19 Ağustos 2016 08:38

ÇHD: Darbe girişimi sonrası hak ihlalleri arttı

ÇHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, darbe girişimi sonrası hapishanelerde artan hak ihlallerine dikkat çekti.

Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası hapishanelerde artan yoğun işkence ve hak ihlallerine dair gözlem ve tespitlerini içeren raporunu açıkladı.

Raporda, 20 Temmuz ile 18 Ağustos tarihleri arasında, Buca Kırıklar 1 ve 2 No'lu Yüksek Güvenlikli F Tipi Hapishaneleri, Buca E Tip Kapalı Hapishane, Aliağa (Şakran) Hapishaneler Kampüsü (Kadın Hapishanesi ve 4 No'lu T Tipi Hapishane), Menemen Hapishanesi’nde tutuklu ve hükümlü olan kişilerle yapılan görüşmeler ve hapishanelerden gelen mektuplar sonucunda hazırlandı

İŞKENCE, ONUR KIRICI VE KEYFİ UYGULAMA

Raporda, tutuklu ve hükümlülerin işkence, onur kırıcı ve keyfi muamele, tıbbi bakıma erişim, başvuru ve şikayet hakkının engellenmesi, maddi koşullar, beslenme, havalandırma, hijyen, fiziki koşullar, dış dünya ile temas, avukat görüşü, aile görüşü, basın ve yayına erişim, sohbet ve diğer etkinlikler konularında yaşadıkları hak ihlalleri bulunuyor.

'12 EYLÜL BENZERİ UYGULAMALAR YAŞANIYOR'

Rapora dair açıklamada bulunan Şube Başkanı Avukat Serdar Gültekin, hapishanelerde yaşanmakta olan pek çok sorunun üzerine 20 Temmuz itibari ile ilan edilen OHA ile birlikte pek çok ağır ihlal ve sorunun baş gösterdiğini ifade ederek "Hapishanelerin tamamında uygulamaya konulduğunu gördüğümüz, tutuklu ve hükümlülerin “askeri-kışla kültürü - nizamı” olarak tanımladığı ve özellikle 12 Eylül darbesi ile özdeşleşmiş kimi uygulamaların yeniden hayata geçirilmiş olması kabul edilemez uygulamalardandır" dedi.

Rapordan bazı örnekler:

*Ödemiş Hapishanesi’ne sürgün edilen tutuklu ve hükümlülere sayım sırasında askeri kışla kültürü – nizamı dayatılarak onlarca gardiyan tarafından faşist ve ırkçı sloganlar (Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez, Burası Türkiye, Türk’ün Gücünü Göreceksiniz) eşliğinde işkence yapılmıştır.

*Kırıklar 2 No.lu F Tipi Hapishanesinden Menemen Hapishanesi’ne sürgün edilen Yunus ÇİÇEK ve Hasan DELİKTAŞ’a  girişte çıplak arama  dayatması yapılmıştır. Bu onur kırıcı uygulamaya tepki gösterdikleri için, Hapishane 2. Müdürünün gözü önünde darp edilmişlerdir.

*Şakran 4 No.lu T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Serkan Şahin,  3 arkadaşı ile birlikte, sayım sırasında yemekhane ve havalandırmada olup, ayakta sayım vermedikleri gerekçesi ile darp edilmiş ve kendilerine 11 gün hücre cezası verilmiştir.

*OHAL sonrası, hücre ve koğuş aramalarının arttığı ve gece geç saatlerde baskın tarzında aramalar gerçekleştirildiği, tüm hapishanelerden iletilen ortak bir yakınmadır.  

*Yakınları ile görüşmeye gelen ailelere de hapishane girişlerinde, onur kırıcı, insanlık dışı aramalar dayatılmaktadır

*Kırıklar 1 ve 2  No.lu F Tipi Hapishanesi’nde hastane sevkleri ve revir talepleri neredeyse durmuş durum dadır. Özellikle 15 Temmuz’dan sonra “asker/doktor yok” denilerek hastane sevklerinin hiçbiri yapılmamaktadır.

*Menemen Hapishanesinde görüşme yapılan tutuklu ve hükümlüler de hastaneye sevklerin yapılmadığını, sürekli olarak ertelemeler yaşandığını iletmektedirler.   

*Kırıklar 1 ve 2 No.lu F Tipi Hapishanelerinde, 3 kişilik hücrelerde hücrelerde 5-6 kişi kalmasına rağmen hâlâ 3 kişilik yemek verilmektedir. Bu nedenle yemeklerin yetmemesi durumu söz konusudur.

*Benzer şekilde Menemen Hapishanesi’nde de yemeğin kişi sayısından az getirildiği ve idarece tutuklu ve hükümlülere “yemek yok” denildiği ifade edilmektedir.

*Kırıklar 1 ve 2 No.lu F Tipi Hapishanesi’nde, tutuklu ve hükümlüler 3 kişilik hücrelerde 5 ya da 6 kişi olarak kalmaktadırlar. Hücrelerde kalan kişi sayısı iki katına çıkmış olmasına rağmen yatak sayısı arttırılmamıştır.

*Şakran Hapishaneler Kampüsünde, koğuş tipi olarak kabul edilen ve 14 kişinin kalabileceği şekilde tasarlanmış ünitelerde 20’den fazla kişi kalmaktadır. Mahpuslar buralarda da yine yerlerde yatmakta ve ihtiyaçların karşılanması konusunda sorunlar yaşanmaktadır.

*OHAL sonrası ziyaretçi görüşmelerinde kısıtlama ve sınırlama uygulanmaktadır. 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra  mahpus görüşmeleri ile ilgili birinci derece akraba sınırlaması getirilmiş durumdadır.

*OHAL ilanı ile birlikte hapishanelerde bulunan avukat görüş mahallerine özel bir tertibat kurulmak suretiyle sesli ve görüntülü kayıt uygulaması başlatılmıştır. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ Mimarlık Topluluğu'ndan öğrencilere destek

SONRAKİ HABER

İsveçli yayıncısından Aslı Erdoğan için çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...