12 Ağustos 2016 19:23

Kraft: DİTİB ile ilgili şüpheler güçlü

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft, DİTİB’e dini cemaat statüsü verilmesi konusunda şüphelerin arttığını söyledi.

Paylaş

Almanya’da Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) ile ilgili tartışmalar sürüyor. 31 Temmuz’da Köln’de gerçekleştirilen ‘Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi’ne yoğun katılım ve Ankara’nın Almanya’daki Türkler üzerindeki etkisi konusunda patlak veren tartışmalar DİTİB’e uzanmış, DİTİB’in Almanya’da Ankara’nın politikaları çerçevesinde faaliyet gösterdiği eleştirileri dile getirilmişti.
Tartışmalar, Türkiye kökenlilerin yoğun olduğu Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletine odaklanmıştı. 

‘YENİ BİR DEĞERLENDİRME GEREKİYOR’

KRV Başbakanı Hannelore Kraft artan eleştiriler üzerine Westdeutsche Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada, “DİTİB’in dini cemaat olarak sınıflandırılmak için gerekli ölçütleri karşıladığı konusunda şüpheler güçlenmektedir” dedi. Türkiye’deki gelişmelerin, Müslüman derneklerin tanınma süreci konusunda yeni bir değerlendirme gerektirdiğini kaydeden Sosyal Demokrat Partili politikacı, statü ile ilgili ölçütlerin yerine getirilip getirilmediği konusunun tiztizlikle incelendiğini ve bu konuda zaman baskısı olmadan karar verileceğini söyledi. 
DİTİB sözcüsü Zekeriya Altuğ kamuoyunda DİTİB ile ilgili yürütülen tartışmalara tepki göstermişti. Altuğ, “Bazı Alman politikacıların Müslümanları Almanya’dan yabancılaşmakla suçladıklarını, ancak kendi davranışlarının Müslümanları tam da buna zorladığı” eleştirisinde bulunmuştu.
Almanya’daki en büyük İslam kuruluşu konumundaki DİTİB’e bağlı 900’e yakın dernek bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bir de gezgin kadınlardan dinleyin

SONRAKİ HABER

Rusya’nın önceliği Suriye sınırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa