18 Ağustos 2016 00:56

‘Tek adam anlayışı sendikayı esir almaya çalışıyor’

Kristal-İş Sendikasında tek adamlığa gidildiğini belirten bazı işçiler 'Kristal-İş Genel Başkanı kendini sendikanın yerine koyuyor' diyor.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Lüleburgaz

Kristal-İş Sendikası Genel Merkezi aralarında Mersin Şube Başkanı’nın da olduğu 21 muhalif işçiyi üyelikten ihraç istemiyle bugün disihlin kurulu toplantısına katılacak. Bu duruma tepki gösteren işçiler sendikanın tek adam anlayışıyla yönetilmek istendiğini ifade ederek “Tek adam anlayışının ülykeyi ne hale getirdiğini gördük. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. 

Sendika içinde devam eden bu tartışma Mersin’de muhalif işçilerin işten atılmasından sonra kamuoyu tarafından da takip ediliyordu. Lüleburgaz Kırklareli Paşabahçe fabrikasında çalışan bir işçi bu sürecin daha önce başladığını dile getirerek gazetemize şu açıklamayı yaptı: “Asıl tartışma 2013 yılı sözleşmesinde başladı. Düşük ücret zammı ve üç yıllık dayatılan bu sözleşmede analaşma olmayınca greve çıktık. Bir hafta süren grevde ciddi bir birlik ve mücadele örneği gösterdik. İşverenin mal çıkarma girişimlerini engellemiştik. Ama grevimiz ertelenince sendika yönetimi buna tav oldu ve ilk tepkiyi gördü. Sendika grev ertelemesinden sonra işverenin son teklifini işçinin onayına sundu. Bu teklif işçi tarafından kabul edilmese de sendika sözleşmeyi imzaladı. Şubenin kongresinde ayak oyunları oynayarak itirazları ezmek istedi. Akabinde ilk defa işyeri temsilcileri seçimle değil atama ile belirlendi. Kongrelerdeki usulsüzlükleri yargıya taşındı. Sendikada sürekli ben merkezci, işveren yanlısı politikalar hakim oldu. Merkezin tutumu ise işçileri işten attırmak, baskı altına almak oldu. En sonunda da bu disiplin olayı çıktı.” 

‘TEK ADAM ANLAYIŞINA TESLİM OLMAYACAĞIZ’

Sendikada tek adamlığa gittiğini belirten bazı işçiler “Kristal-İş Genel Başkanı kendini sendikanın yerine koyuyor. Kendi çıkarını sendikanın çıkarı gibi görüp, kendi politikalarını eleştirenleri sanki kurumu zedeliyorlar” diye değerlendiriyor gelişmeleri. Sendikanın asıl sahibinin kendileri olduğunu belirten işçiler, şöyle devam etti: “Kendini eleştirenleri mahkemeye verenlerle, kendini eleştirenleri sendikadan atmaya çalışanlar aynı anlayışın, dikta anlayışının ürünüdür. Tek adamcılık ülkeyi nasıl bir noktaya getirdiğini gördük.  Bu sendika başkanın değil bizimdir. Bizde sendikamızı tek adam anlayışına teslim etmeyeceğiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Van'da polis merkezine bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Gerçek demokrasi ve emeğin hakları için birleşik mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa