20 Ağustos 2016 12:47

Tunceli Üniversitesi'nin adı Munzur olarak değiştirildi

TBMM'de kabulen edilen torba yasayla Tunceli Üniversitesinin adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi. 

Paylaş

2008 yılında kurulan Tunceli Üniversitesi'nin adı torba yasa içinde yer alan kanun teklifi ile dün gece Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi. 

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Tunceli'nin sadece coğrafi değerlerinin değil, kültürel ve tarihi değerlerinin de adı olmuş olan Munzur'un adeta Tunceli iliyle özdeşleştiğini belirterek şunları söyledi. 

"Tunceli ili yüzlerce yıllık bir kültürel ve tarihsel geçmişe sahiptir.Anadolu coğrafyasının öncelikli ve önemli bir kadim düşünce-inanç merkezi olan Tunceli; ocakların kurulduğu dervişlerin yurt tuttuğu erenlerin hizmet verdiği bir bölgedir.Yüzlerce yıllık süreçte Dersim de yaşayan bu kültürel ve düşünsel donanım sayısız şahsiyet yetiştirmiştir ve sadece Tunceli ilinin değil Anayolunun genelini tasavvufi anlamda aydınlatmıştır. Tunceli ili erenlerin, aşıkların sözleri ve deyişleri insanımıza irfani ve ilmi bir ufuk vermiştir. Tunceli ilinin sahip olduğu bu kültürel ve tarihsel birikime coğrafi güzelliği de adeta bir ilham olmuştur. İlham kaynağı olan bu coğrafi güzelliklerin başında adını dağlara, vadiye ve nehire veren Munzur gelmektedir. Munzur ve Dersim ifadeleri tarih boyunca adeta iç içe geçmiştir. Munzur denildiğinde insanımızın aklına gelen Dersim olmuştur; dağıyla, vadisiyle ve nehiriyle tüm Tunceli Munzur'un güzelliklerinin coğrafi zemini olmuştur. Munzur dağlarındaki gözelerden boşalan Munzur suyu Tunceli toplumu için kültürel ve inançsal bir değere sahiptir, hatta kutsaldır.Munzur gözelerinden çıkarak nehire dönüşen Munzur Orta Doğu'nun en büyük su kaynaklarından biri olan Fırat'ın bir parçası olmuş Dicle nehiri ile birleşerek Orta Doğu'nun tüm tarihi boyunca en önemli uygarlık değerlerinin başında gelmiştir. Munzur; dağ,vadi ve nehiri ile Tunceli insanının kutsal değerlerinin başında gelmesi nedeniyle hakkında sayısız anlatının ve ritüelin bulunduğu bir düşünce-inanç değeridir. Bu sebeple Üniversitemizin adının Munzur olarak değişmesi Tunceli ilinin kültürel ve inançsal geçmişine dönük bir duyarlılığı ifade etmektedir. Üniversitemizin yeni adının başta Tunceli ilimize ve tüm toplumumuza  hayırlı olmasını temenni ederken Üniversitemizin Tunceli ili ile ilgili kültürel ve tarihsel temelli bilimsel çalışmalarını artırarak devam ettireceğini aktarmak isterim."

Tunceli Üniversitesi'nin yeni tabelasının ise hazırlanarak önümüzdeki günlerde asılacağı bildirildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Kaya ve Kızılkaya'nın gözaltı süresi uzatıldı

SONRAKİ HABER

KCK'den müzakere açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...