20 Ağustos 2016 15:22

ABD’nin İncirlik Üssü’nde neden nükleer silahı var?

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, “İncirlik Üssü’nde nükleer silahların varlığının gizlenmesi için ABD ile herhangi bir anlaşma yapılmış mıdır? diye sordu

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “İncirlik Üssü’nde nükleer silahların varlığının gizlenmesi için ABD ile herhangi bir anlaşma yapılmış mıdır?” diye sordu. 

Ağbaba, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah Lee James, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada ‘İncirlik’te nükleer silahlar var. O nükleer silahlar emniyette ve güvende. Bundan eminiz’ sözlerini kullandığı basın yayın kuruluşlarında yer almıştır” diyerek şöyle devam etti: 

* “İncirlik Üssü’nde nükleer silahların bulunduğu hükümetiniz tarafından bilinmekte miydi? Biliniyorsa bugüne kadar bu gerçeği halkımızdan neden saklama gereği duydunuz? İncirlik Üssü’nde nükleer silahların varlığının gizlenmesi için ABD ile herhangi bir anlaşma yapılmış mıdır?

* İncirlik Üssü’nde kaç adet nükleer silah bulunduğu hükümetinizce bilinmekte midir? Biliniyorsa kaç adet nükleer silah vardır? Bunların içinde hidrojen bombası bulunmakta mıdır?

* ABD İncirlik Üssü’ne nükleer silah yerleştirmek için Türkiye’den herhangi bir izin almakta mıdır? Bu üs için yapılan anlaşmada böyle bir izin var mıdır?

* Malatya Kürecik Radar Üssü’nde de nükleer silah bulunup bulunmadığı hakkında bir bilginiz var mıdır? Türkiye’de bulunan ve yabancı ülkelerin kullandığı üslerde nükleer silah olup olmadığını bilmiyorsanız bu bilgiyi nereden alabiliriz? Üste nükleer silah olup olmadığını araştırmak için gerekli izni sizden mi yoksa ABD’den mi almalıyız?

* Olası bir savaş durumunda İncirlik Üssü’nde nükleer silahların bulunmasının Türkiye’yi açık hedef haline getirdiğini düşünüyor musunuz?

* Hükümet olarak, İncirlik Üssü’nde nükleer silah bulunduğunu daha önceden bilmiyor ve bu gerçeği geçtiğimiz gün ABD yetkilisinin yaptığı açıklamadan öğrendiyseniz, bu konuda herhangi bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

* Malatya Kürecik Radar Üssü’nde inceleme yapmak üzere defalarca izin istememize rağmen bu iznin verilmemesinin nedeni, bu üste nükleer silah var ise bunun ortaya çıkarılmaması amaçlı mıdır?

* Kürecik Radar Üssü ve İncirlik Üssü’nün sorumlusu Türkiye midir yoksa ABD midir?”  (HABER MERKEZİ)


 

ÖNCEKİ HABER

Aslı Erdoğan: Bizler hala varız, buradayız, yazıyoruz

SONRAKİ HABER

YPG Haseke’de devreye girdi ABD savaş uçağı gönderdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...