23 Ağustos 2016 00:52

Mahkeme ‘tamam’ derse gaz atan polisler soruşturulacak

Murat Yılmaz’ın saldırı sonrası gaz atan 11 polis hakkında soruşturma izni verilmemesine itirazı kabul edilirse polisler hakkında soruşturma açılacak.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Türkiye Antep’teki katliamı tartışırken, iddianamesinde düğünlere yapılacak saldırı planlarının yer aldığı 10 Ekim 2015 Ankara Garı Katliamı davasında henüz hiçbir kamu görevlisinin ifadesi alınmadı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosunun, ihmali olduğu düşünülen kamu görevlileri hakkındaki dosyayı işleme koymamasının ardından, gözler Ankara Bölge İdare Mahkemesindeki dosyaya çevrildi. 

Mahkeme, Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz’ın, saldırı sonrası gaz atan 11 polis hakkında soruşturma izni verilmemesine yönelik itirazı kabul ederse polisler soruşturma başlayacak. 

MAHKEME KABUL EDERSE YARGILANACAKLAR

ÇHD Ankara Şube Başkanı Avukat Murat Yılmaz, ilk olarak kamu görevlilerinin katliamda ihmali olduğunu ve katliam sonrasında atılan gaz nedeniyle yaralılara müdahale edilemediğini belirterek kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Yılmaz’ın başvurusunun ardından basına yansıyan Mülkiye Müfettişleri raporunda da bazı polislerin yargılanmalarında “kamu yararı” olduğu görüşü belirtilmişti. Ancak Ankara Valiliği soruşturmaya izin vermemiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Valiliğin kararı doğrultusunda dosyayı işleme koymamıştı. 

Yılmaz, daha önceki şikayet dilekçesine paralel olarak Ankara Valiliğinin kararına, şikayet başvurusuyla beraber Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz dilekçesi verdi. Mahkeme de bu itiraza Danıştay 1. Daire Başkanlığını bakacağını bildirerek, dosyayı Danıştaya yolladı. Danıştay da dosyayı geri yollayarak, dosyaya mahkemenin bakmasını istedi.  Şimdi kamu görevlilerinin 10 Ekim Katliamı’nda ihmali olduğuna ilişkin dosya Ankara Bölge İdare Mahkemesinde kabul edilmeyi bekliyor. Eğer dosya kabul edilirse mülkiye müfettişlerinin soruşturduğu 11 kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatılacak. 

MİT PARMAĞI VAR MI?

Katliama ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, katliamın içinde MİT’in de olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:  “10 Ekim Katliamı’nda devlet ve MİT’in parmağı varsa, bombacılar bir şekilde geçirilip, bombalı eylemin olduğu yere ulaştırıldı. Mesele polisin arama yapıp yapmaması değil. Ankara emniyetinden üst düzey kişilerin ifadesinde de var. Diyorlar ki ‘Siz bizi neden sorumlu tutuyorsunuz. Gaziantep emniyetini niye soruşturmuyorsunuz. Adamlar Antep’e giriş çıkış yapmış, oturmuş bombaları hazırlamışlar. Gelmişler burada da bombayı patlatmışlar.’ Şimdi bu ifadeler bir yerde haklı. İşin içinde devlet ve MİT varsa Ankara Emniyeti hepsini didik didik arasa da bu adamlar kendini patlatırdı. Önemli olan konu arama mevzu değil, bombacılara dair gelen istihbaratın neden değerlendirilmediği. Bu durumda bu kamu görevlileri yargılanırsa ortaya çıkabilecek bir mevzu. Katliamdan Emniyet Genel Müdürü ve altındaki sıralı amirlerin de sorumluluğu var.”

ÖNCEKİ HABER

Doktorla hiç buluşamayan işçiler

SONRAKİ HABER

Eşitlik ve insanca yaşam istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...