16 Ağustos 2016 17:01

Oyak Renault yöneticisi Türk Metal'in whatsapp grubunda!

Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş'e üye olan Renault işçileri üzerindeki baskı artıyor.

Paylaş

Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş'e üye olan Renault işçileri üzerindeki baskı artıyor. Birleşik Metal-İş Yönetimi son olarak Renault İnsan Kaynakları Yetkilisi Ömer Başaran’ın fabrikada Türk Metal’in örgütlenmesinin yönetildiği “Dik Duruş Türk Metal” WhatsApp grubunda yer aldığının belgesini açıkladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu revizyon dönemiyle birlikte Renault işçileri üzerinde artan baskılar nedeniyle Bursa’ya gelerek 5 Mayıs Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya Mart ayında Renault fabrikasında yaşanan işçi kıyımının amaçları ve sonuçlarını anlatarak başlayan Serdaroğlu, patron sendikası MESS, Çalışma Bakanlığı ve Türk Metal işbirliği ile işçilerin sindirilmek ve hak arayamaz hale getirilmek istendiğini söyledi. Serdaroğlu, “işçilerin nefretle andığı o sendikaya yeniden üye olmak zorunda kalmalarının sağlanmak” istendiğini dile getirdi.

Renault fabrikasının yöneticilerinin ve insan kaynakları departmanlarının işçileri sendika seçimlerinde özgür bırakmadıklarını ve açık bir şekilde taraf olduklarını kaydeden Serdaroğlu “Sarı sendikanın temsilcisi, yaptığı toplantıda Genel Müdür Tunç Başeğmez’in adını kullanarak tehdit etti” bilgisini paylaştı. “Bu fabrikaya Tunç Başeğmez geldi. Otuz küsur yıldır bu fabrikada Türk Metal organize, yani buraya başka sendikanın sokulmayacağı kesin. Tunç Başeğmez’de bu yüzden geldi” gibi sözlerle işçilerin sürekli tehdit edildiğini aktaran Serdaroğlu, yöneticilerin taraf olmasının bununla sınırlı kalmadığını belirtti. Fabrika İnsan Kaynakları Yetkilisi ve Endüstriyel ve Sosyal ilişkiler Bölüm Şefi Ömer Başaran’ın Türk Metal’in fabrikadaki örgütlenme çalışmalarını yönettiği “Dik Duruş Türk Metal” adlı WhatsApp grubunda olduğunu dile getiren Serdaroğlu, Başaran’ın işçilere sürekli baskı uyguladığını bildirdi.

İşçilerin sendika seçme özgürlüğünün güvence altına alınmasını istediklerini söyleyen Serdaroğlu, konuyla ilgili ulusal ve uluslararası girişimlerde bulunduklarını, Renault’un diğer ülkelerine sağlanan güvencenin Türkiye’deki fabrikada da sağlanması gerektiğini belirtti. Serdaroğlu, buna aykırı davranan fabrika yetkililerine yaptırım uygulanmasını istedi.

YENİ İŞÇİLERE MÜJDE

Yeni işçilerin de sendika seçimi konusunda baskılandığını belirten Adnan Serdaroğlu, “Sendikamızın girişimi sonunda binin üzerinde yeni işçi artık sözleşmeli değil, diğer işçiler gibi belirsiz süreli hizmet akdiyle kabul edilmek zorundadır. Bu müjde yalnız Renault işçilerini değil, işkolunda benzer işlerde çalışan tüm sözleşmeli işçileri ilgilendirmektedir” dedi. Ayrıca revizyon dönemi sonrası örgütlenme çalışmalarının hızlanacağını belirten Serdaroğlu “2500 Renault işçisi üyemiz ile eğitim çalışmaları yapmıştık. Bu yılda eğitim çalışmalarına devam edeceğiz. Ayrıca iş baskısı ve ergonomi sorunlarına dair de çalışmalar yürüteceğiz” dedi.
MESS’ten ayrılan fabrikalarda toplusözleşme sürecinin başladığını ve burada imzalanacak sözleşmenin diğer bütün sözleşmelere referans olacağını söyleyen Serdaroğlu, Renault işçilerinin mücadelesinin önemini vurgulayarak “Oyak Renault işçilerinin kurtuluşu, esaret altında ki metal işçilerinin kurtuluşunun başlangıcı olacaktır” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşsizliğin çözümü için çalışma saatlerini düşürün

SONRAKİ HABER

Meclis Başkanvekili Buldan'ın geçişine izin verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...