12 Ağustos 2016 20:42

Melet Irmağı kurtuluyor mu?

Danıştay, Ordu İdare Mahkemesinin kararını onayarak ek atık barajının Çevre Etki Değerlendirmesine tabi olması gerektiğine oybirliğiyle karar verdi.

Paylaş

Danıştay, Melet Irmağı’na karışan maden arıtma kimyasalı nedeniyle Altınordu’da su kesintilerine neden olan Zamantı Maden’in ek atık barajı için aldığı “ÇED gerekli değildir” kararını bozdu.

Kabadüz ilçesi Akgüney mahallesinde faaliyet gösteren kurşun, bakır, çinko zenginleştirme tesisi bünyesinde ek atık barajı projesi için Ordu Valiliği “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti.  Gül Ersan, Sevgi Aydın ve Coşkun Türkeli isimli yurttaşlar kararın iptali için dava açmış, tesisten çıkan atıklardan alınan numunelerin laboratuvar analizi sonucu;  siyanür, ph ve zehirlilik seyrelme faktörü sınır değerden yüzde 20 daha fazla çıkmıştı.

Bunun üzerine de Ordu İdare Mahkemesi doğal ortama tehlikeli atık deşarj ettiği anlaşılan tesisin bünyesindeki ek atık barajı projesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptaline karar vermişti. Ordu Valiliği ve Zamantı Madencilik’in kararı temyiz etmesi üzerine dosyaya bakan Danıştay 14. Dairesi de, Ordu İdare Mahkemesinin kararını onayarak ek atık barajının Çevre Etki Değerlendirmesine tabi olması gerektiğine oybirliğiyle karar verdi.

Kararı değerlendiren Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Gül Ersan, “Bu dava ile haklılığımız kanıtlandı ama tehlike geçmiş değil. Duyumlarımıza göre şirket buradaki çalışmalarını sonlandırıp yine aynı bölgede başka bir yerde çalışmalarını sürdürmek istiyor. Tehlike bitmedi” dedi. (Ordu/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Adı Demokrasi Meydanı oldu ama proje süreci demokratik değil

SONRAKİ HABER

Suriyeli mülteci çocuklar okulsuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...