24 Ağustos 2016 03:48

Cerablus'a operasyon başlatıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından 'Cerablus bölgesinin IŞİD’den temizlenmesi amacıyla' askeri harekât başlatıldı.

Paylaş

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin 'terör örgütü IŞİD’den temizlenmesi' amacıyla askeri harekat başlatıldığını belirtti. Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliğince bazı yerler, Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.

CNN Türk'e bağlanan muhabir Kenan Şener, "Kalabalık piyade birliklerinin geçebilmesi için iş makineleri geçit açma çalışması yapıyor" dedi. Reuters'e konuşan bir Türk yetkilinin ise "Bir grup Türk askeri Suriye'ye girdi" dediği belirtildi. Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) geçtiği görüntülerde sınıra yakın bölgede iş makineleri ve tanklar bekliyor. Askeri kaynaklar Suriye'de yapılan harekât hakkında "Hedef, Suriye'nin toprak bütünlüğü korumak ve sınır güvenliğini sağlamak" ifadelerini kullandı.

ASKERİ KAYNAKLAR : TOPLAM 63 HEDEFE 224 ATIM YAPILDI

Askeri kaynaklar tarafından başlatılan askeri harekatın amacının “sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu” belirtildi.

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarından TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.

İlk hava harekatının ise saat 06:08'de başladı. saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi. Askeri kaynaklar ayrıca şu an için kara harekatının başlamadığını ve geçit açma faaliyetleri devam ettiğini belirtti.

Askeri kaynaklar, saat 06.08'oe başlayan hava harekatına Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16'lar iştirak ettiğini açıkladı.

SIK SIK PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR 

İlçe merkezinin büyük oranda boş olduğu ve birçok kişinin son günlerdeki gelişmeler nedeniyle evlerini terk ederek güvenli gördüğü yerlere gittiği Karkamış'ta ise Suriye sınırında sık sık patlama sesleri duyuldu. 

İlçede heyecana neden olan patlamaların ardından hedef alınan yerlerden yükselen siyah dumanlar da yine Türkiye tarafından çıplak gözle izlenebildi. Sık sık Karkamış semalarında görünen savaş uçakları, Cerablus ve çevresindeki hedeflere bomba yağdırdı. 

TANKLAR HAZIR BEKLİYOR

Karkamış'ın sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarında ise çok sayıda tank hazır bekletiliyor. Bazı iş makinelerinin de bulunduğu alanda hazır bekletilen tankların bulunduğu bölgeye de kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

Cerablus'a harekatta topçu atışları ve uçakların bombardımanı devam ederken askeri kaynaklardan yapılan açıklamalarda, 'harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak' olduğunu kaydedildi.

SAHRA HASTANESİ KURULDU 

Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi'ndeki sosyal tesis ise sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, harekatın başladığını duyurarak amacın bölgenin IŞİD'den arındırılması olduğunu duyurdu. Öte yandan harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği de sınır hattında Cerablus'un karşısındaki geniş bir bölgeyi 'özel güvenlik bölgesi' ilan etti.

KARKAMIŞ'A GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAK

Bu arada özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için Karkamış'a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. İlçeye ulaşımı sağlayan yolların tamamı jandarma tarafından kesilirken, kimsenin ilçeye gitmesine izin verilmiyor. 

Jandarma ekipleri de araçlarıyla veya yaya olarak kontrol noktalarına gelenlere 'geri dönün' uyarısında bulunuyor.

HAREKATIN ADI 'FIRAT KALKANI' KONULDU

Cerablus'a düzenlenen askeri harekatın adının 'Fırat kalkanı' olduğu belirtildi. 

TANKLAR CERABLUS'A GİRDİ

TSK'nın IŞİD kontrolündeki Cerablus'a başlattığı harekatta top, roketatar ve uçaklarla yapılan bombardıman devam ederken, saat 10.30 sıralarında sınırın sıfır noktasında bekleyen tanklar, oluşturulan geçiş noktalarına yöneldi ve Cerablus'a girmeye başladı.

TANKLARIN PEŞİNDEN ÖSO GİTTİ 

İş makineleriyle dünden itibaren yapılan yol açma çalışmalarının ardından birliklerinden çıkan tanklar, sınırı geçerek Cerablus'a girdi. Tankların gidişi sırasında zaman zaman önüne engel olarak çıkması muhtemel alanlar da top atışlarıyla ateş altına alındı. 

Tankların peşinden de üzerlerine uçaksavar yerleştirilen kamyonetlere binen ÖSO güçleri ilerledi. Atış yaparak ilerleyen tanklarla Cerablus'a giren ÖSO güçleri kenti IŞİD'den temizlemek için operasyonları başlattı.

Öğle saatlerinden itibaren Cerablus'ta patlama sesleri artarken, hedef alınan IŞİD mevzilerinden yoğun duman yükseliyor.

KARKAMIŞ'A HAVAN MERMİSİ DÜŞTÜ 

Bu arada hedef alınan Cerablus'ta top, roketatar ve uçaklar tarafından vurulan IŞİD mevzilerinden dumanlar yükselmeye devam ediyor. Harekat kapsamında hedef alınan Cerablus'tan ateşlenen bir havan mermisi ise Karkamış ilçe merkezinde boş araziye düşerek patladı. Kimsenin yaralanmadığı bu saldırı sonrası havan atışının yapıldığı bölgede de sınır birlikleri tarafından yoğun ateş altına alındı.

294 ATIŞ YAPILDI

Saat 04.00'te başlayan harekat ardından saat 10.30'a kadar Cerablus'taki 81 IŞİD hedefi topçu birlikleri ve çok namlulu roketatarlarla ateş altına alındı. Operasyonun ilk 6 saatinde 294 atışın yapıldığı bölgeye yönelik atışlar sürüyor. (DHA)


‘IŞİD, CERABLUS’U ZATEN BOŞALTTI’

Öte yandan IŞİD’in Cerablus’u boşalttığına dair iddialar da gündemde. İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi (SOHR) geçen hafta, IŞİD’in Cerablus’taki aileleri tahliye ettiğini açıklamıştı. SOHR, Cerablus ve yine örgütün elindeki El Bab kasabasından 50’den fazla IŞİD militanı ve lideri ailesinin Rakka’ya gittiğini belirtmişti. Reuters haber ajansına konuşan Suriyeli bir muhalif kaynak ise IŞİD’in Cerablus’taki personelini dışarıya kaydırdığını söylemişti. 

KARKAMIŞ'A 9 HAVAN MERMİSİ ATILMIŞTI

Dün ise Suriye'nin IŞİD kontrolündeki Cerablus kentinden Gaziantep'in Karkamış ilçesine 9 havan mermisi atılmıştı. Ardından ilçede belediye hoparlörlerinden 'evlerden çıkmayın' uyarısı yapılmıştı. Binlerce Karkamışlı'nın ilçeyi terk ettiği aktarıldı. İlçeye havan mermilerinin isabet etmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri de, Karkamış'ta konuşlu obüslerle Cerablus'u vurmaya başladı. Öte yandan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Cerablus'a operasyon başlatacağını duyurmuştu. 


1500 ÇİHATÇININ KARKAMIŞTA BEKLETİLDİĞİ BİLDİRİLMİŞTİ

AKP Hükümeti, Suriye sınırında IŞİD’in elinde kalan son önemli nokta olan Cerablus’a, kendi desteklediği cihatçıların hakim olmasını amaçlayan operasyon için sınır ötesi hazırlıklar yapıyor.  Suriye’den Türkiye’ye getirilen yaklaşık 1500 militanı Cerablus’a geçmek için Gaziantep’in Karkamış ilçesinde, sınırda hazır beklediği belirtiliyor. 

BBC’nin görüştüğü, Cerablus’taki operasyona katılmak için Türkiye’de bulunan ÖSO militanlarından biri olan ve adının Abu Samir olarak yazılmasını isteyen militan, Cerablus’a yönelik operasyonun 2-3 gün içinde başlayacağını söyledi. Fakat bunun değişebileceğini belirtti. 

Rengin Aslan imzalı habere göre, Halep’in kuzeyinden ve İdlib’ten Türkiye’nin “Milli İstihbarat Teşkilatına” (MİT) bağlı olduğunu düşündüğü kişiler tarafından gruplar halinde araçlarla Türkiye’ye getirildiklerini belirten Abu Amir, Karkamış ilçesinde “bir askeri üste” kaldıklarını söyledi.

Üzerlerinde üniformaları ve silahlarıyla Türkiye’ye getirildiklerini söyleyen Abu Amir burada lojistik ve operasyonel destek aldıklarını söyledi.

‘AMAÇ KÜRT KORİDORUNU BÖLMEK’

Kendilerini destekleyen başka ülkeler olup olmadığını sorduğumda ise Katar, Suudi Arabistan ve aynı zamanda Batı’nın desteklediği Askeri Operasyon Odası (MOC) aracılığıyla da ABD’den destek aldıklarını belirtiyor.

Cerablus operasyonu için ilk grubun bundan dört gün önce Türkiye’ye getirildiği belirten Abu Samir, Türkiye’nin asıl amacını “Kürt koridorunu bölmek” olarak niteliyor.

Her ne kadar pek çok tugay ve birlik bu operasyon için Özgür Suriye Ordusu ismi altında birleşmiş olsa da, Abu Samir ÖSO’nun Suriye savaşının başındaki gibi yeniden etkin bir güç haline gelebileceğini öngörmüyor.

Abu Amir, operasyonun amacını Kürtlerin Afrin ile bağlantı kurmasının engellenmesi olarak yorumlarken, “Eğer bu gerçekleşirse Halep’in kuzeyi paramparça olur” diyor: “IŞİD’e karşı Türkiye ile büyük bir kuvvet koordine ediliyor. Kürt güçleri aynı yere saldırmak istiyor. Gelecekte Kürt güçleri IŞİD ve ÖSO ile savaşabilir.” diyor.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Joe Biden'in, Ankara ziyaretinin detaylar belli oldu

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da 3 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa