19 Ağustos 2016 15:01

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde işçi kıyımı

Antalya Büyük Şehir Belediyesi'nde taşeron işçilerden 450’sinin işine son verildi. İşçiler kendileri için demokrasi nöbeti tutacaklarını söyledi.

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya Büyük Şehir Belediyesi bünyesinde bulunan taşeron işçilerden 450’sinin işine son verildi. Gazetemize konuşan işçiler, darbe girişiminden sonra ‘demokrasi nöbetlerine’ katıldıklarını belirterek, “Şimdi kendimiz için nöbet tutacağız. İşimize dönmek için mücadele edeceğiz” dedi. 

450 İŞÇİNİN İŞİNE SON VERİLDİ 

Ayın 17’sinde bağlı bulundukları taşeron Erva şirketinin ihale süresi bittiği ve yeni bir taşeron firma ile şözleşme yapılmasını gerekçe gösteren yeni taşeron firma, işçilerin verdiği bilgiye göre 450 kişinin işten çıkışını verdi. Konu ile ilgili aradığımız yetkililer bilgi vermezken, gazetemize konuşan işçiler şu bilgileri verdi; “Biz park bahçeler bünyesinde çalışan 850 işçiyiz. Fakat bunların bir bölümü, yaklaşık 250 kişisi depo ve ambarlarda görev yapıyor. Onlar bir başka taşerona bağlılar. Onların sözleşmeleri üç yıllık. İşten atılan gurup ise dışarıda çalışan, çiçek dikimi, park ve bahçe sulama ve bakım onarım gurubunda. İşine son verilen bizler son beş hafta doğrudan temin sistemi dedikleri bir sistemde günde on-oniki saat çalıştırıldık. Hem de cumartesi, pazar dahil olmak üzere. Şimdi eski taşeron bizim 17 günlük maaşımızı bankaya yatırmış. Fakat beş hafta çalışmamıza dair bir para yatırılmadı ve ne olacağını da kimse söylemiyor. İşsizlik parası için başvuru yaptık ve bize ‘siz işsizlik parası alamazsınız’ dediler. Nedenini sorduğumuzda ise taşeron firma bizlerin sigorta giriş çıkışlarını sıklıkla yapmış ve biz sürekli çalışan olarak görünmediğimizden bu işsizlik sigortasını alamıyoruz. Çünkü bizlerin sözleşmesi her üç ayda bir yenileniyor. Bu ise bizim her an işten atılma korkusuyla çalışmamıza neden oluyor.”

‘ŞİMDİ KENDİMİZ İÇİN DEMOKRASİ NÖBETİ TUTACAĞIZ’

İşten çıkarıldıklarını öğrendikten sonra yanlarına gelen ve şirket tarafından gönderildiğini söyleyen bir kişinin konuştuğunu belirten işçiler, bu kişinin ‘İşten çıkartılan kişiler şirketten haber beklesin ya da Kent Orman’a gelsinler firma yetkilileri orada görüşecek. Şayet size işe başlama için bir haber gelmezse Antalya Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ali Ergin’e gidin. Ado-Pen de işe başlatacaklar’ dediğini aktardı. Kendileirnin, ‘Ado-Pen’de ihtiyaç varsa işsizleri alsınlar, biz neden gidiyoruz’ diye itiraz ettiklerini belirten işçiler, “Biz birlikte mücadele ederek, işimizi geri almak istiyoruz. Dün Cumhuriyet Meydanı’nda demokrasi nöbeti tuttuk. Bu gün de kendi işimiz için demokrasi nöbeti tutacağız. İşimize başlatılana kadar her sabah 08.00’de iş yerimizde olup yeniden işe dönmeyi bekleyeceğiz” dediler.

ÖNCEKİ HABER

Yazar Aslı Erdoğan’ın savcılık ifadesi

SONRAKİ HABER

Siirt'teki kurumlar: Tek çözüm diyalog ve müzakeredir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...