17 Ağustos 2016 07:17

İngiliz vaiz ‘IŞİD’e destek’ten suçlu bulundu

İngiliz Vaiz Anjem Choudary, IŞİD propagandası yapmak ve IŞİD’e destek çağrısında bulunmaktan suçlu bulundu.

Paylaş

İngiltere'nin “en radikal vaizlerinden biri” olarak nitelendirilen Anjem Choudary, IŞİD propagandası yapmak ve IŞİD’e destek çağrısında bulunmaktan suçlu bulundu. Choudary’nin yanı sıra yakın arkadaşı Mizanur Rahman da aynı faaliyetten suçlu bulundu.
BBC’nin haberine göre iki sanık hakkında karar 28 Temmuz’da verildi ancak kararla ilgili haberlerin yayını Salı günü, üç farklı kişinin de benzer suçlamalardan yargılandığı davanın sonuçlanmasıyla yapılabildi.

Polis, 49 yaşındaki Choudary’nin yıllarca faaliyetlerini ‘yasalar çerçevesinde’ yürüttüğünü söyledi ancak 2014 yılında IŞİD’e bağlılık yemini edince gözaltına alınmıştı. Polis, ciddi terör suçlarından yargılanan birçok şüphelinin Choudary’nin konuşmalarından ve vaazlarından etkilendiğini savunuyor.

POLİS 20 YILDIR TAKİPTEYDİ

‘Terörle mücadele birimleri’ 20 yıldır, beş çocuk babası Choudary’yi ve Choudary’nin yönetimine yardımcı olduğu yasadışı kuruluşları, genç kadınlarla erkekleri radikalleştirdiği suçlamasıyla yargılamaya çalışıyordu.

Ancak avukat olan Choudary, faaliyetlerini yıllardır yasalar çerçevesinde yürüterek mahkemelik olmuyordu. Choudary ve Rahman, İngiltere’nin 2000 tarihli Terör Yasası’nın 12 maddesi uyarınca, 29 Haziran 2014 ile 6 Mart 2015 tarihleri arasında IŞİD’e destek verilmesi çağrısı yapmaktan suçlu bulundu.

Choudary ve Rahman hakkında verilen karar, benzer eylemlerden suçlu bulunan bir grup hakkında görülen ayrı bir davanın da sonuçlanmasıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

Mahkemede, 2014 yazında IŞİD’in ‘hilafet ilan ettiğini’ duyurmasının ve Müslümanlara destek vermeleri, biat etmeleri talebinde bulunmasının ardından, Choudary ve Rahman’ın da konuşmalarıyla IŞİD’e destek çağrısı yaptıkları belirtildi.
Her iki din adamı ayrıca IŞİD liderine bağlılık yemini etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Uyuşturucu baronunun oğlu kaçırıldı

SONRAKİ HABER

Norveç’te 'peçe yasağı' önerisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa