23 Ağustos 2016 16:12

Salon İKSV kapılarını Battles ile açıyor

Battles’ın konserleri ile 24-25 Eylül’de müzikseverlere kapılarını açacak olan Salon İKSV’nin yeni sezon programında birçok isim yer alıyor.

Paylaş

Amerikalı deneysel rock grubu Battles’ın konserleri ile 24-25 Eylül’de müzikseverlere kapılarını açacak olan Salon İKSV’nin yeni sezon programında Liima, Oh Land, Comet Is Coming ve daha birçok isim yer alıyor.

Bir süredir yeni sezonları ile ilgili açıklama yapmaları beklenen Salon İKSV, yeni sezonda İstanbul’da ağırlayacağı isimlerin ilk kısmını açıkladı. Battles ile yeni sezona merhaba diyecek olan Salon İKSV’nin programında Oh Land, Comet Is Coming, Liima, The Dears, The Veils, Dorian Concept gibi yabancı isimlerin yanı sıra Sena Şener, Selim Saraçoğlu, Jakuzi, Gaye Su Akyol, Kalben gibi isimler de müzikseverler ile buluşacak.

Konserlerin deatayları şöyle;
 
DENEYSEL ROCK’IN YARAMAZ ÇOCUKLARI 

Salon’da yeni sezon, senenin en heyecan verici konserinden biri ile, Battles konseriyle başlayacak. 2000’lerin başında New York’ta kurulduktan bir süre sonra dünyanın en iyi plak şirketleri arasında yer alan Warp Records’un sanatçıları arasına katılan Battles, deneysel rock’ın enerjisini yaşatacakları iki performansla 24 ve 25 Eylül akşamı Salon sahnesine konuk olacak. Bir araya geldikten sonra yaptıkları çalışmaları topladıkları ilk albümleri 2006’da Warp etiketiyle yayınlayan ve hızla deneysel rock sevenlerin favori grupları arasına katılan Battles, elektronik müzik ile rock’ın bir araya getirdikleri  ikinci albümleriyle de hayran kitlesini giderek büyüttü. Grup, 2015 sonunda dinleyici ile buluşturdukları son albümleri La Di Da Di ve yaz festivallerinde akıllara kazınan performanslarının ardından İstanbul’da Salon’un misafiri oluyor.

Battles’ın ardından 29 Eylül Perşembe akşamı kendi sesi ve yorumuyla caza yeni bir soluk getiren Türkiye caz sahnesinin en önemli vokallerinden Jehan Barbur’u ağırlayacak. Dingin vokali, hikâyesi bol şarkılarıyla söz ve şarkı yazarı Barbur, hafif caz ve pop arasında dolanan, kimi zaman Ortadoğu nağmelerine göz kırpan masalsı müziği ve kâh iç ısıtan, kâh hüzünlendiren şarkılarıyla sahnede olacak. 

ORTA DOĞU İLE BATININ KESİŞTİĞİ NOKTADA MASHROU L’EİLA İLE 

Hemen sonrasında 30 Eylül gecesi ise Beyrut’lu bir grup arkadaşın ortak projesi olarak ortaya çıkan, çağdaş alternatif Arap müziğine getirdikleri yenilikçi parçalarıyla akıllardan iyiden iyiye yer eden, stüdyo albümleriyle olduğu kadar canlı performanslarıyla da dikkat çeken Mashrou L’eila’yı ağırlayacak. Çıkış noktaları olan Beyrut’ta verdikleri ilk konserlerinden bu yana hayranlarının konserlerinde uzun kuyruklar oluşturduğu Mashrou L’eila, izleyicilerine bir saniye bile nefes aldırmadıkları enerji dolu canlı performanslarına bir yenisini eklemek üzere Salon’da yepyeni bir buluşmaya imza atmaya hazırlanıyor. 

SALON SAHNESİNE UĞRAYACAK DİĞER ISİMLER 

Salon tüm sezon boyunca aralarında lokal sahnenin yükselişi durdurulamayan bağımsız sesi Kalben, gitarından yükselen melodilerle benzersiz işlere imza atan Cihan Mürtezaoğlu, yine yerel sahnenin darkwave ve synthpop gibi ender rastlanan türlerde üretim yapan ekibi Jakuzi, günümüz şarkı yazarları arasında gitara ve dile hâkimiyetiyle ayrı bir yerde duran Selim Saraçoğlu, nitelikli yöresel halk müziği eserlerini sesiyle başarıyla yorumlayan Mercan Erzincan, yerel bağımsız müzik sahnesinin folk müzikte en başarılı isimleri arasında kendisine yer açan Sena Şener, dünyanın birçok yerini keşfe çıkıp doğuyla batı ezgilerini, oryantal ve modern enstrümanlar, analog ve dijital seslerle birleştirip kendi özgün tarzlarıyla sunan, elektronik, etnik ve reggae grubu ANNA RF, Orta Doğu'nun mistik havasını modern zamanların tınısıyla birleştiren Azam Ali & Niyaz, elektronika, caz ve folk’un kesiştiği noktada, piyano, saksafon, davul ve tabla ile benzersiz bir modern müzik deneyimi sunan Mammal Hands, solo çalışmalarıyla Ortadoğu ile Batı’nın müzikal dokularını ustaca bir araya getirmeyi başaran Avishai Cohen’i sahnesinde ağırlayacak.

Salon, Kasım ve Aralık aylarında ise Afropop’tan ilham alan ritimler ve birbiri üzerine tam oturan armonilerle indie rock’a yepyeni bir soluk getiren Los Angeles, Kaliforniya çıkışlı Local Natives’ten başlayarak, elektronikten hip-hop’a, funk’tan caza uzanan analog prodüksiyonlarıyla Dorian Concept, Türkiye’deki deneysel müzik ve doğaçlama performans adına en iyi işlere defaten imza atan Gevende, ve  İngiliz caz piyanisti Neil Cowley’in fikri olarak ortaya çıkan ve Displaced adlı albümleriyle 2007 BBC Caz Ödülü'nü de alan caz, rock/punk üçlüsü Neil Cowley Trio, Türkiye’nin önde gelen caz piyanistlerinden Kerem Görsev’in, kontrbasta Kağan Yıldız, davulda Ferit Odman ile birlikte hayata gerçirdiği projesi Kerem Görsev Trio, Alaturka müziğin alternatif sesi Gaye Su Akyol ile hemen öncesinde rock’ın yıldızı parlayan gruplarından Bubituzak ve astronominin müziklerine ilham kaynağı olduğu groove dolu funk melodilerini üreten isim olarak adını duyuran The Comet Is Coming’in de aralarında bulunduğu güncel müziğin önemli yıldızlarını ağırlamaya devam edecek.

OH LAND’DAN İKİ KONSER

Bütün yıl devam edecek Garanti Caz Yeşili konserleri kapsamında bu sezon, dinleyenlerin ruhunu okşayan yumuşacık vokalleriyle Danimarka’nın gurur kaynağı müzisyenlerinden Oh Land, iki konserle Salon’a konuk olurken, beşinci albümleri Total Depravity’yi yayınladıktan hemen sonra dinleyici ile buluşacak olan indie rock’ın en iyi gruplarından The Veils da Salon’da dinleyeciye seslenecek. 

Kanada’nın indie rock külliyatının en değerli üyelerinden biri olarak tanınan The Dears, Salon sahnesinden dinleyiciye seslenecek. Grup, 1995’te Montreal’de kurulduktan sonra ilk önce kendi evinde daha sonra ise dünya müzik sahnesinde önemli bir yer edindi. Grubun sesi ve yüzü Murray Lightburn’ün vokali, Morrissey ve Damon Albarn’un tek potada eritilmiş hâli olarak dikkat çeken The Dears, canlı performanslarıyla da zihinlerde yer eden gruplardan bir tanesi. 2012’de İstanbul Caz Festivali’ne konuk olduktan sonra Mart 2016’da Salon izleyicisiyle tanışan The Dears, son albümleri Times Infinity Volume One’dan hemen sonra tekrar Salon’da.

KUZEYİN FARKLI SESLERİ BULUŞUYOR

Dünyanın her yerinden müziğe dair farklı bakış açıları sunan ve türü yeniden yorumlayan grup ve müzisyenler de yine Salon dinleyicileriyle buluşacak. Parçaları disko, elektronik pop, synthwave ekseninde gidip gelen synthpop’un Finlandiyalı müzisyenlerinden Jaakko Eino Kalevi, Finlandiyalı perküsyonist Tatu Rönkkö ve Danimarkalı indie-rock grubu Efterklang’ın müzikal bir kolektif olarak hayata geçirdiği ve doğaçlama yoluyla etkileyici parçalar üreten Liima, Danimarkalı müzisyen Jannis Noya Makrigiannis’in akustik folk, indie pop projesi Choir Of Young Believers, çağdaş akustik caz ile elektronika arasındaki mükemmel uyumu yakalayan, İsveç’in en üretken ikilisi olarak da sayılabilecek Plaistow ve karanlık ama bir o kadar yumuşak gotik pop parçalarıyla Nordik seslerden vazgeçemeyenlerin kulak kabarttığı Tellef Raabe Salon’da yepyeni sesleri mercek altına almak isteyenler için sahnede olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş başkanlığındaki heyet Güney Afrika’da

SONRAKİ HABER

Görme engelliler üzerinden ‘ticari’ kaygı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa