lerde grev kararı asıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...