14 Ağustos 2016 11:37

İsveç’te imam eğitimine kadınlardan ilgi

İsveç'te ilk kez imam eğitimi, ekim ayında Stockholm dışındaki Kista Yüksek Halk Yüksek Okulu’nda başlayacak.

Paylaş

İsveç'te ilk kez imam eğitimi, ekim ayında Stockholm dışındaki Kista Yüksek Halk Yüksek Okulu’nda başlayacak. İmam eğitimine kadınların ilgisi yoğun. İmam olmak için başvuruda bulunan 17 kişiden 10'u kadın. 1 yıl sürecek olan imam eğitimine katılan imam adaylarına İslam teolojisi konusunda temel bilgiler verilecek.

İslam ülkelerinden gönderilen bazı imamların IŞİD ve benzeri cihatçı grupları destekler içerikte vaazlar vermeleri tepkilere yol açmış, camilerde görev yapan imamların İsveç’te eğitilmelerinin daha uygun olacağı yolunda görüş dile getirilmişti.

Kista Halk Yüksek Okulu bünyesinde açılan ve devletin finase ettiği eğitim ilk imam eğitimi olma özelliğini taşıyor. İsveç’te hükümetin imam eğitimine el atması örgütlü tarikatlar tarafından soğuk karşılanırken, kadın imamlar uygulamadan hoşnut.
Göteborg ilinde görev yapan kadın imam Iman Baroudi, pek çok İslami cemaatin mezun olacak olan kadın imamları istemeyeceğini söylüyor.

Malmö İslam Merkezi Genel Müdürü Bajzat Becirov, okuldan mezun olacak olan sadece kadın imamların değil erkeklerin de iş bulmalarının güç olacağını, cemaatlerin okuldan mezun olan imamlar yerine kendi yetiştirecekleri imamları tercih edeceklerini belirttikten sonra şunları kaydediyor: “Benim için kadın veya erkek fark etmez. Buna karşın pek çok kişinin kadınları dini lider ve imam olarak benimseyeceğinden kaygılıyım.” (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Madenciler zam ve grev hakkını kazandı!

SONRAKİ HABER

Silikozis Taşlıçay'dan bir can daha aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...