11 Mayıs 2012 14:11

TOGO işçileri yine gözaltına alındı

TOGO Ayakkabı Fabrikası’nda sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan işçiler, dün gözaltına alınmalarının ardından bugün de vali talimatıyla yeniden gözaltına alındı.Ankara Eskişehir yolu üzerinde bulunan TOGO Ayakkabı’da sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan 35 işçi fabrika önünd

TOGO işçileri yine gözaltına alındı
Paylaş

Ankara Eskişehir yolu üzerinde bulunan TOGO Ayakkabı’da sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan 35 işçi fabrika önündeki direnişlerinin 11 ve 12. günlerine gözaltılarla girdi.

Bu sabah işçilerin bulunduğu alana gelen çevik kuvvet ekipleri ve emniyet amirleri, “uyarı anonsu” yaptı.“Haklarımız için buradayız, ekmeğimiz için buradayız” diyen işçiler, “trafiği engelledikleri” iddiasıyla ikinci kez gözaltına alındı.

İşçiler Balgat 10 Nisan Polis Karakolu’na götürüldü. Avukatlardan edindiğimiz bilgilere göre işçilerin gözaltına alınması savcılığın bilgisi dışında, doğrudan valinin talimatı ile gerçekleştirildi. Direniş öncesi ve sonrası TOGO patronlarının Ankara Valisi ile sık sık görüştüğünü belirten işçiler, polislere ve valiye özel mangal partileri yapıldığını, patronlarının çevik kuvvet polislerine de ayakkabı dağıttığını ileri sürdüler. Gözaltına alınan işçiler karakola girerken, “Gözaltı ve baskılar bu direnişi bitiremeyecek. Mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dediler.  (Ankara/EVRENSEL)


DERİ-İŞ: MÜCADELEMİZDE KARARLIYIZ

TOGO işçilerinin ikinci kez gözaltına alınmasına tepki gösteren Deri-İş Yönetim Kurulu, “İşçilerinin sendika haklarına saygı duyulmadığı ve atılan işçiler geri alınmadığı sürece fabrika önündeki mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Deri-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, “trafiği engelledikleri” gerekçesiyle gözaltına alınan TOGO işçileriyle birlikte, sendikanın eğitim uzmanı Emre Eren Korkmaz ve destek ziyaretine gelen bir OSTİM işçisinin de gözaltına alındığı açıklandı.

4 Nisan’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulundukları halde, yetki sürecinin hala bekletildiğine dikkat çekilen açıklamada, bu süreç beklenirken önce 9 işçinin işten çıkarıldığı, ardından kalan sendikalı işçilerin de bir ay izine gönderildikleri ifade edildi. İzine gönderilen işçilerin ellerine birkaç gün sonra izin sonrası işten çıkarılacakları tebligatının ulaştığı da hatırlatılan açıklamada, toplam 35 üyelerinin sendikal nedenle işten atıldıkları dile getirildi. İşçilerin 27 Nisan’dan bu yana fabrika önünden ayrılmayarak, direnişlerini sürdürdüğü aktarılan açıklamada, “TOGO Ayakkabı işvereni yasa dışı şekilde camları kartonlarla kapatılmış araçlarla güvenlik güçlerinin gözü önünde fabrikaya kayıt dışı işçi sokarak üretim yapmaya devam ederken, işveren hakkında hiçbir yasal işlem başlatılmamıştır” denildi.

ANAYASAL HAKKA SAYGI YOK  

Anayasal hakkını kullandığı için kapı önüne konulan işçilerin yasal hakları için ortaya koydukları mücadelede suçlu ilan edilmelerinin kabul edilemez olduğunun altı çizilen açıklamada, “Güvenlik güçlerinin dünkü gözaltıda işçileri serbest bıraktıktan sonra bugün tekrar gözaltına almaları, gözaltıların ne kadar keyfi olarak gerçekleştiğini kanıtlamaktadır” görüşü ifade edildi. Gözaltına alınan işçilerin derhal serbest bırakılması istenen açıklamada, “Tüm engellere göğüs gererek haklı mücadelelerinden vazgeçmeyen TOGO Ayakkabı işçilerinin sendika haklarına saygı duyulmadığı ve atılan işçiler geri alınmadığı sürece fabrika önündeki mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siverek’te futbol turnuvası sona erdi

SONRAKİ HABER

Gazetecilerin iddianamesi kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...