20 Ağustos 2016 13:47

‘Bir dahaki görüşe  sağ görür müyüz?’

Cezaevlerinde bulunan yakınlarının hayatlarından endişe ederek “Bir dahaki görüşe sağ görür müyüz?” diye soruyor.

Paylaş

Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL sürecinde, cezaevlerinde hak ihlallerinin artması üzerine tutuklu yakınları cezaevlerinde bulunan yakınlarının hayatlarından endişe ederek “Bir dahaki görüşe sağ görür müyüz?” diye soruyor. Buca Kırıklar 2 Nolu F tipi Cezaevi’nden 40 arkadaşıyla beraber Ödemiş T Tipi Cezaevi’ne sürgün edilen Aslan Kızıl’ın oğlu Gökhan Kızıl, sürgün sonrası babasından herhangi bir haber alamadıklarını ifade etti. 

‘DARP OLAYINI AVUKATLARDAN ÖĞRENDİK’

Sürgün sırasında tutukluların ağır bir şekilde darp edildiğini iddia eden Kızıl, darp olayını avukatlardan öğrendiklerini kaydetti. Cezaevinin basit gerekçelerle tutuklularla görüşülmesini engellediğini belirten Kızıl, cezaevi yönetiminin “Sistemimiz yeni, düzenimiz henüz oturmadı” gibi bahanelerle ailelerin tutuklularla telefon ile görüşmesine izin vermediğini dile getirdi. 

Cezaevi müdürünün ayakta sayımı dayattığını ancak tutukluların bunu kabul etmediğini belirten Kızıl, “Müdür daha sonra 10-15 kişi ile gelip tutukluları ters kelepçeledikten sonra onları coplarla darp etmiş” diye konuştu. 

’BABAMI GÖREMEME ENDİŞESİ YAŞIYORUZ’

Aslan Kızıl’ın kızı Leyla Kızıl da darp olayından sonra babasının vücudunda yara oluştuğunu ifade ederek, her görüş sonrası babasını bir dahaki görüşte sağ görüp görmeme korkusu yaşadığını kaydetti. Cezaevi ziyaretleri esnasında yoğun bir arama sürecinden geçtiklerini vurgulayan Kızıl, kadınların kıyafetlerinin zorla çıkartılıp neredeyse çıplak bir arama dayatıldığını ifade etti. 

‘SİSTEM OTURMADI GEREKÇESİ’

Abdülvahap Aydemir ve Şiyar Aydemir adlı tutukluların kardeşi Seval Bozkurt da sürgün sonrası tutuklulara 10 gün boyunca hiçbir şekilde ulaşamadıklarını belirterek cezaevi yönetimi tarafından bilgi alma taleplerinin “sistem oturmadı” gerekçesiyle ret edildiğini ifade etti. 

Abisi Abdülvahap Aydemir’in böbrek ameliyatı geçirdiğini, ikinci ameliyatını da olması gerektiği hafta sürgün işleminin gerçekleştiğini dile getiren Bozkurt, gardiyanların yeni ameliyat geçiren abisini coplarla darp ettiğini ileri sürdü. Abisinin vücudunda darp izlerinin mevcut olduğunu dile getiren Bozkurt, abisinin hastaneye kaldırılmadığını ifade etti.

Bozkurt, “Gardiyanlar ‘Teröristleri burada barındırmayacağız’, ‘Vatan sana canım feda’ sloganları eşliğinde 14 tutsağa 40 dakika boyunca işkence ediyorlarmış. Durumları çok ağırdı. Buna rağmen cezaevi müdürü bunu kabul etmiyor ve tutukluların abartısı olduğunu söylüyor” şeklinde konuştu. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

KCK'den müzakere açıklaması

SONRAKİ HABER

Cezaevinde sürgün ve işkence

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...