12 Ağustos 2016 13:17

Anayasa Uzlaşma Komisyonu mini anayasa için HDP'siz toplandı

AKP, CHP ve MHP'li Anayasa Uzlaşma Komisyonu temsilcileri, mini anayasa paketi için bir araya geldi. Toplantıya HDP'nin davet edilmemesi tepki çekti.

Paylaş

Meclis’te AKP, CHP ve MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu temsilcilerinin katılımıyla anayasa zirvesi toplandı. Toplantıya AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar  Milletvekili Mehmet Parsak katıldı.

Toplantının başında AKP, CHP ve MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu temsilcileri kamera karşısına geçerek açıklama yaptı. Toplantının başında konuşan AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Yenikapı’da yapılan mitingi hatırlatarak şöyle dedi: “Büyük bir birlik ve beraberlik ruhu sergilenmiştir. Buradan hareketle biz de bu uzlaşma içerisinde demokrasimizi pekiştirecek adımları sürdürmeyi AK Parti olarak kararlıyız. Bugün burada üç partinin temsilcisi olarak bu anlayışla bir araya geldik. Bizi burada buluşturan Yenikapı’daki milli birlik ve beraberlik ruhudur.

Biz son yaşanan gelişmeler çerçevesinde acilen anayasada yapılabilecek değişiklikleri müzakere edeceğiz. Çalışmalarımızı yapacağız ve genel başkanlarımıza sunacağız.

15 Temmuz demokrasi mücadelesini ve Yenikapı ruhunu kalıcı hale getirmek için AK Parti olarak bu uzlaşma zeminini korumaya kararlıyız. Umuyoruz ki demokrasimizi daha da güçlendireceğiz. Ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu konularda anayasa değişikliğini gerçekleştireceğiz. Biz AK Parti olarak bu hususta her türlü gayreti seferber edeceğiz, milletimizin beklentilerini dikkate alarak anayasadaki değişiklikler çalışmasını yapmaya kararlıyız.”

“YARGI EKSENİNDE BİR MİNİ ANAYASA PAKETİ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, toplantının başında şunları ifade etti: “Bugün parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin burada mini anayasa paketinin yapılması sürecinde katkılarının ve desteklerinin olmasını büyük ölçüde önemsiyoruz.

Üç siyasi parti biraz önce anlatılan tablodan devam eden seyirden sonra bir araya geldi, bir mini anayasa paketi özellikle yargı ekseninde bir mini anayasa paketini yapmak üzere bir araya geldik.

Öncelikle şunu belirteyim, 15 Temmuz’dan sonra parlamentoda dört siyasi parti darbeye karşı ortak bir bildiri imzaladı. Sayın Cumhurbaşkanımız bunun altına ben de imza koyuyorum dedi ve birlik bütünlük ifadesi algısı bütün Türkiye’ye TBMM’den verildi.

Ben anayasa çalışmalarında da aynı beraberliğin aynı ortak iradenin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Parlamentonun iradesinin tam olması ve eksik kalmaması için parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin bu sürece katkı vermesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. İşin başlangıcında çalışma bu şekliyle başlayabilir ama bundan sonrasına ilişkin bu eksikliğin giderilmesinde yarar gördüğümüzü de paylaşmak istiyorum.

Özellikle anayasanın yargıyla ilgili bölümünde ciddi biçimde ihtiyaç duyulan değişikliklerin ortak iradeyle hızla yapılmasının ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız süreçte gördük. Fetullahçı çetenin bu terör örgütünün öncelikle yargı içerisinde kümelenip yargıyı ele geçirerek kumpas davalarıyla TSK başta olmak üzere devletin bütün kurumlarını nasıl teslim almaya kalktığını gördük. Hal böyle olunca yargının bağımsız ve tarafsız olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha yaşayarak gördük. Yargı siyasetin emrinde olmamalıdır. Yargı tarikatların emrinde olmamalıdır. Yargı cemaatlerin elinde olmamalıdır.

Bu çerçevede birlikte yürüteceğimiz bu çalışmanın inanıyorum ki ortak paydası yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ekseninde olacaktır.”

MHP adına çalışmalara katılan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, “Bu yangının sönmesi için acele etmeden ama hızla uzlaşma iklimi anlayışı ile çalışmaların tamamlanması birinci önceliğimiz” dedi.

'HDP'SİZ MEŞRU SİYASET OLMAZ

HDK Eş Sözcüsü ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, TBMM'de yaptığı basın toplantısında, anayasa paketine ilişkin soruları yanıtladı. “Mini anayasa paketi için Ak Parti, CHP ve MHP bir araya gelecek. HDP’siz toplantıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Kürkçü şu yanıtı verdi: “HDP’siz meşru siyaset olamaz, HDP’siz herhangi bir toplumsal ya da politik meşru düzenleme olamaz. HDP’ye oy veren 6 milyon seçmenin bu süreçten dışlanması asla ve asla kabul edilemez. Bu en dar anlamından en geniş anlamına kadar kabul edilemez.
Anayasa dışı, gayrimeşru bir uygulamadır. Tabii bu uygulama sırasında partilere çeşitli roller düşüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP dışlama işlemini yerine getiriyorlar. CHP’de hem ağlarım hem giderim rolünü oynuyor.
Ben bu uygulamayı şöyle özetleyebilirim. Hâlâ, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Tayyip Erdoğan, HDP’yi Meclisten dışlamayı başaramadı ama Meclisi HDP’den kaçırmaya çalışıyor. İstediğiniz kadar kaçırmaya çalışın, biz buradayız, komisyonlardayız, kendi aranızda kurduğunuz komisyonları kendi aranızda halleşmek için yaptığınız tartışmaları bize açsanız ne olur açmasanız ne olur, besbelli ki HDP’den kaçırmak istedikleri bir şey vardır. Egemenler, HDP’den hakkı hukuku, özgürlükleri, adaleti, barışı kaçırmak isterler. O komisyondan değilse bu komisyonda biz onları nasıl olsa yakalarız. Ama yalvaracak değiliz.” 

BEKAROĞLU: HÜKÜMET YANLIŞTAN DÖNMELİ

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, mini anayasa paketi buluşmasına HDP’nin davet edilmemesine tepki gösterdi. Mecliste açıklama yapan Bekaroğlu, “Burada HDP yok. Mecliste bir yasama faaliyeti yürütülecek, anayasa değişecekse bir grubu olan partiyi yok saymak kabul edilemez. Doğru değildir bu. Seçilmiş bir parti var, bu parti Meclistedir. Anayasa ve yasalar çerçevesinde buradadır. Siz bunu dahil etmiyorsunuz, bu kabul edilebilir bir şey değil, yanlış yapılıyor. Hükümet ve bütün siyasi partilerin bu yanlış adımdan bir an evvel dönmeleri gerekiyor” diye konuştu. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji uyardı: Bu geceden itibaren yağışlı hava geliyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da gözaltına alınan gazeteciler serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...