14 Ağustos 2016 11:53

Silikozis Taşlıçay'dan bir can daha aldı

İstanbul'da kot kumlama atölyesinde Silikozis hastalığına yakalanan Necat Demir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Paylaş

İstanbul'da kot kumlama atölyesinde Silikozis hastalığına yakalanan Necat Demir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sadece Demir'in köyü olan Taşlıçay'da bugüne kadar 16 kişi aynı hastalıktan yaşamını yitirmişti.

Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay Köyü'nden 2000 yılında gittiği İstanbul'da çalıştığı kot kumlama atölyesinde Silikozis hastalığına yakalanan 27 yaşındaki Necat Demir, tedavi gördüğü İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Hastalık nedeni ile uzun bir süredir solunum cihazlarına bağlı olan Demir'in ölümüyle birlikte Silikozis'ten ölenlerin sayısı 67'ye yükseldi.

Demir'in Taşlıçay köyünde ise bu hastalıktan bugüne kadar 16 kişi yaşamını yitirmişti. 30'a yakın Silikozis hastasının bulunduğu Taşlıçay köyünde geçen ay da Ramazan Aydar adlı yurttaş yaşamını yitirmişti.

SİLİKOZİS BİLANÇOSU

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, bugüne kadar 5-10 bin tekstil işçisi kot taşlama işinde çalıştırılmış. 2-3 ay gibi çok kısa sürelerde de olsa bu işi yapan binlerce işçi soludukları tozun yoğunluğu nedeniyle hastalık tehdidi altında yaşıyor. Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi'ne göre, 300 haneli Taşlıcay köyünde neredeyse her evde bir Silikozis hastası var. Hasta işçilerin birçoğu yanlış teşhis mağduru. Yanlış teşhis konmuş ya da doktora gitmemiş işçilerin bir kısmı hastalıklarının nedenini bilmediğinden aynı iş koşullarında çalışmaya devam ediyor. Hastalığı teşhis edilmemiş ya da yanlış teşhis edilmiş işçiler nedeniyle Silikozis hastası işçilerin sayısı tam olarak bilinmiyor. Sadece İstanbul'da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne 100'den fazla Silikozis hastasının yıl içerisinde yatış yaptığı, Sinop, Tokat, Bingöl, Siirt, Erzurum, Yozgat, Zonguldak ve Çorum'da da kot taşlama sonucu akciğerleri iflas edip memleketlerine dönen çok sayıda işçi olduğu söyleniyor. (Bingöl/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te imam eğitimine kadınlardan ilgi

SONRAKİ HABER

Bartın’da sel bitti çalışmalar başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa