18 Ağustos 2016 17:46

Siyasi partiler: Silahlar sussun, barış için adım atılsın

Van, Elazığ ve Bitlis'teki saldırıları kınayan siyasi partiler, hükümete çözüm ve barış yolunu açma çağrısı yaptı.

Paylaş

Van ve Elazığ’da polis merkezlerine bombalı araçla saldırı düzenlendi, Bitlis’te el yapımı bomba patlatıldı. Saldırıları kınayan siyasi partiler, hükümete çözüm ve barış yolunu açma çağrısı yaptı.

HDP: KAYGILARIMIZ GİTTİKÇE BÜYÜYOR

HDP Merkez Yürütme Kurulu Van, Diyarbakır ve Elazığ saldırılarıyla ilgili duyulan üzüntüyü belirten bir açıklama yaptı. “Kaygılarımız gittikçe büyüyor...” başlıklı açıklamada sağ duyu çağrısı yapılarak şu ifadelere yer verildi: “Türkiye hızla sonu belirsiz bir ortama sürükleniyor. Her gün yaşadıklarımız bir önceki günü aratıyor. Bugün Elazığ’da, geçtiğimiz günlerde Van ve Diyarbakır’da yaşanan gelişmeler bizim için büyük bir üzüntü ve kaygı konusudur. Türkiye adım adım ağır çatışmaların yaşanacağı, her gün canlarımızın yitirileceği, evlere ateşin düşeceği bir ortama sürükleniyor. Her şeyden önce yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bir kez daha herkesi sağduyuya, Türkiye’yi ağır çatışmalı ortama sürükleyecek tutumlardan uzak durmaya çağırıyoruz. Şiddet ve çatışmaların son bulması için hepimizin arayış ve çabalarının yoğunlaşması gerekiyor.

Gelişmelerin, toplumsal ortamı daha fazla zedelemeden durdurulması için HDP olarak üstümüze düşeni yapma konusunda kararlıyız.”

EMEP: HÜKÜMET ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATMALI

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, bombalı saldırıları kınayarak şöyle dedi: “Her ne amaçla ve yöntemle olursa olsun bombalı saldırıları kınıyor, yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Ülkede şiddet olaylarının bu kadar yükselmesinin nedenleri elbette ki hükümetin politikalarından ayrı ele alınamaz. Kürt sorunu öncelikli demokrasi sorunlarından birisi olarak ortada durmaktadır. Hükümet, çözüm için adım atmadığı gibi, savaş ve çatışmacı politikalarını sürdürerek, adeta sorunu derinleştirmekte ve krize çevirmektedir.

Bugüne kadarki uygulamalarıyla 15 Temmuz darbe girişiminden doğru sonuçlar çıkarmadığı görülen hükümet yıkıcı politikalarında ısrar etmektedir. Bu politikalarla ülke yıkıma sürüklenmektedir. Hükümeti bir kez daha içeride ve dışarıda sürdürdüğü gerici, anti demokratik politikalara son vermeye çağırıyoruz.”

ÖDP: ŞİDDET SARMALI DURMALI

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu, Van, Diyarbakır ve Elazığ’da gerçekleştirilen bombalı saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Ölümle, bombayla barış ve demokrasi kazanılamaz. Saldırıları durdurun” dedi. ÖDP açıklaması şu ifadelerle devam etti: “Bir yanda bombalar patlatılırken barıştan söz etmenin hiçbir kıymeti yoktur. Bu saldırılar ne demokratik çözümün yolunu açar ne de birlikte yaşam iradesini güçlendirir. Bu şiddet sarmalı ülkemizi adeta Suriyeleştirmekte, insanlarımızı etnik bir ayrışmaya sürüklemektedir.
PKK, saldırılara son vermelidir.
AKP, Kürt sorununda barış ve demokratik çözüm yolunu açmalıdır.
Özgür Gündem’in kapatılması, dokunulmazlıkların kaldırılması ve seçilmiş yerel yönetimlere kayyım atanması adımlarıyla HDP’yi siyaset dışına itmeye yönelik adımlardan vazgeçilmelidir. ÖDP, bu kör şiddet sarmalını yaratan anlayışlara karşı duracak, Kürt sorununun birlikte yaşam ve eşit yurttaşlığa dayanan demokratik çözümünü savunmaya devam edecektir.”

CHP’DEN HÜKÜMETE: NE İSTİYORSANIZ VERMEYE HAZIRIZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise hükümete destek açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu “Hükümete açık ve net bir çağrı yapıyorum. Terörü bitirmek için muhalefetten ne istiyorsanız vermeye hazırız. Mücadele ise mücadele yapın. Yasa dediniz yasa. Anayasa dediniz anayasa her türlü imkanı sağladık. Eliniz güçlü, terör ile mücadeleyi yapın” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Erdoğan tek adam diktasını dayatıyor’

SONRAKİ HABER

‘OHAL kaldırılsın’ afişi asan EMEP’lilere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...