23 Ağustos 2016 16:34

Güven olmayınca tasarruf da olmuyor

Hükümet yasa zoruyla tasarruf ettirmek adına çalışanlara zorunlu BES uygulaması dayatadursun vatandaş tasarruf edebilecek durumda değil.

Paylaş

Hükümet yasa zoruyla tasarruf ettirmek adına çalışanlara zorunlu BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) uygulaması dayatadursun vatandaş tasarruf edebilecek durumda değil. Bu gerçek  açıklanan ağustos ayı tüketici güven endeksiyle bir kez daha teyit edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan endekse göre tasarruf etme ihtimali endeksi ağustos ayında 24.62. 

Bu oran oldukça düşük bir oran. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu gösteriyor. Endeksin 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser duruma işaret ediyor. Tasarruf etme ihtimali endeksinin 24.6 çıkması vatandaşın tasarruf edebileceğine dair umudunun olmaması anlamına geliyor. İhtiyaç kredisi ve kredi kartı borcu altında yaşayan hanelerin sayısının her geçen gün arttığı bir ortamda sonucun başka türlü çıkması da mümkün değil!

İŞSİZLİKTE DE KARAMSARLIK 

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 12.7 oranında artarak ağustos ayında 77.01 olsa da, oran gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin az olduğunu gösteriyor. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 6.6 oranında artarak ağustos ayında 94.19 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

ZORUNLU BES’TE YENİ TUZAK!

Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) 45 yaşın altındaki çalışanlar için zorunlu hale getiren yasa Meclisten geçti. Çalışanların iki ay sonra zorunlu BES’ten vazgeçebileceği, sistemden çıkabileceği gibi bir izlenim yaratıldı. Oysa gerçek böyle değil. Yasa, çalışanın bireysel emeklilikle ilgili sözleşmeden iki ay sonra değil, iki ay içinde cayabileceğini hükme bağlıyor. İki ay içinde cayılmazsa kesinti kalıcı oluyor. 
Çalışanın, kendisine BES kesintisinin yapılacağının tebliğ edilmesinden itibaren iki ay içinde bu sözleşmeden cayma ve sistemden çıkmak için başvuru hakkı bulunuyor. Eğer iki ayı geçtikten sonra çalışan başvuruda bulunursa, sistemden çıkma imkanı ortadan kalkmış oluyor.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen’den çağrı: Yenilmez derhal serbest bırakılsın

SONRAKİ HABER

Kredi alıp bavullarla yurt dışına kaçırdılar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa