11 Mayıs 2012 10:33

Demokratik Özerklik Çalıştayı başlıyor

DEMOKRATİK Toplum Kongresi (DTK), Kürt sorununda önemli bir çözüm projesi olarak görülen ve 17-18 Aralık 2010 tarihinde Diyarbakır’da düzenlediği çalıştay ile Türkiye gündemine gelen demokratik özerklik projesi için yapacağı çalıştayın 2.’si bugün başlıyor. 12-13 Mayıs tarihleri arasınd

Demokratik Özerklik Çalıştayı başlıyor
Paylaş

DEMOKRATİK Toplum Kongresi (DTK), Kürt sorununda önemli bir çözüm projesi olarak görülen ve 17-18 Aralık 2010 tarihinde Diyarbakır’da düzenlediği çalıştay ile Türkiye gündemine gelen demokratik özerklik projesi için yapacağı çalıştayın 2.’si bugün başlıyor. 12-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan ‘Demokratik Özerklik 2. Çalıştayı’na uluslararası düzeyde katılım olacak. İspanya, İngiltere Almanya Belçika ve Kıbrıs’tan uzmanların katılacağı çalıştayda deneyimler masaya yatırılacak. Bağlar Belediyesi Konferans Salonu’nda yapılacak olan çalıştaya katılacak olan, aydın, yazar, gazeteci, akademisyen ve siyasetçiler, ‘siyasal, hukuki, öz savunma, sosyal, ekonomik, kültürel, ekolojik ve diplomasi’ başlıklarıyla demokratik özerkliği tartışacak.

‘BİR BARIŞ PROJESİ’

Çalıştaya ilişkin bilgi veren DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Demir Çelik, 2005 yılından bu yana dillendirdikleri ve 2007 yılından itibaren inşa sürecinin başladığı demokratik özerklik projesinin Türkiye’nin barış projesi olduğunu söyledi. Demokratik özerklik modelinin gündeme gelmesiyle büyük ilgi uyandırdığını ifade eden Çelik, “Ancak 90 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin refleksleri sistemin inkarcı, retçi, asimilasyonist özellikleri dikkate alındığında da dikkate değer bulunmadı. Projeyi anlamadan ülkeyi bölen bir algıyla reddettiler. Bu proje hükümet tarafından sahiplenilmiş olsaydı bugün hepimizin rahatsızlık duyduğu savaşın sona ermesi, barışın, eşit, özgür yurttaş olmanın da yolu açılacaktı” dedi.

“Bu çalıştay bir yanıyla da Kürt sorununun çözümüne perspektif sunan özellikte olacak. Özerklik bir statüdür ama bu statü devlet içi, sistem içi ortak vatanda, demokratik ulus eksenli bir çözüm. Yeni anayasanın yazımına başlandığı bu süreçte Kürt sorununun çözülmesi önemli bir fırsata dönüştürülüp neleri tartışmamız gerektiği konusunda da Kürt cephesi olarak demokratik özerklikten ne anlaşılması gerektiğini ifade etmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. Çalıştayın bazı katılımcıları şöyle: DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Emekli MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Yazar Ferda Koç, Yazar Metin Yeğin, Prof. Dr. Mesut Yeğen, Bask Ülke Üniversitesinden Francısko Letamendia Belzunce, Queen’s Üniveristesinden Ephrahim Nimni, Barcelona Özerk Üniversitesi’nden Ricard Vilaregut Saez, Sinn Fein Başkan Yardımcısı Raymond McCartney, Pir Sultan Abdal Derneği, TTB, MAZLUMDER, Diyarbakır Barosu, DİTAM, GÜNSİAD, Ermeni Vakfı, EMEP, ESP, ÖDP, SDP temsilcileri. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

‘AKP TMMOB’dan elini çek!’

SONRAKİ HABER

Avea’dan açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...