11 Mayıs 2012 14:07

MICHA işçisi sendikalaşıyor

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan ve galvanizli demir üreten MICHA fabrikasında çalışan işçiler kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere isyan ederek Türk Metal Sendikasına üye oldu. İşçiler, Ocak ayından bu yana asgari ücrete yapılan zam farklarını almamış arkadaşlarının o

MICHA işçisi sendikalaşıyor
Paylaş
Turan Kara

2007 yılında Aliağa Organize sanayisinde kurulan firma 70.000 Ton/Yıl çelik konstrüksiyon, ve 85.000 Ton/Yıl galvanizleme kapasitesine sahip. Fabrikada üretilen galvanizli çelik direklerin yüzde 90’ı yurtdışına ihraç edilen fabrika, kurumlar vergisinde ise İzmir’de ilk 100 firma arasında 89. sırada bulunuyor.

MICHA işçisi, daha önce 2 kez sendikal girişimde bulunsa da bunlar başarısız olmuş, her seferinde 20-25 işçi işten çıkarılarak mücadele bastırılmıştı. Ancak son denemede işçiler kısa sürede çoğunluğu sağlayıp servislerle noter önüne giderek toplu üyeliklere başladı. Yaklaşık 300 kişinin çalıştığı fabrikada 200 işçinin sendika üyeliğinin yapıldığını belirten işçiler, işyerinde işveren temsilcilerinin her türlü baskı ve bölme girişimlerinin de boşa çıkarıldığını söyledi.

MICHA İŞÇİSİNİN KENDİSİ ÖRGÜTLENDİ

Önceki gün sabah 08.00 girişinde 12 işçinin giriş kartlarının ellerinden alınarak işten çıkarıldıklarının söylenmesi üzerine fabrika önüne gelen Türk Metal Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Süleyman Yıldırım, yönetim kurulu üyeleri ve 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Tosun, gece vardiyasından çıkan işçilerle birlikte fabrika kapısında beklemeye başladı. İşverenin hiçbir belge vermeden işten çıkaramayacağını belirten Yıldırım, çıkarıldığı söylenen işçilere fabrikadan çıkmamalarını çalışmaya devam etmelerini söyledi. 08.00-16.00 vardiyası işçileri işverenin uzlaşmaz tutumu ve gece vardiyasındaki arkadaşlarının fabrika önünde beklemeye başlaması üzerine fabrikada öğle yemeğini yememe kararı alarak durumu protesto etti.

ÖRNEK DAYANIŞMA

Sabah saatlerinde işyeri önünde direniş haberini alan Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı İsmail Doğan ve yönetim kurulu üyeleri de MICHA önüne gelerek mücadeleye ortak oldu. Daha sonra Aliağa Belediyesi taşeron işçileri öğle vaktinde dayanışma ziyaretinde bulundu. Taşeron işçilerin ziyaretinde jandarma ile kısa süreli bir tartışma yaşandı. Organize Sanayi Bölgesine giriş haklarının bulunmadığını belirten jandarma, taşeron işçileri içeri sokmak istemedi. Kimlik kontrolü yapmak istediğini söyleyen komutanlara böyle bir hakkının bulunmadığını belirten işçiler ise buraya girmeye ve MICHA işçisiyle dayanışma haklarının olduğunu söyledi. Tartışma Türk Metal ve Petrol-İş başkanlarının da dâhil olması ile büyüdü. Otobüsle organize sanayiye gelen işçiler, jandarmanın kimlik kontrolünü kabul etmemesi ve yürüyüş yaparak fabrikaya doğru ilerlemesiyle çözüldü. Belediye taşeron işçileri jandarmaya kendilerini alıkoyma ve bekletme hakkının olmadığını söyleyerek MICHA önüne geldi.

ALİAĞA ORGANİZE’DE BİR İLK

Fabrika önünde açıklama yapan Türk Metal Sendikası 2 No’lu Şube Başkan Süleyman Yıldırım, “Fabrikada çalışan arkadaşlarımız 4 ayrı taşerona bölünmüş. Taşeronlara işçi başına 50 lira avanta verilerek işçilerin hakları gasp ediliyor. Buraya sendika girecek ve ilk işimiz taşeronları ortadan kaldıracağız” dedi. Aynı işverenin Ankara’daki Mitaş adlı fabrikada da benzer bir süreç işlettiğini, işçileri sendikadan ayırmak için çeşitli vaatlerle kandırmaya çalıştığını belirten Yıldırım, ancak Mitaş işçisinin 3 gün 3 gece fabrikadan ayrılmadan kararlı tutumu ile sendikanın girdiğini buraya da gireceğini söyledi.
Yıldırım, sadece MICHA’nın değil organize sanayide bütün işyerlerinin örgütleneceği ve MICHA’da mücadelenin kazanılacağını belirtti.

TEMSİLCİLERİNİ KENDİLERİ BELİRLEYECEKLER

Sendika çalışmasında bulunan bir işçi, “Bu işin bu kadar kolay olacağını tahmin bile edemiyorduk. Daha önce de işyerinde birkaç deneme olmuştu ve işveren temsilcileri bu girişimleri gelişmeden duymuş ve işçi çıkartarak kendine göre önlemini almıştı. Ancak bu sefer sıkı bir çalışma yaptık ve sendikayla görüştük. Ama biz bile bu kadarını beklemiyorduk. Bir anda herkes üye olmaya başladı. Bir günde çoğunluğu elde ettik” dedi.

Başka bir işçi ise “Hiç beklemediğimiz arkadaşlarımız bile kendiliğinden üye oldular. İçerideki arkadaşlar işten çıkarmalara ve kapı önünde bekleyen arkadaşlarımızla dayanışma amaçlı öğlen yemeklerini yemedi.  Mücadelenin kazanılması için herkes kararlı ve cesur davranıyor. Sendika ile de baştan konuşmuş arkadaşlar. Kendi temsilcilerimizi kendimiz seçecek, taleplerimizi biz belirleyeceğiz. Sendikacıların bu konuda da sözü var” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)



Aliağa Organize sanayi bölgesindeki MICHA Metal fabrikası işçilerini Türk-İş’e bağlı şube yöneticileri ziyaret etti.

Savranoğlu işçileri için İzmir’e gelen Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ile Petrol-İş Aliağa Şube, Tek Gıda-İş, Deri-İş İzmir Şube, Tez Koop-İş 1 ve 2 No’lu Şubelerinin başkan ve yöneticileri ile direnişteki Savranoğlu işçileri MICHA fabrikası önüne geldiler. Burada işçiler ve Türk Metal yöneticileri tarafından coşkuyla karşılanan Savranoğlu işçileri ve sendikacılar adına konuşan Musa Servi, “414 gündür Kampana’da, 284 günden beri Savranoğlu deri fabrikasında aynı zamanda Billur Tuz’da direnen işçilerin direniş ruhuyla hepinizi saygıyla selamlıyorum. Örgütlü toplumu yok etmeye yönelik, kölelik düzenini sürdürmeyi amaçlayanlar tarafından sendikal hakkımız engelleniyor. Biz çalışanlar olarak sendikalar olarak gücümüzü birleştirmekten başka çaremiz yok. Bizler birleşerek örgütlenerek bize dayatılan koşulları kabul etmediğimizi belirterek mücadele edebiliriz. Mücadeleniz kutlu olsun” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Sait Faik

SONRAKİ HABER

'Gözaltılar gücümüzü daha da artırdı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...