15 Ağustos 2016 00:35

Meke Çölü!

'Dünyanın nazar boncuğu' denilen Meke Gölü tamamen kurudu.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Konya Ovasında bulunan ve “Dünyanın nazar boncuğu” denilen Meke Gölü’nün içler acısı hali son gelen fotoğraflarla bir kez daha gün yüzüne çıktı. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir eski Şube Başkanı Erhan İçöz’ün gönderdiği fotoğraflarda bir zamanlar Ramsar korumasında olan Meke Gölü’nün tamamen kuruduğu görülüyor. Göl, kuruyan suyun geride bıraktığı tuz ve kireç tabakası ile çöle dönmüş durumda!

ARTIK GÖL DEĞİL

Konya’nın Karapınar ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Meke Gölü dünyanın ender jeolojik yapılarından birisi idi. “İdi” diyoruz çünkü Meke’nin artık göl olma özelliği kalmadı! Sönmüş bir volkan kraterinin suyla dolmasından oluşan göl ortasındaki volkan konisi, etrafındaki masmavi sularıyla gökyüzünden bakılınca bir nazar boncuğuna benzetiliyordu. 1. Derece Doğal SİT alanı olan göl, 2005 yılında da uluslararası sulak alanlarla ilgili koruma anlaşması olan Ramsar kapsamına alınmıştı. Deniz seviyesinden 981 metre yükseklikteki Meke Gölü’nün volkan konisindeki suyun derinliği 25 metreyi buluyordu.

RAMSAR’IN BİR ANLAMI KALMAMIŞ

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir eski Şube Başkanı Erhan İçöz’ün Ulukışla’ya giderken son halini görmek için uğradığı Meke Gölü’nden gönderdiği fotoğraflar gölün tamamen kuruduğunu gösteriyor. Gölde hiç su kalmadığını söyleyen İçöz, “Sadece beyaz bir tabaka var, kireç ya da kaymak diyebileceğimiz bir tabaka” dedi. Gölün kurumasının iki önemli nedeni olduğunu belirten İçöz, “Bunlardan birisi yanlış yeraltı suyu çekimi, diğeri ise küresel ısınma” dedi. İçöz, Meke gölü için artık Ramsar korumasının bir anlamının kalmadığını kaydederek, “Ramsar’a alınmış ama uygulaması olmadıktan sonra bunun bir anlamı kalmıyor. Durum ortada, göl tamamen kurumuş” dedi.

DSİ KURTARMA PROJESİ YAPMALI

Gölü kurtarmak için DSİ’nin üniversitelerle ortak çalışarak mutlaka bir proje geliştirmesi gerektiğini ifade eden İçöz, “Bizim gittiğimizde Konya DSİ’den görevliler vardı ve gölün son halinin haritasını çıkarıyorlardı. Meke Gölü bölgenin en önemli sulak alanı. Mutlaka kurtarılması, korunması lazım” diye konuştu.

MEKE GÖLÜ NASIL KURTARILIR?

Meke Gölünün kurtarılmasına dönük birçok kurum tarafından yapılan kısa, orta ve uzun vadeli öneriler arasında şunlar sayılabilir:
- Konu bakanlık düzeyinde ele alınmalı. Küresel ısınmaya karşı mücadele kapsamında değerlendirilmeli.
- Gölün çevresinde buharlaşmayı engelleyecek, kuraklığa dayanıklı ve az su isteyecek türden ağaçlandırma çalışmaları yapılmalı.
- Bölgenin jeolojik yapısına göre sulama yöntemleri yeniden belirlenmeli.
- Kontrolsüz ve kaçak yeraltı su kuyusu açılmasının önüne geçilmeli.
- Yöreye uygun tarımsal üretim ve ürün deseni, özellikle su ihtiyacı az olan bitkilerle yeniden belirlenmeli.
- Modern sulama tekniklerine geçilmeli. Bunnu için çiftçilere eğitim ve maddi destek verilmeli.
- Kısa vadede ise kuruyan göle farklı kaynaklardan su transferi ve gölün tabanına geçirimsiz malzeme serilmeli.

ÖNCEKİ HABER

‘Oyunbozan Kürt kavalı’ Adnan’ın enternasyonalist şarkısı

SONRAKİ HABER

İşçiye demokrasi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...