21 Ağustos 2016 18:37

Bir yanda Olimpiyatlar, bir yanda polis cinayetleri

Olimpiyat Oyunları’nın bugün sona ereceği Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde, ‘güvenlik’ gerekçesiyle 85 bin polis görev yapıyor.

Paylaş

Olimpiyat Oyunları’nın bugün sona ereceği Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde, ‘güvenlik’ gerekçesiyle 85 bin polis görev yapıyor. Dünya medyası ABD’li yüzücülerin sahte silahlı soygun iddialarıyla oyalanırken, Olimpiyatların gerçek kurbanları kentin en yoksul mahallelerinde yaşayanlar oluyor..

2016 Olimpiyat Oyunları başladığından beri yerel medya en az 14 sivilin, uyuşturucu çeteleri ile polis ve askerler arasındaki çatışmalarda arada kalarak yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ancak Favela adı verilen gecekondu mahalleleri için ölüm istitastikleri yeni değil, “yaşamın bir parçası”. Uluslararası bir etkinliği ev sahipliği yapıldığı için çatışmalar ve dolayısıyla da sivil halk için tehlike de artmış durumda.

ÖLDÜRÜLEN ASKERİN ACISI YOKSULLARDAN ÇIKARTILDI

Guardian’ın haberine göre 12 Ağustos’ta, Olimpiyatlarda görevlendirildiği için Rio’ya gelen Helio Andrade isimli bir asker, uyuşturucu çetesinin kontrol ettiğini Vila de João semtinde vurularak öldürüldü. Geçici Devlet Başkanı Michel Temer, Andrade’nin ölümünün ardından ulusal yas ilan etti ve “katillerin yakalanması” için büyük bir operasyon başlatıldı.
Bu operasyon sırasında sadece Mare favelasında 5 sivil mahalleli öldürüldü. Yerel medya haberlerine göre mahalle ağır silahlı askeri polis tarafından abluka altına alınmış durumda. Üzerinde ise sürekli polis helikopterleri uçuyor. Evlere sık sık baskınlar yapılıyor.
Guardian muhabirlerinin mahalleyi ziyaret etmesinden hemen önce de iki mahalle sakini polis saldırısında öldürülmüş.
Mahalleliler sık sık sabah erken saatlerde helikopter sesleri ile uyandırıldıklarını anlatıyor, Bruno Rodrigues “korkunç bir gürültü yapıyor” diyor: “Mahalledeki herkes bu sesi duyunca korkuyor çünkü bu operasyonun başlamak üzere olduğu anlamına geliyor.”

‘OLİMPİYATLAR BİZİM DEĞİL YABANCILAR İÇİN’

Kentin sadece yoksul mahalleleri abluka altında değil. Olimpiyatlar boyunca atletleri, yetkilileri ve ziyaretcileri taşıyan araçlar havaalanı ve kent merkezi arasında mekik dokuyup duruyor, bu nedenle yolların etrafı kolluk kuvvetleri tarafından çevrilmiş durumda. 15 dakikada bir, askeri konvoylar, kamyonlarla asker ve cephaneleriyle bu yollardan geçiyor.
Rodrigues. “Güvenlik görevlileri onları bizden koruyor” diye yorumluyor bu durumu: “Olimpiyatlar yabancılar için. Parası olanlar için...”
Rodrigues’in bu görüşünü birçok favela sakini de paylaşıyor. Jeferson Luciano da, “Polis buraya bizi korumak için gelmiyor, bizi onlardan ayrı tutmak için geliyor” diyor.
Mahallenin temsilcileri sosyal ağlarda öldürülen asker Andrade için başsağlığı mesajları yayınladılar ve üzüntülerini bildirdiler ancak polisin şiddet eylemlerini de eleştirerek suçlular ve masum mahalleliler arasında ayrım yapılmadığını da dile getirdiler.
Maré Vive (Mare yaşıyor) isimli Facebook sayfasından yayınlanan bir mesajda şöyle deniyor: “Bugüne kadar, beş kişi öldürüldü, çok sayıda yaralı var ve binlerce kişi korktukları için işe ve okula gidemiyor”

BİR YILDA, ÇOĞU SİYAH 100 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Olimpiyatlar başlamadan önce insan hakları örgütleri bu tehlikeler karışında uyarılar yapmıştı. Uluslararası Af Örgütü, Rio polisinin 2009 yılından; Olimpiyatların bu kentte yapılacağının açıklamasından bu yana 2 bin 500 kişiyi öldürdüğünü duyurdu. Bu cinayetlerin 100’ü son bir yıl içinde işlendi ve öldürülenlerin çoğu da genç siyah erkekler.  

İLK ALTIN MADALYA FAVELA’DAN

Öte yandan Olimpiyatlar ve favelalar sadece kötü haberlerle gündeme gelmedi. Brezilya’nın Olimpiyat Oyunlarındaki ilk altın madalyasını judocu siyah genç kadın sporcu Rafaela Silva aldı. Silva, filmlere konu olmuş Tanrı Kent (Cidade de Deus) favelasının eski bir sakiniydi.
Silva’nın başarısı, favelalara yönelik bakışı da yeniden tartışmaya açtı... (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Turgut Uyar bize ‘Korkacak bir şey yok’ diyor

SONRAKİ HABER

Bir başka sezon bir başka Barça

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...