23 Ağustos 2016 16:16

Görme engelliler üzerinden ‘ticari’ kaygı

Altınokta Körler Derneği Ankara BB'nin deforme olan görme engelli yürüyüş yollarının kayganlaşan kompozit malzemeden yapılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

Ankara’da kompozit malzemeden yapıldığı için kışın kayganlaşarak kazalara neden olan, genelde de bir kaç yılda bir deforme olan görme engelli yürüyüş yolları, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden aynı malzemelerle yapılmaya başlandı. Duruma tepki gösteren Altınokta Körler Derneği Başkanı Suha Sağlam, aynı malzemede ısrar etmenin tek gerekçesinin ticari olduğuna işaret etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce görme engelliler için kompozit malzemeden yapılan görme engelli yürüyüş yolları 3-4 yıl içinde tamamıyla bozuldu. Görme engelli vatandaşların şehir içinde rahat bir şekilde seyahat etmesi için yapılan yürüyüş yollarındaki bozulmalar engelli vatandaşların seyahatlerini engeller duruma gelmişti. Uzun zamandır bozulan yolları yapmayan belediye yolları yeniden yapmaya başladı. Ancak yol için kullanılan kompozit malzemesi kışın ıslandığında kayganlaştığı için birçok görme engelli vatandaşın kaza yapmasına yol açıyor. Altınokta Körler Derneği yöneticileri de malzemenin engelliler için tehlike arz ettiğini birçok defa ifade etmişti.

Zorlu çevre koşullarına karşı yüksek dayanım sağladığı belirtilen malzemenin özellikleri “Alev almaz ve yanmaz. Kaydırmaz bir yapıya sahip. Sert cisimlerle ürün deforme olmayacak şekilde sağlamdır. Eksi 40 soğuk ile 80 derece sıcak hava koşullarında herhangi bir deformasyon olmaz. Herhangi bir bakım gerektirmez” şeklinde sıralandığı halde Ankara’da 3-4 yılda yapılan görme engelli yürüyüş yollarının büyük oranda deformasyona uğrayarak bozulduğunu görmek mümkün.

‘AYNI MALZEMELERİ KULLANMAK TİCARİDİR’

Görme engelliler yürüyüş yolunun daha uzun ömürlü ve kazalara yol açmayacak kaldırım taşlarından da yapılabileceği belirtiliyor. 

Bozulan yolların kazaya yol açan kompozit malzemeden yapılmasını değerlendiren Altınokta Körler Derneği Başkanı Suha Sağlam, aynı malzemelerle yolların yeniden yapılmasının tek nedenin ticari olduğunu belirterek, bunu kabul etmediklerini söyledi. 

Sağlam, yolların neden kaldırım taşlarından yapılmadığının ise bu işin sorumlularına sorulması gerektiğini söyledi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Salon İKSV kapılarını Battles ile açıyor

SONRAKİ HABER

Memura rapor veren doktora ‘PKK- FETÖ’ tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...