24 Ağustos 2016 11:11

EMEP: Suriye’den elinizi çekin

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Türkiye’nin Cerablus’a yönelik harekatını kınayarak 'Suriye’den elinizi çekin savaş politikalarından vazgeçin' dedi.

Paylaş

Cerablus’a yapılan operasyona dair Emek Partisi'nden açıklama geldi. EMEP hükümete “Suriye’den elinizi çekin savaş politikalarından vazgeçin” çağrısı yaptı.

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan tarafından yapılan yazılı açıklamada Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Türkiye’nin bugün başına gelen birçok şeyin Suriye politikasının bir sonucu” sözleri anımsatıldı. Bu ifadenin hükümetin Suriye’deki çatışmalı ortamın körükleyici bir parçası olmaktan vazgeçeceği anlamına gelmediğini söyleyen EMEP,  Hükümet kanadından gelen “Fırat’ın batısı kırmızı çizgimizdir”, “Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt oluşumuna izin verilemez”, “Sınırda bir tampon bölge oluşturulsun” sözleri için de hükümetin Suriye haritasını kendi bölgesel çıkarlarına göre düzenlemek için elinden gelen her şeyi yaptığını bu nedenle de dış politikasının duvara çarptığını aktardı. EMEP, hükümetin Suriye politikasından da bir adım geri gitmediğini ifade etti.

'SURİYE TOPRAKLARI DIŞINDA ÜRETİLEN STRATEJİLERİN BİR KARŞILIĞI OLMAYACAK'

Ankara’da yapılan planların bir karşılığı olmadığı ve kırmızı çizgilerin Demokratik Suriye Güçleri tarafından aşılıp, Menbiç’in alındığını belirten Gürkan şunları söyledi: “Cerablus koridoru kuşatılmıştır. İki gündür Türkiye’yi ziyaret eden ABD heyetleri, Barzani’nin gelişi, muhtemel Putin ziyareti siyasi iktidarın darbe, Gülen’in iadesi, düğün katliamı, Zarrab mahkemesi kartlarını masaya bir pazarlık malzemesi olarak koyduğunu ve Suriye’de istediği sonuçları almak üzere birçok cephede kirli bir diplomasi yürüttüğünü gösteriyor.

Fakat Suriye toprakları dışında üretilen stratejilerin bir karşılığı olmayacak Hükümet yetkilileri bundan bir süre sonra, “yanlış yaptık” diye diye aynı yanlışı sürdürmeye devam edeceklerdir. Çünkü bugün olanlar aynı dış politikanın bir versiyonu olmaktan ibarettir.”  

'TÜRKİYE SURİYE'DEN ELİNİ ÇEKMELİ'

AKP hükümetinin Suriye politikalarının bölgede yaşayan halklara acı ve ölümden başka bir şey kazandırmadığının altını çizen Gürkan: “Silahlı cihadist güçlere verilen destek savaşın sonuçlarının ülke sınırlarının içine kadar çekmiştir. Hükümetin Kürt korkusunun sonuçları hem Suriye sınırları içinde bir kaos hem içerde bir yıkım olmuştur.

Türkiye Suriye’den elini çekmeli, silahlı çeteleri desteklemekten vazgeçmeli ve emperyalist güçlerle bölgeyi kan gölüne çevirmeye devam edecek anlaşmalara girmemelidir.Türkiye’nin Suriye topraklarını kontrol etmekte, bölge haritasına müdahale etmekte ve demografik bir planlamaya kalkışmakta ısrar etmesinin sonuçları Türkiye ve Suriye halkları için yıkımın devam etmesi anlamına gelmektedir” dedi.

'EMPERYALİSTLER BÖLGEDEN ELİNİ ÇEKSİN'

Savaş politikalarına karşı halkların ve emekçilerin barış ve demokrasi için birleşmekten başka bir yolu olmadığını dile getiren Gürkan “1 Eylül barış gününe sayılı günler kalmışken bu ihtiyaç bir kez daha yakıcı bir biçimde ortaya çıkmıştır.

Savaş politikaları terk edilsin, Suriye topraklarına yönelik saldırılardan vazgeçilsin; silahlı gerici güçlere sınırlar kapatılsın, emperyalistler bölgeden elini çeksin! 

Suriye’de yanlış yapmaktan, ülkemizi de bu yanlışın sonuçlarından kurtaracak olan çözüm budur” dedi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Suriye hükümetinden tepki: Egemenlik ihlali

SONRAKİ HABER

FIPRESCI Ödülü Toni Erdmann’ın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...