21 Ağustos 2016 00:55

Boydak Holding işçileri: Kayyım, işçiye kıyım olmasın!

Kayseri’de Boydak Holding bünyesindeki fabrikalara kayyım atanması sonrası fabrikalarda çalışan işçilerle, hem kayyım kararını hem de süreci konuştuk.

Paylaş

Ahmet AKARSU
Mehmet PEKER
Kayseri

Kayseri’de kurulu bulunan Boydak Holding bünyesindeki fabrikalara kayyım atanması sonrası fabrikalarda çalışan işçilerle, hem kayyım kararını hem de önümüzdeki sürece dair görüşlerini sorduk. “Başımızı belaya girmesin, konuşmasak olmaz mı? Daha ne olacağı belli değil” diyen işçilerin yanı sıra konuşan işçiler de var. En çok aldığımız yanıt; “İşçi kıyımı olmasın da.” 

‘KOÇ YA DA ZORLU ALACAK’ SÖYLENTİSİ

Vardiya çıkışı görüştüğümüz Boyteks işçileri, “Kayyım atandı ama henüz neyin ne olduğunu anlamadık. Farklı görüşler var elbette. Koç Grubu ya da Zorlu alacak söylentileri var. Sebebi ise ‘büyük işyerine, büyük patron gerekir’ düşüncesi. Umarım bu kargaşada olan işçiye olmaz. İşçi arkadaşlarımıza ve ailelerimize mağduriyet getirmez. Bir çoğunun kredi borcu var. Çok zor durumda kalırız. Ne olacağı biraz zaman geçtikte belli olur” diyor. 

‘KİM GELİRSE GELSİN PATRON AYNI PATRON’

Boytaş’da çalışan bir işçi, “Boydakların boşluğunu dolduracak büyük bir sermaye yok Kayseri’de. Küçük bir patron burayı kaldıramaz. Fabrika içerisinde işçi haklarında gerileme yaşanabilir. Bazı işçiler, büyük sermaye gruplarının alacağı söylentisinin bilerek yayıldığı düşüncesinde. Şubat 2015’te başta Boytaş fabrikalarının hak temelli iş bırakmasından sonra bu fabrikalarda yaşanacak bir belirsizlikte işçi muhalefetinin ötelenmesi amaçlanıyor. Buna izin vermemeliyiz” dedi. 

Bazı işçiler ise “Koç grubu gibi büyük sermaye çevrelerinin alması durumunda haklarında iyileşme olacağı düşüncesinde. Fakat Kayserili patron Boydak ne verdi ki diğerleri niye artırsın? Kim gelirse gelsin patron aynı patron! İşçilerin haklarını kendi eline alması gerekir. Farklı aralıklarla verilen mücadelenin önüne kayyımın geçmesine izin vermemeliyiz. Boytaş fabrikalarında yaşanan geçmiş deneyimlerden faydalanmak gerekir” diyor. 

SENDİKA HER ŞEY AYNI KALACAK DİYOR AMA…

Sendika yönetimi ve Boydak Holding’in gerekli açıklamayı yaptığını ve çalışmalarında sıkıntı olmayacağını söylediklerini belirten Merkez Çelik işçisi, “Umarım bir sıkıntı olmaz. Bu fabrikalar binlerce insanın ekmek kapısı. Devlet böyle durumlarda taraf tutmamalı, hukuk kuralları içerisinde halledilmesi lazım” diyor ve ekliyor; “5 kişilik kayyım, 15 bin kişilik kadroyu nasıl yönetecek? Orası ayrı bir durum. Bir çok kayyım atanan yer ‘batırılıyor’ umarım böyle olmaz. Durum böyle olunca işçilerin kafasındaki soru işareti artıyor.” Başka bir Boytaş işçisi ise “Gece vardiyasındaydım. Ne değişti bilmiyorum. Ama işçi arkadaşlar olumsuz bir havaya kapılmadı. Sendika (Hak-İş’e bağlı Öz-İplik İş) herşeyin eskisi gibi devam edeceğini söylüyor. Ama ben aynı fikirde değilim. Şartlar daha iyileşir ya da daha kötüleşe bilir bilmiyorum ama mutlaka değişim olacak. Sanki Boydaklar işçiye çok iyi maaş veriyormuş gibi bir algı çıkmasın… Asıl mesele işçi bunun neresinde önemli olan bu” diyor. 

İŞÇİLER KAYYIM ÖRNEKLERİNİ İNCELİYOR

İçerideki ana tartışma geçmişte kayyım atanan firmalardan örnekler üzerinden ilerliyor diyen bir işçi, “Gaziantep’te Naksan firmasına kayyım atanmış ve firma kapanmıştı. İşçiler işinden olmuştu. Adana’da Ekoroma Marketlerinde kayyım atanmış, ödemeler gecikmiş ve sıkıntılar yaşanmıştı. Sürecin böyle ilerlemesini istemiyoruz. Bende dahil birçok arkadaşımız el değiştireceğini düşünüyoruz”diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Rojava’ya içerden bakmak

SONRAKİ HABER

RTÜK'ten Antep’teki saldırıya yayın yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa