23 Ağustos 2016 12:37

'Neden saldırganlar değil, cenaze sahipleri gözaltına alındı

HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Gaziantep Katliamı'nda cenazeleri defnederken yaşanan ırkçı provokosyonu Meclis gündemine taşıdı. 

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, 54 kişinin yaşamını yitirdiği Gaziantep Katliamı'nda cenazeleri defnederken yaşanan ırkçı provokosyonu Meclis gündemine taşıdı. 

Kürkçü, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya cenaze sahiplerinin gözaltına alınırken, neden saldırganlar hakkında hiçbir işlem yapılmadığını sordu.

Gaziantep'te bir kına gecesine yapılan bombalı saldırıda yaşamını yitiren Kumru İlter ve Ahmet Toraman’ın cenazelerine Yeşilkent mezarlığında ırkçı bir grup saldırmıştı. Olayı meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, konuyla ilgili  İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması için bir soru önergesi verdi. HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul'un, Valilik ile görüştüğünü ve iddia edildiği gibi o gün asker cenazesinin olmadığını belirten Kürkçü, saldırganların ırkçı ve ayrımcı sloganlarla cenazeye katılanları tahrik etmeye çalıştıklarını ifade etti. Kürkçü, “Bu kişilerin orada bulunmasının Büyükşehir Belediyesi’nin hangi biriminin hangi hizmeti/çalışmasıyla ilgilidir? Belediye araçlarıyla taşınan bu kitlenin hangi kurum tarafından organize edildiği Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?” diye sordu. 

Cenazelerin defnedileceği 22 Ağustos günü Yeşilkent Mezarlığı’nda defnedilmiş veya defnedilmek üzere bekleyen asker cenazesi olup olmadığına dair bilgi almak isteyen Kürkçü, “Yoksa, emniyet görevlilerinin gerçek olmayan bilgiler ileri sürerek cenaze sahiplerini bir çatışma olasılığı varmışçasına gerilime sokma çabalarının nedeni nedir” sorusuna yanıt istedi. 

Cenaze sahiplerinden 4 kişinin gözaltına alınmasına karşın saldırganlardan kimsenin gözaltına alınmadığına dikkat çeken Kürkçü, saldırganların kimlik tespitleri ve soruşturmaları için bir adım atılıp atılmadığını sordu.

AKP'LİLERE TEPKİNİN KARŞILIĞI MI?

Kürkçü, emniyet görevlilerinin TOMA, panzer gibi araçlarla Yeşilkent Merazlığı'nda “iki grup karşı karşıya gelmesin diye” tedbir aldıklarını söylemesine rağmen, cenaze sahiplerine saldıran kalabalığın neden mezarlığa gelmeden önce engellenmediğini sordu. Katliamda ilk defnedilenlerin cenazesinde AKP’li Belediye Başkanı ve milletvekillerinin katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları tarafından protesto edilmesiyle ırkçı grubun cenaze sahiplerine saldırmasının bir bağı olup olmadığının yanıtını istedi.

Kürkçü, “Gaziantep’te halklarımız arasında bir çatışmanın zemini hazırlanmayı hedefleyen bir IŞİD provokasyon ağının mevcudiyeti bilindiğine göre Bakanlığınız bu ve benzeri provokasyonların önüne geçmek amacıyla Gaziantep’te önlem almakta mıdır” diye sordu.(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlardan Akşam gazetesinden Emin Pazarcı'ya tepki

SONRAKİ HABER

HDP İzmir: Kültürpark, sermayenin rant alan değildir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...