11 Mayıs 2012 11:07

Türkiye: İsrail’i veto ettik ABD: Hiç çağırmadık ki

AKP Hükümetinin İsrail karşıtlığı yaratarak prim yapma çabalarından biri daha bizzat kaynağından yalanlandı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, NATO’nun İsrail’i Chicago’daki zirveye davet etmeyi tasarlamadığını belirterek, bu konuda bir Türk vetosunun söz

Türkiye: İsrail’i veto ettik ABD: Hiç çağırmadık ki
Paylaş

AKP Hükümetinin İsrail karşıtlığı yaratarak prim yapma çabalarından biri daha bizzat kaynağından yalanlandı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, NATO’nun İsrail’i Chicago’daki zirveye davet etmeyi tasarlamadığını belirterek, bu konuda bir Türk vetosunun söz konusu olmadığını belirtti.

Söz konusu iddia, “Türkiye ikili ilişkilerde kriz yaşadığı İsrail’e yönelik NATO vetosuna devam ediyor. Geçen yıl İsrail’in NATO nezdinde bir temsilcilik açmasını engelleyen Türkiye, şimdi de 20-21 Mayısta Chicago’da yapılacak NATO zirvesine İsrail’in katılmasını veto etti” şeklinde basında yer almıştı.

ABD’DEN YALANLAMA

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Senato Dış İlişkiler Komitesinde katıldığı “NATO: Chicago ve Ötesi” başlıklı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gordon, “NATO, İsrail’i Chicago’daki zirveye davet etmeyi tasarlamadı. İsrail, NATO’nun önemli bir ortağı ve tabii ABD’nin de önemli bir müttefiki. NATO’nun ortaklık düzenlemelerinden Akdeniz Diyaloğu’nun bir üyesi. Ancak Chicago zirvesinde, lojistik ve zaman meselesinden dolayı, bu ortaklıkların her birinin toplantısının yapılması hiçbir zaman gündemde yoktu. Dolayısıyla Akdeniz Diyaloğu’nun bir toplantısı ve İsrail’e yönelik, Türkiye’nin engelleyebileceği özel bir davet söz konusu değildi. Bu konuyla alakalı haberler ve spekülasyonları gördüm ama bunlar doğru değil” şeklinde konuştu.

İNCE UYARI!

NATO’da İsrail’le ortaklık faaliyetlerinin Türkiye’nin itirazları nedeniyle ilerlememesinden üzüntü duyduklarını da belirten ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gordon, “Hiçbir ülke, ikili anlaşmazlıklarını ittifaka taşımamalı” dedi. Gordon, “ABD, NATO’nun ortaklık faaliyetlerinde bazı ülkelerin katılımına imkan tanınırken, belirli ülkelerin engellenmesine izin vermeyecek” diye konuştu.

ABD’nin Chicago kentindeki NATO zirvesi 20-21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.
Zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lefkoşa’da çöpler belediye binasına dayandı

SONRAKİ HABER

Papazın emek sömürüsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...