22 Ağustos 2016 08:49

Antep’in nedeni AKP'nin Cerablus planı mı?

Reuters ‘Ankara destekli Suriyeli muhalifler’in Türkiye’den IŞİD’in elindeki Cerablus’a operasyon planladığı iddialarına yer verdi.

Paylaş

Reuters ‘Ankara destekli Suriyeli muhalifler’in Türkiye’den IŞİD’in elindeki Cerablus’a operasyon planladığı iddialarına yer verdi. Gazeteci Aldülkadir Selvi de, “Cerablus operasyonunun geldiğini gören IŞİD’in, Gaziantep’teki hücrelerini harekete geçirdiği düşünülüyor” diye yazdı.

Cihatçı grupların Türkiye sınırları içinden Halep eyaletinin IŞİD’in elindeki Cerablus kentine operasyon başlatacağı ileri sürüldü. Operasyonun bilgileri AKP yanlısı gazetelerde de yayınlanırken, Reuters haber ajansı da “Ankara destekli” diye nitelendirdiği grupların Türkiye üzerinden gideceğini duyurdu. Gazeteci Abdülkadir Selvi ise köşe yazısında “1800-3000 muhalif Cerablus operasyonu için Suriye’ye yöneldi” diye yazdı. Selvi, en az 29’u çocuk 54 kişinin yaşamını yitirdiği Antep saldırısının Cerablus operasyonunu haber alan IŞİD’in misillemesi olarak yorumlaması dikkat çekti.

REUTERS: TÜRKİYE’DEN BAŞLAYACAK

Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre, Türkiye’nin desteklediği ve aralarında cihatçıların da bulunduğu Suriyeli silahlı gruplar, sınır hattında bulunan Cerablus kentini IŞİD’in elinden almak için Türkiye sınırları içinden askeri harekat başlatmaya hazırlanıyor.
Reuters’a konuşan Suriyeli muhaliflerden bir yetkili, ÖSO adı altında savaşan bazı grupların birkaç gün içinde saldırıya başlayacağını belirterek “Gruplar (Türkiye içinde) sınır boyunca konuşlanıyorlar” dedi.

Muhaliflerden diğer bir kaynak da Suriyeli grupların Cerablus'a birkaç yüz metre mesafede sınırın Türkiye tarafında bulunan Karkamış kentindeki askeri bir kampta toplandığını söyledi. Kaynak, “Her gün Suriye’de bulunan savaşçı grupların üyeleri gizli bir noktadan Türklerin üssüne geçerek toplanıyor ve Cerablus saldırısı için hazırlık yapıyorlar” dedi.

Buna göre, muhaliflerin çoğu İdlib ve Azez’de varlık göstererek Feylek el Şam, Sultan Murat Tugayları, Ahrar Şam ve Şam Cephesi gruplarından geliyor.

AKP BASINI: MENBİC NEDENİYLE ERKENE ALINDI

Yeni Şafak gazetesi de ‘bölgedeki yerel kaynaklara’ dayandırdığı haberinde “muhalif birliklerin” Cerablus’a operasyon hazırlığında olduğunu yazdı,

Haberde, ABD destekli Suriye Arap Koalisyonu (SAK) ve PYD’nin, Halep’in Menbic ilçesini iki hafta önce IŞİD’den geri almasının ardından söz konusu operasyonun öne alındığı belirtildi.

Haberde, Suriye Ordusu’nun Haseke kentinde YPG kontrolündeki bölgeye saldırmasının “muhaliflerin yararına olduğu” belirtilerek, çatışmalar nedeniyle PYD’nin Kobanê ve Fırat’ın batısına geçen bazı kuvvetlerini Haseke’ye yönlendirdiğine vurgu yapıldı.

SELVİ: ANTEP SALDIRISI VE CERABLUS TESADÜF DEĞİL

Öte yandan AKP Hükümeti’ne yakınlığı ile bilinen Gazeteci Abdulkadir Selvi, “Cerablus operasyonu ile Antep saldırısının aynı zamana denk gelmesi tesadüf değil. Bu, zaman ayarlı bir eylem. Mühimmat ve birlik hareketliliğinden Cerablus operasyonunun geldiğini gören IŞİD’in, Gaziantep’teki hücrelerini harekete geçirdiği düşünülüyor” ifadelerini kullanması dikkat çekti.
Selvi Hürriyet’teki yazısında operasyonla ilgili şu bilgileri verdi: “DEAŞ (IŞİD), Menbiç’ten atıldı. Menbiç operasyonunu PYD’nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri gerçekleştirdi. Cerablus operasyonu, Suriyeli muhalifler tarafından yürütülecek. Gaziantep’te canlı bombanın patladığı gece 1800-3 bin arasında Suriyeli muhalif operasyon için Suriye’ye yönelmişti”

CERABLUS ASKERİ KONSEYİ’NDEN AKP HÜKÜMETİ’NE TEPKİ

Kürt güçlerinden oluşan Cerablus Askeri Konseyi, pazar günü yayınladığ bildiride Menbic Türkiye’yi, Menbic’in IŞİD’in elinden alınması operasyonunun başlamasından bu yana bölgede “agrasif eylemler” düzenlemekle suçladı. Açıklamada “Türkiye’nin Cerablus’a müdahelesinden endişe duyulduğu” belirtildi. 

Rojava merkezli İngilizce haber sitesi Aranews’un haberine göre, Konsey, Türkiye Hükümeti ile ilgili, “Suriye’nin istikrarını bozmak için çok sayıda IŞİD militanının sınırdan geçmesine izin verdiler. Türkiye ayrıca Suriye’de el Kaide gibi terörist grupları aktive etmeye çalışıyor” iddiaları dile getirildi. 

Açıklamada IŞİD’in “Türkiye güçleri”nin Cerablus’u almasına izin verebileceği de ileri sürülerek, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona da “Türkiye güçleri”nin bölgeye girişinin engellenmesi konusunda destek çağrısı yapıldı. 

Aranews’un haberinde Suriyeli muhalif grupların Türkiye’den Cerablus’a saldırı hazırlığında olduğu, Türkiye’nin “ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri”nin Menbic başarısından endişelendiği belirtildi. 
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tayland polisi ‘Pokemon’ oyuncusu avına çıkıyor

SONRAKİ HABER

İHD: Devlet bütün sınırlarını aşarak gazeteleri kapatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...