11 Mayıs 2012 11:08

Papazın emek sömürüsü

İsveç’in güneyindeki Skara ilinde Papaz Per Stridh ve eşi, kurdukları ‘Hayır Kuruluşu’ aracılığıyla Romanya’da yaşayan yoksullara, özellikle de Romanlara halktan topladıkları giysileri yolluyor.Karşılığında da Romanya’dan yoksul Romanları İsveç’e getirerek sahipleri oldukları kiralama firması aracılığıyla

Papazın emek sömürüsü
Paylaş
Murat Kuseyri

İsveç’in güneyindeki Skara ilinde Papaz Per Stridh ve eşi, kurdukları ‘Hayır Kuruluşu’ aracılığıyla Romanya’da yaşayan yoksullara, özellikle de Romanlara halktan topladıkları giysileri yolluyor.

Karşılığında da Romanya’dan yoksul Romanları İsveç’e getirerek sahipleri oldukları kiralama firması aracılığıyla boğaz tokluğuna çalıştırıyor. Ucuz iş gücü sayesinde yıllık 25 milyon ciroluk şirketin sahibi olan papaz, sömürdüğü yoksullara yardım ettiğini iddia ediyor.

İsveç Devlet Televizyonunun ‘Görevimiz Araştırma’ ekibi, aylar süren bir çalışmanın sonucunda Papazın dini ve kiliseleri kullanarak yoksul Romanları sömürmek için kullandığı yöntemleri açığa çıkardı. Papaz Per Stridh, Romanya’da Pi-Lots adında bir kiralama şirketi kurmuş. Şirketi yöneten Romanyalı Papaz Sam Corneliu’nun görevi tanrıya inanan, dürüst ve çalışkan işçileri bulup çalışmaları için İsveç’e yollamak. Sıkı bir elemeden geçirilen işçiler 20 veya 30’ar kişilik gruplar halinde İsveç’e geldiklerinde Papaz Stridh’in çiftliğine yerleştiriliyor. Papazın sahibi olduğu kiralama şirketi de işçilere depolarda çalışmaları için iş buluyor. Günde en az 10 saat çalışmak zorunda çalışan işçiler için katı kurallar geçerli. Pazar günleri kilisenin düzenlediği ayine katılmak ve Per Stridh’in vaazlarını dinlemek zorundalar. Kilisenin ahlaki değer yargılarına ve koyduğu kurallara uymayan, çok sigara veya içki içen işçilerin işlerine son veriliyor.

Papaz, aldıklarını ücreti açıklamalarını da yazılı bir sözleşmeyi işçilere imza attırarak yasaklamış. Papaz inkar etse de gazetecilerin ele geçirdikleri iş sözleşmeleri işçilerin aylık ücretlerinin Romanya’daki asgari ücret düzeyinde yani 1200 kron olduğunu gösteriyor.

Sendikalar ve emekçi örgütleri ise, iş gücü göçünü serbest bırakarak Papazın işçileri kölece sömürmesine yol açan hükümete tepkili.

Sendikalar, tekellerin ve patronların yabancı işçileri İsveç’te işçilerin ücretlerini aşağı çekmek, ücret zammı taleplerini engellemek amacıyla kullandıklarını, yabancı işçilerin kölece çalıştırılması sayesinde tekellerin aşırı kârlar elde ettiklerini belirterek iş gücü dolaşımının daha katı kurallara bağlanmasını talep ediyorlar. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye: İsrail’i veto ettik ABD: Hiç çağırmadık ki

SONRAKİ HABER

İspanya’da öğrenci ve veliler yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...