12 Ağustos 2016 19:35

Rusya’nın önceliği Suriye sınırı

Türkiye - Rusya heyetleri arasında Suriye gündemli üçlü mekanizmada ilk toplantı gerçekleşti.

Paylaş

ST. Peterburg’da 9 Ağustos’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yapılan Türk-Rus zirvesinde kurulması kararlaştırılan Suriye gündemli üçlü mekanizmada ilk toplantı gerçekleşti.
Putin ve Erdoğan’ın salı günü gerçekleştirdikleri zirvenin ardından iki ülke arasında dışişleri, istihbarat ve silahlı kuvvetler temsilcilerinin yer aldığı üçlü mekanizma kurulmasına karar vermişti. Türkiye heyeti, ilk toplantı için Rusya’ya gitmişti.
İzvestiya gazetesine demeç veren Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Viktor Vodolatski, Moskova’nın kritik toplantıda öncelikle sınırın kapatılması meselesini gündeme getirdiğini ifade etti.

RUSYA ‘MİLİTAN VE SİLAH AKIŞI’NI DURDURMAK İSTİYOR

Sputnik’in haberine göre Vodolatski, toplantının Putin ve Erdoğan arasındaki Suriye diyalogunun devamı olduğunu ifade ederek, “Salı günkü görüşmede Suriye’de barışın sağlanmasına yönelik adımlar tartışıldı. Dünkü (önceki gün) toplantıda da, doğal olarak, militan ve silah akışının durdurulması için Türkiye-Suriye sınırının kapatılması meselesi gündeme getirildi. Militanların dış desteğinin kesilmesi gerekiyor. Bunun için Türkiye’ye silah ve militan akışının gerçekleştiği noktaların uydu görüntülerini sunabiliriz” dedi.
Sınırdan özellikle Ahrar’uş Şam ve el Nusra gibi cihatçı grupların öncülüğünde kurulan Fetih Ordusu’na silah ve militan akışı sağlanıyor. Ancak AKP Hükümeti bu gruplara sınırdan destek vermekle sık sık suçlanmış, iddiaların çoğu da Rusya Yönetimi tarafından çeşitli belgeler medyaya ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunularak gündeme getirilmişti. 

‘TÜRKLERİN MANEVRA ALANI KALMADI’

Öte yandan Türkiye’nin ABD ve AB ile ilişkilerinin kötü durumda olmasını gerekçe gösteren Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi üyesi İgor Morozov, Moskova ve Ankara’nın mevcut sorunları Moskova’nın istediği koşullarda çözme şansı doğduğunu ifade etti. Türkiye’nin manevra şansı kalmadığını savunan Morozov, Ankara’nın Rusya’dan gelen Suriye sınırını kapatma talebini mutlaka yerine getireceğini vurguladı.

MISTURA: KLOR GAZI SAVAŞ SUÇUDUR 

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan Mistura, BM insani erişim çalışma gurubunun toplantısından sonra basın toplantısı düzenledi. 
Halep’te artan çatışmaların sivilleri etkilediğini söyleyen Mistura, “Halep’te 3 saatlik ateşkes bizlere yeterli değildir, konvoyların etkili olması için en az 48 saatte ihtiyacımız var. Ayrıca Halep’te sivillere klor gazı saldırıları olduğuna dair bilgiler almaktayız” dedi. 
Bunun savaş suçu anlamına geldiğine de işaret eden Mistura, “Bu konuda soruşturmalar devem etmektedir. Erdoğan Putin görüşmelerinin detaylarını bilmiyorum, Türkiye Suriye konusunda siyasi çözüm bulunmasında önemli bir faktördür. Türkiye Suriyeli mülteciler konusunda misafirperverliğini anlatmaya gerek yok. Rusya ve Türkiye liderlerinin Suriye konusunu gündemde bulundurmalarını büyük bir ilgi ve titizlikle izliyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kraft: DİTİB ile ilgili şüpheler güçlü

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın Türkiye çıkmazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...