20 Ağustos 2016 15:31

YPG Haseke’de devreye girdi ABD savaş uçağı gönderdi

Suriye ordusunun Haseke’deki hava saldırıları Cuma günü boyunca devam etti. YPG komutanı, YPG’nin devreye girdiğini belirtti.

Paylaş

ABD Savunma Bakanlığı Suriye ordusunun hava saldırılarının olduğu sırada ABD ordusuna bağlı özel kuvvetlerin de bu bölgede olduğunu belirtti. Bakanlık sözcüsü Jeff Davis, kuvvetlerinin korunması için savaş uçaklarının Haseke için havalandığını söyledi. Hava jetleri bölgeye gidereken, ABD özel kuvvetlerinin, Suriye ordusu ile YPG arasında yaşanan çatışmaların ardından Haseke’den uzaklaştığı belirtildi.  Suriye ordusunun Haseke’de YPG’nin (Kürt Savunma Birlikleri) kontrolündeki alanlara yönelik başlayan hava saldırıları Cuma günü boyunca devam etti. Saldırıların ardından açıklama yapan YPG komutanı, YPG’nin devreye girdiğini belirtti. 

‘SALDIRILAR KAOSA YOL AÇIYOR’

Heseke’de beşinci gününe giren çatışmalara ilişkin bilgi veren YPG Komutanlarından Lewend Rojava, “YPG ve Asayiş güçlerimiz rejim ile bir çatışmanın içerisinde olmamaya gayret etti” dedi.  Lewend Rojava, Heseke’de Esad’ın havan, tank ve uçak saldırılarının başlatmasının ardından YPG olarak savaşa dahil olduklarını ifade etti.

ANF’ye konuşan YPG Komutanlarından Lewend Rojava, “Rejim güçleri ilk etapta şehir içindeki asayiş yerlerimize saldırı düzenleyerek savaş çıkardı” dedi. Saldırıların ilk üç gününde Rojava Asayişi’nin karşılık verdiğini belirten, Rojava “Suriye rejimi birçok yerde yürütmüş olduğu mezhep savaşında hiçbir kural tanımıyor. Şimdi de Heseke halkı içinde savaşı çıkararak bir kaosa yol açmaya çalışmaktadır.” 

ABD ASKERLERİ BÖLGEDEN AYRILDI

Pentagon, Suriye Ordusunu, Haseke’de YPG’nin (Kürt Savunma Birlikleri) kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarını durdurması konusunda uyardı. ABD - Rusya yetkilileri arasında telefon trafiği yaşanırken Pentagon, Suriye’yi saldırıları durdurması konusunda uyardı.

ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, bombalama sonucunda Amerikan askerleri bölgeden ayrıldı, ancak bombardımanda yaralanan Amerikan askeri olmadığı ifade edildi.

‘GELİŞMELERDEN RAHATSIZIZ’

CNN’in haberine göre Pentagon yetkililerinin ‘fazlasıyla rahatsızlık duyduğu’ saldırı, YPG’ye (Kürt Savunma Birlikleri) bağlı Kürt ve Arap savaşçılara aylardır eğitim ve danışmanlık hizmeti veren Amerikan askerlerinin de bulunduğu bölgede gerçekleşti.

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis’in ifadesine göre, bombardıman başladığında, yerdeki koalisyon güçleri Suriye uçağı ile radyo kanalı aracılığıyla irtibat kurmaya çalıştı fakat cevap alınamadı. Amerikan personeli, daha önce kurulmuş bir hat aracılığıyla derhal Rus yetkilileri arayarak, kimin ateş ettiğini öğrenmeye çalıştı. Rus tarafının, saldıranların kendileri olmadığını aktardığı, Amerikan yetkililerinin ise “saldırıların devam etmesi durumunda ABD kara kuvvetlerini korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını” belirttiği ifade edildi.

‘MÜDAHALE ETMEYİN’

Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait iki adet SU-24 tipi savaş uçağının dört farklı Kürt hedefini vurduğu açıklanan taarruz hakkında Pentagon sözcüsü Davis, “durumun epey sıra dışı olduğunu” ve “daha önce de Suriye güçlerinin, niyetleri bu olmasa bile ABD güçlerini vurmaya çok yaklaştığı bir olayın yaşandığını” söyledi. Davis, Suriye’yi gelecekte benzer hamlelerde bulunmaması için ikaz ederek, “Koalisyon güçlerine ya da ortaklarımıza müdahale etmeme konusunda uyarıyoruz” ifadesinde bulundu. 

SURİYE’DEN İLK AÇIKLAMA

Suriye ordusu ise kentte çatışmaların başlamasından bu yana yaptığı ilk açıklamada çatışmalara kenti ele geçirmeye çalışan Kürt güçlerin neden olduğunu iddia ederek onlara cevap verildiğini savundu. Açıklama ordu sözcüsü tarafından yapıldı ve devlet televizyonunda canlı yayınlandı. Sözcü, Kürt Asayiş güçlerini ‘devlet kurumlarına saldırmak, petrol ve pamuk çalmak, sınavları engellemek, silahsız sivilleri rehin almak, kaos ve istikrarsızlık yaymakla’ suçladı. ABD’nin açıklaması ardındansa bununla ilgili Şam’dan henüz bir açıklama gelmedi.

SİVİLLER TAHLİYE EDİLDİ

Çatışmalar ve hava operasyonları nedeniyle kentin bazı mahallerinden siviller tahliye edildi. BBC’ye göre, tahliye edilenlerin büyük bölümünün kadınlar ve çocuklardan oluştuğu belirtildi. Haseke’yi kontrol eden iki güç arasında dönem dönem yaşanan gerilime karşın şimdiye kadar bir hava saldırısı gerçekleştirilmemişti. (DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin İncirlik Üssü’nde neden nükleer silahı var?

SONRAKİ HABER

IŞİD, sivilleri kalkan olarak kullanmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...