22 Ağustos 2016 12:29

'KCK'nin açıklaması katliamla boşa çıkarılmak isteniyor'

KCK'nin deklarasyona ilişkin açıklamalarda bulunan İmralı Heyeti Antep'teki katliamla KCK'nin çözüm çağrısının boşa çıkarılmaya çalışıldığını belirtti

Paylaş

KCK tarafından yapılan çözüm deklarasyonunun ardından İmralı Heyeti bir basın toplantısı düzenledi. HDP Genel Merkezi'nde yapılan açıklamaya Pervin Buldan, İdris Baluken, Hatip Dicle, Ceylan Bağrıyanık ve Sırrı Süreyya Önder ile heyet tam kadro katıldı. Heyet adına açıklamalarda bulunan Sırrı Süreyya Önder, konuşmasına Antep'teki katliama ilişkin başsağlğı ve acil şifa dilekleriyle başladı. Son bir buçuk yıl içerisinde yapılan onlarca toplantıya baş sağlığı dileyerek başladıklarını ifade eden Önder, KCK’nin açıklamasının tam da böyle bir süreçte bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

'KÜRT DÜŞMANLIĞINDAN VAZGEÇİLMELİ'

KCK’den yapılan açıklamanın boşa çıkartılması için Antep’teki katliamın yapıldığını ifade eden Önder, “Bunu boşa çıkartacak en önemli anahtar tam da darbecilerin bu kaosu tetikledikleri meselelerle hakiki bir yüzleşmeden geçiyor. Kürt düşmanlığından bir an önce vazgeçilmesini gerekİyor. Buna sadece dair iki örnek vermek yeterlidir; darbe girişimine HDP’nin aldığı tutum herkesin malumu bütün liderlerin çağrılmasına rağmen Meclis’in üçüncü partisi bunun dışında bırakıldı. Bu bir halka bugüne kadarki tek tipçi ve ayrımcı söylemlerimize devam edeceğiz yaklaşımıydı. İkinci örnek; yangından mal kaçırılcasına yeni anayasa çalışmaları yine HDP dışlanarak, onun katlıları yok sayılarak, talepleriyle yüzleşmekten kaçınılarak baştan daha baştan kadük doğmaya mahkum bir anayasa çalışmasıdır” dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN ARAÇSALLAŞTIRMAMA UYARISI

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “Başımıza ne geldiyse Suriye politikalarından dolayı geldi” ifadelerini hatırlatan Önder, “İnsanın günaydın diyesi geliyor” dedi. KCK’nin açıklamasının gerek devlet gerekse de demokrasi güçlerce hak ettiği ciddiyetle ele alınması gerektiğini belirten Önder, İmralı Heyeti olarak katkı sunacak bir noktada olacaklarını söyledi. Önder, “Bugüne kadar ki gerek ateşkes süreçleri gerekse de çözüm süreci devlet ve hükümet tarafından bir araçsallaştırmaya kurban gitti. Bu süreçleri ele alış tarzı sistemin işine yaradığı zamanlarda gündemleşmesi şeklinde oldu. Böyle yapmayın uyarılarımız olmuştu. Eğer yeni bir süreç başlayacaksa burada bütün kesimlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Bunda belki de bir amentü cümlesi olarak; bunu araçsallaştırmaya asla tenezzül etmemek bunu lugatımızdan çıkarmakla
başlayabiliriz vurgusunu önemli buluyoruz” diye konuştu. 

CHP'YE 'NE İSTİYORSANIZ VERMEYE HAZIRIZ' ELEŞTİRİSİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu'na sözlerine atıfta bulunan Önder, muhalefet partisinin ‘bu terörü durdurun bunun için ne gerekiyorsa vermeye hazırız’ şeklinde yaklaşmaması gerektiğni söyledi. Doğru yaklaşımın “Bu barışı hep birlikte kuralım olmalıdır” demek olduğunu vurgulayan Önder, bu çağrının “Bu çağrının hükümet ve devlet başta olmak üzere bütün demokrasi güçleri tarafından ciddiyetle ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun en önemli yolu bu meseleyi tartışabilmekten geçer” dedi. Öcalan üzerindeki tecride ilişkin de uyarılarda da bulunan Önder, “Darbe girişimi ile açığa çıktı ki İmralı darbecilerin neredeyse üs kurduğu ve ilk yönelecekleri yer olma niteliği taşımaktadır. Tam da bir kaosu ve iç savaşı tetikleyecek çok ciddi hazırlıklarının olduğunu görüyoruz. Sayın Öcalan’ın güvenlik, çalışma ve özgürlük koşullarına her türlü iyileştirici yaklaşımın bu ülkede barışı geliştirici bir işlev gördüğünü de gözlemledik” dedi. 

'ÖCALAN'LA GÖRÜŞÜLÜYOR GİBİ ALGI YARATILM AK İSTENİYOR'

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Önder,  KCK’nin çağrısının ardından hükümetle bir temasın olup olmadığı sorusuna her hangi bir durumun olmadığını, ancak hükümetin şu anda bunu değerlenmekte olduğunu düşündüklerini söyledi. Zaman zaman basında yer alan Öcalan’la görüşüldü yönündeki iddialara açıklık getiren Önder, bu konuda bir bilgileri olmadığını ve böyle haberlerin tecride yönelik tepkilere karşı bir algı yaratma amaçlı olarak değerlendirdiklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Antep’te katliamda ölenlerin cenaze törenine saldırı

SONRAKİ HABER

9 yaşındaki çocuğa cinsel istismar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...