13 Ağustos 2016 00:46

Bölgesel Amatör Lig'de bu gidiş nereye?

Her sezon olduğu gibi, gene pek çok takım sezon arifesinde Bölgesel Amatör Lig'e katılmayacağını açıkladı. Peki hangi takımlar bunlar?

Paylaş

Alper KAYA

Geçtiğimiz günlerde, Bölgesel Amatör Lig’in grupları belirlendi ve yeni sezon hazırlıkları ciddi anlamda başladı. Bazı takımlar için değil...
Her sezon olduğu gibi, gene pek çok takım sezon arifesinde BAL’a katılmayacağını açıkladı. Peki hangi takımlar bunlar? Uşak temsilcisi Akarcaspor, Kocaeli temsilcisi Bekirpaşa Başaran, İstanbul ekibi Beşyüzevler, Çankırı Belediyesi Gençlikspor, Konya ekibi İhsaniye Gençlerbirliği, Afyon temsilcisi İscehisar, Kütahya Seramikspor, Karabük ekibi Safranboluspor ve Kırklareli takımı Vizespor...
Süreç bu takımlar için nasıl işleyecek? Bir alt ligden yola devam edecekler ancak bu yıl şampiyon olsalar dahi, bir üst kademe olan BAL’a çıkamayacaklar. Hakları iptal edilecek. Bu zahmetli yolu neden seçiyor olabilirler, diye sormadan önce biraz geçmişe gideceğiz.
Geçtiğimiz sezon başında sekiz, bir önceki sezon başında sekiz ve sezon içinde dört, bir önceki sezon başında ise dokuz takım Bölgesel Amatör Lig’den çekildi. Pek çok değişik bölgeden takım bu skalanın içinde yer alırken, Çankırı için ayrı bir parantez açmak elzem gelir.

FUTBOLUN ÇEKİLME EŞİĞİ: ÇANKIRI

Zira bu küçük şehrin, yedi sezonda tüm takımları BAL’dan çekildi! Sırasıyla Çankırı İl Özel İdare, Ilgazspor, Çankırı Belediye Gençlik, Çankırı SHÇEK, Yapraklı Belediye, Çankırıspor ve Çankırı Belediye Gençlik 2010’dan beri her yıl ligden çekilen il temsilcileri olarak dikkat çekiyor. 
Bu takımlar arasında ise Çankırıspor’a biraz detay katmalıyız. Zira Çankırı’nın profesyonel liglerdeki tek temsilcisiydi bundan birkaç yıl önce. 2012-2013 sezonunda 2. Lig’i orta sıralarda bitirmişken bir sonraki sezon önce 2. Lig’de sonuncu oldu, sonrasında 3. Lig’e son sıradan veda etti ve BAL’a katılmadan ligden çekildi... Sanıyorum futbol sahnesinde Çankırıspor’u bir daha göremeyeceğiz. Bu gidişatın arkasında ise, ufak bir çekişme yatıyor.
Çankırıspor, profesyonel liglerdeki tek kadın başkan olan Sevda Karaali’nin takımıydı. Ancak Çankırı Belediyesi ile kulüp arasında, nereden çıktığı tam olarak hiçbir zaman anlaşılamayacak bazı problemlerden ötürü soğuk rüzgarlar esmeye başlayınca Çankırı futbolu da geriye gitmeye başladı. Bu soğuk rüzgar klişesi ise, bu kez gerçekten durumu tam anlamıyla açıklıyor. Zira Çankırı Belediyesi, resmi sitelerinden yayınladıkları bir mesajla Sevda Hanım’a açık açık “Nankörlük etme, otur yerine!” yazdı ve akabinde ipler tamamen koptu. Sizin anlayacağınız, 2004 yılından bu yana belediye başkanlığı yapan İrfan Dinç’in döneminde Çankırı futbolu topyekûn iflasa girdi.

FİLLER VE ÇİMEN DENKLEMİ

Tüm takımların buna benzer bir sebeple ligden çekildiğini iddia edemeyiz. Ancak belli başlı takımlar için, fillerin tepişip çimenin ezildiği durumu da bir gerçek. Hele küçük şehirlerde belediyeler hem yerel halkın hem de sosyal aktivitelerin tek para kapısı olarak görüldüğü için çoğu zaman kulüplerin kaderleri belediye başkanlarının iki dudağının arasında yer alabiliyor.
Bu denklemin dışında kalan takımlarda ise farklı bir matematik işlemi çalışıyor: Borç ertelemesi. Malumunuz olduğu üzere Süper Amatör Lig’deki takımların ve bu takımlardan kaynaklı olarak kişilerin (sadece kulüple ilgili olmak kaydıyla) vergi borçları donduruluyor. Bir vergi cumhuriyetinde bunun anlamı şudur: Bir yangın durumunda “kırınız”.
Önümüzdeki rakamlar, bu tarz komplo teorilerini destekleyecek cinsten olmanın ötesinde dört sezonda otuz sekiz takımın ligden çekildiği bir Bölgesel Amatör Lig önümüzde duruyor. Halihazırda, bu lig zaten altı yıldır var! Bu rakamların kartopu gibi büyüyüp amatör futbolun önünde çığ olacağını öngörmek zor değil. Görevi, bu öngörülere sahip olmanın yanı sıra önlemler almak olan bir kurum varsa da pek esamesi okunmuyor bu ülkede...
“Bu gidiş nereye?” sorusu ise, tek soruluk bir final sorusu misali, o olmayan kurumun önünde hayali bir barkovizyona yansıtılmışçasına devasa bir hâlde duruyor hâlâ...

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da IŞİD operasyonu: 43 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin çağdaş hikayeleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa