15 Ağustos 2016 08:42

İMO: 17 Ağustos’tan ders alınmadı

İMO Adana Şubesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17’nci yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, 17 binden fazla insanın hayatına mal olan 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17’nci yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İMO ayrıca Depreme Duyarlılık Sergisi’nin de açılışını gerçekleştirdi. İMO Adana Şubesi’nde yapılan açılıştan önce konuşan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, ülkemiz nüfusunun yüzde 66’sının birinci ve ikinci dereceden deprem bölgesinde yer aldığını, yüzde 70 ve büyük sanayi kuruluşlarının deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek 17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçmiş olmasına rağmen kentlerin depreme hazır olmadığını ifade etti.

TOKİ’LER YAPI DENETİMİNDEN YOKSUN

Kentsel dönüşümler dışında  deprem kaygısını giderecek adımlar atılmadığını ifade eden Kaya,  yapı üretim sürecindeki eksiklikleri, ülkenin kentleşme ile ilgili politikaları, afete hazırlık konusu gibi geniş yelpazede ortaya çıkan yetersizliklerin gözler önüne serildiğini söyledi.

17 Ağustos’tan ders çıkarılmadığının 2011 yılında Van’da yaşanan depremlerle ortaya çıktığını söyleyen Kaya, depremin unutulmaması ve duyarlılığın arttırılması için kitlesel eylemler, etkinlikler yaptıklarını dile getirdi.

Kaya, “Ancak son yıllarda iktidarın mesleğimizi ilgilendiren konularda yaptığı değişikliklerle; meslek odalarının üyeleriyle olan ilişkileri zayıflatılmıştır. Mevzuat ve uygulamaya ilişkin yapılan değişiklikler, yapı üretim sürecini denetimsizliğe mahkum etmiştir” dedi.

ADANA’DA DA SORUNLAR DEVAM EDİYOR

Adana’da da sorunların devam ettiğine dikkat çeken Kaya, mevcut yapıların problemli olduğunu ve imar planlarının da bölgenin deprem gerçeğine göre düzenlenmediğini söyledi. Yetkililerin alınacak önlemler üzerinde duyarlı, planlı bir çalışma yapması gerektiğini söyleyen Kaya, bu çalışmaya oda olarak katkı sunmaya hazır olduklarını ifade etti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Servis işine son verildi, midibüsünü yaktı

SONRAKİ HABER

Kamu kurumları ihbarcılıkta birbiriyle yarışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...