10 Mayıs 2012 12:42

Kürkçü: Roboskililer baskı altında

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Roboski Katliamı’na ilişkin yaptığı açıklamada “Katliamın sorumluları değil, köylüler yargılanıyor. Baskı altında şikayetlerini geri çekmeye zorlanıyorlar” dedi.TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen Kürkçü, Roboski Katliamı mağdurlarına yap

Kürkçü: Roboskililer baskı altında
Paylaş

TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen Kürkçü, Roboski Katliamı mağdurlarına yapılan baskılara karşı hukukçuları ve insan hakları savunucularını göreve çağırdı. Katliamın sorumluları yerine Uludere köylülerinin yargılandığını, kovuşturulduğunu ve baskı altında şikâyetlerini geri çekmeye zorlandığını söyleyen Kürkçü, katliamı incelemek için oluşturulan ve kendisinin de üyesi olduğu alt komisyonun çalışmalarının ardından köylülerin askeri ve adli makamların baskılarına maruz kaldığını ifade etti.

Roboski Katliamı’nın ardından hiç bir kamu görevlisinin sorgulanmadığına dikkat çeken Kürkçü, “Ancak köylülerin bana anlattıklarına göre Uludereli gençler, her gün cenaze töreni sırasında ilçe kaymakamını tartakladıkları bahanesiyle sorguya çağrılmakta, aile büyükleri arzuları hilafına korucu olarak göreve çıkmaya zorlanmakta ve evlatlarının ölümünün sorumluların bulunması için yaptıkları şikâyeti geri almaları için baskı görmektedirler” dedi. Kürkçü, köylüler üzerindeki baskının en somut örneğinin ise üniversite öğrencisi Cabbar Yılmaz’ın bir video kaydında suretinin görünmesi bahane edilerek Uludere kaymakamını ‘öldürmeye tam teşebbüs’ suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine konulması olduğunu söyledi. Uludere’de baro bulunmamasının da etkisiyle Roboskililerin gereksindiği hukuki yardıma geç ve yetersiz bir biçimde ulaşabildiklerini bunun da köylülere baskı yapanları cesaretlendirdiğini dile getiren Kürkçü, zamanın Roboski Katliamı’nın sorumlularının lehine işlediğini ve mağdurların suçluya dönüştürüldüğü yeni bir hak ihlali dönemine girildiğini ifade etti.     

Bu evrede bütün baroları, insan hakları kuruluşlarını artan bir dikkatle Roboski halkının sorunlarına ilgi göstermeye ve katliamın sorumluları ortaya çıkarılıncaya kadar dayanışmayı sürdürmeye çağıran Kürkçü, “Katliamın sorumlularının ortaya çıkarılması ve Roboski halkının baskılardan korunmasının doğrudan doğruya TBMM’nin ve komisyonumuzun ahlaki ve siyasi sorumluluğunda olduğunun altını bir kere daha kamuoyu önünde çizmeyi bir borç biliyorum” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Genelge sonuç verdi, okulları İHL yapıldı!

SONRAKİ HABER

Cezalar caydırıcı değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...