19 Ağustos 2016 04:07

'Başımıza gelen birçok şey Suriye politikası sonucu'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin başına gelen birçok şeyin Suriye politikasının bir sonucu olduğunu söyledi.

Paylaş

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Türkiye’nin başına gelen birçok şeyin Suriye’deki durum ve 'Suriye politikasının bir sonucu' olduğunu" söyledi. Kurtulmuş, Fırat'ın batısının 'kırmızı çizgi' olarak ilan edilmesini, 'tampon bölge'yi ve açık sınır politikasını da içeren Suriye politikalarına dair olarak, "Başımıza gelen birçok şey Suriye politikası sonucudur. Başkaları da öyle, ama biz de geçerli bir politika ortaya koyamadık" dedi.

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin'in haberine göre  Kurtulmuş bu sözleri 17 Ağustos’ta bir grup gazeteci, öğretim üyesi ve düşünce kuruluşu temsilcisiyle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası görünüm üzerine sorular sorulduğu toplantı sırasında sarf etti.

RUSYA BELLİ BİR KİŞİYE SİYASETİNİ BAĞLAMAYACAKTIR, VEKALET SAVAŞLARININ SONU GELDİ

Suriye konusunda "Başkaları da öyle, ama biz de geçerli bir politika ortaya koyamadık" diyen Kurtulmuş şöyle devam etti: “Ben bunu yıllardır söylüyorum. Keşke zamanında geçerli bir barış perspektifi geliştirilebilseydi. Yakında inşallah dışarıdan zorlamayla değil, Suriye halkının kabul edebileceği bir çözüm bulunacaktır. Böyle bir süreç yaşanmaktadır. Burada Rusya ile ilişkiler önemli.”

"Rusya ve İran’ın Beşar Esad’a verdiği desteğin nasıl aşılacağı" sorusuna gelince, Kurtulmuş Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul görüşmesinden bahsederek, “Dolmabahçe görüşmesi ardından sorulunca ‘Esad’ın avukatı değilim’ demişti. Bence Rusya belli bir kişiye siyasetini bağlamayacaktır. Vekâlet savaşlarının sonu geldi. İnşallah bir çözüm buluruz.”

DİYANET-FETÖ

Kurtulmuş, "Tabii FETÖ ile ilgili, bunların dinle ilgisi olmadığına dair, Diyanet de bugüne kadar hiç konuşmadı, yeni başladı. Bu adamlar devletin kanatları altında büyüdü, bütün iktidarlar da buna gözyumdu. Hiçbir devlet içinde bu kadar mikropla yaşayamaz. Bunun temizlenmesi anın vacibidir (güncel zorunluluktur). İkinci aşamada Türkiye’nin sisteminin demokratikleştirilip, şeffaflaştırılması geliyor. Bu darbe girişimi planı tutsa, Türkiye dış işgale hazır hale getirilebilirdi, aynen Irak ve Suriye gibi” dedi.

Başbakan Yardımcısı, Gülenci oldukları saptananlar hakkında açılan soruşturmaların yanı sıra, bir de gizli, yani ‘kripto’ Gülencilerin varlığından söz ediyor: “Bunlar iyi gizlenmiş. Ne çocuklarını bunların okullarına göndermiş, ne Zaman gazetesi okumuş. Solcu olmuş, milliyetçi olmuş, Kemalist olmuş, öyle görünmüş. Geçenlerde bir yetkiliyi tutuklamışlar, inanamadım. Hayatında FETÖ’cü olduğuna dair bir iz bile yok. Ama bunların özel yazışma programıyla o bölgedeki ‘kıta imamıyla’ bir yılda tam 109 görüşme yapmış. Bunları da bulup ayıklayacağız. Bunlarla bir türlü irtibata geçmiş olan herkes cezasını çekecek.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari ve Şırnak il kalıyor, belediyelere kayyım atanmıyor

SONRAKİ HABER

200 metrede altın madalya Usain Bolt'un

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...