17 Ağustos 2016 19:36

Gizli Türkiye raporu, Almanya'da tartışma yarattı

‘Türkiye’nin İslamcı ve terörist örgütlere uzun yıllardır destek verdiği' şeklindeki 'gizli' belge'nin yayınlanması, Alman basınında geniş yer buldu.

Paylaş

Alman İçişleri Bakanlığı’nın basına sızan belgesinde yer alan, "Türkiye’nin İslamcı ve terörist örgütlere uzun yıllardır destek verdiği’’ değerlendirmesi Alman basınında geniş yer buldu. Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD’nin, İçişleri Bakanlığı’nın Sol Parti soru önergesine gönderdiği yanıt belgesindeki ‘gizli’ ibareli değerlendirmeleri yayınlamasının ardından tartışmalar büyüyor. Hem basın hemde siyasiler belgelerin açıklanmasının ardından Türkiye ile olan ilşikilerin yebniden gözden geçirilmesini belirttiler. 

‘İŞBİRLİĞİNİ DEĞERLENDİRMELİYİZ’

Öte yandan belgenin sızmasının ardında pek çok siyasi de açıklama yaptı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Dış Politika Sözcüsü Rolf Mützenich, hükümetin Federal Parlamento’yu bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. İçişleri bakanlığının elindeki bilgi ve belgeleri derhal parlamento ile paylaşmasını isteyen Mützenich, Frankfurter Rundschau gazetesine yaptığı açıklamada, ”Burada ölçü, eylem platformunun şiddet eylemleri için de kullanılıp kullanılmadığı. Eğer öyleyse, işbirliğini yeniden değerlendirmek gerekebilir” dedi.

‘ANLAŞMA BAŞARISIZ’

Yeşiller Partisi Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt ise raporun sonuçlarının olması gerektiğini belirtti. Eckardt, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, ”Şimdi en azından ortaya çıktı ki, Türkiye ile yapılan geri kabul anlaşması kesinlikle başarısız. Ben federal hükümet ve AB’den sığınmacı politikalarını yeni bir ayağa oturtmalarını bekliyorum” diye konuştu. Mitteldeutschen Zeitung gazetesine konuşan Yeşillerden Konstantin von Notz da benzer açıklamalar yaptı. Notz, “Bu gerçekten federal hükümetin değerlendirmesi ise, geri kabul anlaşması ve milyarlarca yardım tartışmalı hale gelir” diye konuştu. Yeşillerden bir başka politikacı Omid Nouripour ise, Rheinischen Post gazetesine, “Böyle ciddi bir eleştiri, sadece gizli belgelerde kalmamalı ve kamuya da ifade edilmelidir” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KABUL ETTİ

Bu arada İçişleri Bakanlığı, raporun hazırlanmasında Dışişleri Bakanlığı’nın devre dışı kalmasının “büro hatası” olduğunu kabul etti. Açıklamada, “İçişleri Bakanlığı’ndan kaynaklanan bir hata sonucu, raporun nihai değerlendirmesinde Dışişleri Bakanlığının katkısı gerçekleşmedi” denildi. Raporun içeriğine ilişkin ise, raporun gizli olması nedeniyle açıklama yapılmayacağı kaydedildi.

‘ALMANYA’DAN IŞİD’E KATILAN HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ TÜRKİYELİ’

Spiegel Online’de yer alan habere göre Almanya’dan IŞİD’e katılanların önemli bir bölümü Türkiye kökenli olduğu belirtildi. Habere göre, Sol Parti tarafından verilen soru önergesine gelen resmi yanıta göre, 2015 yılı sonuna kadar Almanya’dan Suriye ve Irak’a giderek IŞİD’e katıldığı belirlenen 760 kişiden 190’ı Türkiye vatandaşı.
 Almanya’dan IŞİD’e katılanların sayısı da yükseliyor. Alman Anayasayı Koruma Örgütü (BKA) verilerine göre, 2016 yılı Mayıs ayına kadar Almanya’dan IŞİD’e gidenlerin sayısı 820’ye ulaştı. Bu kişilerin üçte biri Haziran ayı itibariyle yeniden Almanya’ya döndü. Bugüne kadar Suriye ve Irak’taki çatışmalara katılan 140 militan ise hayatını kaybetti.

‘BATI TÜRKİYE’Yİ İDARE ETMEDE İDMANLI’

Almanya İçişleri Bakanlığı’nın basına sızan Türkiye ile ilgili ‘gizli’ değerlendirme belgesi, Alman basınında geniş yankı yarattı. Die Welt gazetesinin yorumu şöyle:“Alman dış istihbarat servisi BND’nin kamuoyuna sızdırılan dosyası diplomatik diyaloga yardımcı olmayacak, tam tersine Türkiye’den sert tepki alacak. Alman hükümeti sığınmacı politikasında elde ettiği tavizleri kurtarabilmek için ortalığı yumuşatmaya çalışacaktır. Washington’dan Berlin’e, Türkiye karşısında durumu idare etme konusunda Batı oldukça antrenmanlı.” Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinin yorumunda ise şu satırları okuyoruz: “Türkiye ile ilişkiler karmaşık durumda. Berlin’in, Türk hükümetinin IŞİD dâhil Suriye’deki İslamcı örgütlere destek verdiği yönündeki şüphesi kimseyi şaşırtamaz. Türkiye’de bunu sağır sultan bile biliyor, gazeteciler bu yöndeki haberler nedeniyle hapse giriyor. Alman dış istihbaratının bundan haberi niye olmasın ki?”
Essen kentinde yayımlanan Neue Ruhr/Neue Rhein Zeitung ise şu yoruma yer veriyor: “İçişleri Bakanlığı’nın değerlendirmesinin kamuoyuna yansıması Türkiye ile zaten gergin olan ilişkileri daha da zorlaştıracak, ama olumsuz sonuçlara yol açmayacaktır. Avrupa sığınmacı krizindeki dayanışmasızlığını devam ettirdiği sürece Almanya Türkiye’ye muhtaçtır.” 
Lüneburg’da yayımlanan Landeszeitung da benzer şüpheler dile getiriyor: “Nahoş bir diplomatik arıza mı, yoksa hedefli bir sızdırma olayı mı? Alman hükümetinin Türkiye’yi İslamcılara destek veren ülke olarak sert bir şekilde yargılaması şaşırtıcı.“ (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İki Yeni Gelinin Anıları ve Balzac üzerine

SONRAKİ HABER

Akıllı telefonların karanlık yüzü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...