17 Ağustos 2016 11:53

Kayyım çözüm değil müzakereye dönülmeli

Belediyelere kayyım atanmasına ilişkin hazırlanan tasarıya Diyarbakır’daki 69 kurum tepki gösterdi.

Paylaş

Belediyelere kayyım atanmasına ilişkin hazırlanan tasarıya Diyarbakır’daki 69 kurum tepki gösterdi. Meclis gündemine gelen tasarıya ilişkin yapılan basın toplantısında, “Halk tarafından seçilmiş yerel temsilcilerin kayyım yoluyla görevlerinden alınmaları demek, milyonlarca seçmenin iradesini de tanımamak anlamına gelir. Her fırsatta sandığı işaret eden siyasal iktidarın, sandıktan çıkan iradeyi tanımaması kendi söylemleriyle çelişmektedir” denilerek çözüm ve diyalog yolunun açılması istendi.

Diyarbakır Barosu’nda bugün düzenlenen basın toplantısına aralarında insan hakları örgütleri, demokratik toplum örgütleri, baro, işveren ve sanayi örgütleri, meslek örgütleri ile sendikalardan çok sayıda kişi katılım gösterdi. Diyarbakır’da tüm kentte açıklama ve etkinliklerin Valilik tarafından yasaklanmasına karşın kapalı alanda basın toplantısını yapmak zorunda kalan kurumlar konulan yasaklara da tepki gösterdi. Burada ortak basın açıklamasını Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal okudu.

‘DEMOKRASİYE DE SÖZLEŞMELERE DE AYKIRI’

Baysal, “Daha önce milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik çıkarılan yasaların, ülke demokrasisine hiçbir katkı sağlamadığı ortada iken şimdi de yerel yönetimlere yönelik yasalar çıkarılmak istenmektedir.  2015 yılının ortalarından itibaren seçimle iş başına gelmiş onlarca belediye başkanı ve meclis üyesi, çeşitli gerekçelerle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır. Seçimle işbaşına gelmiş belediyelere kayyım atanması, hukukun evrensel ilkelerine, uluslararası sözleşmelere ve ulusal yasalara da aykırıdır” dedi. 26 Haziran 2016 tarihinde kayyım atamasına karşı olduklarını basın toplantısıyla deklare ettiklerini kaydeden Baysal, durumun, Türkiye demokrasisi açısında da oldukça geriletici ve gerginliğe zemin sunan siyasal bir tutum olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

‘HALK İRADESİNİ TANIMAYAN AKP KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR’

Baysal şunları dile getirdi; “Halk tarafından seçilmiş yerel temsilcilerin kayyım yoluyla görevlerinden alınmaları demek, milyonlarca seçmenin iradesini de tanımamak anlamına gelir. Her fırsatta sandığı işaret eden siyasal iktidarın, sandıktan çıkan iradeyi tanımaması kendi söylemleriyle çelişmektedir. Çatışmalı ortamda yıkılan kentler ve sit alanlarının yerel yönetimler ve kent dinamiklerini devre dışı bırakarak, merkeziyetçi bir anlayışla yeniden inşa sürecine girmek, halk iradesi ve çoğulcu demokrasi anlayışı ile bağdaşmamaktadır. 15 Temmuz’daki darbe girişimini önleme konusunda inisiyatif alan Türkiye halkları bugün özellikle Kürt coğrafyasındaki halkların iradesine yönelik yapılan yasa çalışmalarının altı defaatle çizilerek demokratik yaşam çizgisine hizmet etmemiş olduğunu belirtmek isteriz. Bu manada Hakkari ve Şırnak illerinin il statüsünden çıkarılmak istenmesi halkın iradesine yapılan başka bir antidemokratik tutumdur kabul edilemez.”

‘MÜZAKEREYE DÖNÜLSÜN’ ÇAĞRISI

Baysal, demokratik bir toplum inşa etmenin ve sorunları çözüme taşımanın tek yönteminin diyalog ve müzakere yolu olduğunun altını çizerek, çatışmalı tarafların acil olarak, müzakere koşullarının sağlanması amacıyla çatışmasızlığa dönülmesi çağrısı yaptı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Özgür Gündem'le dayanışmayı büyütmeliyiz'

SONRAKİ HABER

Alaattin Çakıcı'ya tahliye yolu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...