14 Ağustos 2016 18:03

CHP'li Emir: 10 Ekim Katliamı yeniden soruşturulsun

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 10 Ekim Ankara Garı Katliamı’na ilişkin soruşturmanın yeniden yapılması gerektiğini belirtti.

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 10 Ekim Ankara Garı Katliamı’na ilişkin, soruşturmanın, ‘ihmalleri tespit edilen’ kamu görevlilerini de kapsayacak şekilde yeniden yapılması gerektiğini belirtti.

CHP’li Emir, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı önünde IŞİD militanlarınca gerçekleştirilen katliama ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sorular yöneltti. Katliamın ardından emniyet ve istihbarat birimlerinin, başkentin merkezinde yaşanan canlı bombalı saldırıdan önceden haberdar olmamasının kamuoyunun aklında yanıt arayan öncelikli soru olduğunu kaydeden Murat Emir’in, IŞİD üyesi Savaş Yıldız’ın ANHA haber ajansına verdiği demeçte, IŞİD’in üst düzey yöneticileri İlhami Balı, Yunus Durmaz ve Edremit Türe’nin MİT ajanı olduğu iddiasına da  yanıt istedi.

Emir, IŞİD’in ‘teknoloji emiri’ olduğu iddia edilen Ersen Çelik’in, Gaziantep Emniyeti’ne verdiği ifadede, Suriye’deyken MİT yetkilileriyle Whatsapp’tan yazıştığını, bombalı eylemleri gerçekleştirecek isimleri bildirdiğini ve yazışmaların halen kayıtlarda bulunduğunu söylediğini hatırlattı.

İSTİHBARAT İHMALLERİNİ SORDU

Çelik’in “yazıştım” dediği emniyet ve MİT görevlilerinin kim olduğunu soran Emir, 10 Ekim Katliamı’na ilişkin şu soruları sordu;
*10 Ekim sabahı da dâhil olmak üzere, 2015 yılı Temmuz ayından başlayarak TEM Dairesi Başkanlığı’na gelen ve bombacıların kimliğinin de yer aldığı istihbarat, “teyide muhtaç” ibaresi yer almamasına rağmen neden dikkate alınmadı?
*Bombacı Yunus Emre Alagöz’ün Türkiye’de olabileceği istihbaratı 8 Ekim’de alınmış olmasına rağmen, “muhtemel eylem” uyarısı neden 10 Ekim sabahı dağıtıldı?
*10 Ekim sabahı gelen istihbarat neden 4 saat sonra Ankara Emniyeti’ndeki birimlerine iletildi? Diğer yazışmaların aksine, bu yazışmanın saati neden el yazısıyla belirtildi?
*Mitinge aldıkları önlemler arasında şehir girişlerinde yapılan araç aramalarını gösteren emniyet, 10 Ekim günü saat 00.00 ile 09.00 arasında bu uygulamaya hangi gerekçe ile ara vermiştir?
*Yürüyüş ve miting başvurusu 08.30-16.00 arasında Ankara Garı önü ve Sıhhiye Meydanı arasında olmasına rağmen, emniyet neden bu izni tek taraflı olarak saat 12.00-16.00 arası Sıhhiye Meydanı olarak değiştirmiştir?
*Toplanmanın saat 08.00 itibariyle başlayacağı bilinmesine rağmen giriş-çıkışlarda sıkı kontrol talimatı neden saat 10.02 itibariyle verildi?
*Polislerin gaz kullandıklarını belirtikleri saat (11.20) ile yine emniyetin hazırladığı görüntü kayıtları arasındaki (10.20) bir saatlik fark neden dikkate alınmadı?
*Miting günü görevli personele “canlı bomba eylemlerine karşı kendilerini korumaları” yönünde talimat verilirken, miting düzenleyicileri neden bu konuda uyarılmamıştır? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van'da çatışma: 1 korucu yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Darbeciler gibi işçiye ateş açtılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...