10 Mayıs 2012 12:31

HES’lerde ‘mesire yeri’ açılımı!

Solaklı’daki HES’leri mesire yeriyle şirin göstermeye çalışan bakanlık bir yanda, özel güvenlik görevlileriyle vadiye girmeye çalışan şirketler diğer yanda. HES furyasında gelinen son nokta sözün bittiği yerdeyiz dedirtiyor. Vadiye mesire yeri yapılmasını değerlendiren Yöre Köylüsü Murat Sarı ise, &ldquo

HES’lerde ‘mesire yeri’ açılımı!
Paylaş
Yusuf Yavuz

SOLAKLI’DA ‘ÖZEL GÜVENLİK’ GERİLİMİ

Trabzon’un Çaykara ilçesi sınırlarındaki Solaklı Vadisi’nde HES gerilimi. 36 HES projesi bulunan vadide, yargıya taşınan proje için bilirkişi heyetinin inceleme yapması beklenirken HES şirketinin özel güvenlik görevlileri eşliğinde vadiye girmek istemesi köylülerin tepkisine neden oldu. Köknar köyü yakınlarında toplanan yaklaşık 500 köylü şirketin vadiye girişini engellemek istedi. Ancak şirket çalışanları geri adım atmayınca kısa süreli arbede yaşandı. Şirket yetkilileri ve köylüler arasında uzun süre devam eden tartışmaların sonunda kazanan köylüler oldu. Sayıları yaklaşık bini bulan Karaçam ve Köknar  köylüleri vadilerini korumak için kısa sürede organize olarak şirketin geçişine izin vermediler. Özel güvenlik görevlileri eşliğinde vadiye girmek isteyen şirket çalışanları geri çekildi.

‘TARİHTE BÖYLE BİR İMHA YAŞANMADI’

Karadeniz bölgesinde yaşanan doğa kıyımlarına karşı muhalefetiyle bilinen Yazar Nihat Genç, Solaklı’daki gerilimle ilgili sorularımızı yanıtladı. Genç, Solaklı’da olanların bu büyük imha sürecinin bir parçası olduğunu söyledi. Karadeniz’in benzersiz koylarını otoyolla ortadan kaldıran anlayışın şimdi de vadilere, yaylalara yöneldiğini söyleyen Genç, tarihin hiç bir döneminde böylesi akıl almaz bir imha yaşanmadığını belirtti.

‘SOLAKLI HALKINI PROVOKE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Solaklı’da HES şirketine karşı direnen köylülerden Murat Sarı, projeye karşı açtıkları dava için, şubat ayında bilirkişi heyetinin gelmesini beklediklerini ancak yoğun kar nedeniyle bu incelemenin mayıs sonuna ertelendiğini söyledi. Yargı süreci devam eden proje için HES şirketinin özel güvenlik görevlileri eşliğinde vadiye girmeye çalıştığını ancak köylülerin buna karşı direnişe geçtiğini anlatan Sarı, “Bu girişim şirketin halkı provoke etme operasyonudur. Mayıs sonunda yapılması beklenen bilirkişi heyetini olumsuz etkilemeye çalışıyorlar” iddiasında bulundu.

ŞİRKETİN GÜVENLİK GÜCÜYLE HALK KARŞI KARŞIYA

HES şirketinin yedi araç eşliğinde vadiye girmeye çalıştığını kaydeden Sarı, halkın şirketin güvenlik görevlileri ile karşı karşıya kaldığını, devletin güvenlik güçlerinin olaya müdahale etmediğini söyledi. Vadilerini tahrip eden HES’lere karşı mücadele eden halka ‘vatan haini’ damgası vurulduğunu anımsatan Sarı, “Bize vatan haini diyenlerin hiç biri de buraya gelip yaşadıklarımızı görmedi. Ne bir kaymakam ne de bir vali gelip halimizi sormadı” diye konuştu.

SOLAKLI’YA PİKNİK ALANI YAPTILAR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun açıklamalarıyla gündeme gelen ve  ardından DSİ ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından Karadeniz Teknik Üniversitesinden bir ekibe hazırlatılan Solaklı Vadisi Rekreasyon Projesi’nin ilk aşaması tamamlanarak 5 Mayısta hizmete açıldı. Of-Çaykara arasındaki yaklaşık 20 kilometrelik güzergahta uygulanan ‘Solaklı Vadisi İyileştirme Projesi’ kapsamında tamamlanan gölet ve Orman İçi Dinlenme Yeri, mesire alanı olarak  vatandaşların hizmetine açıldı. Projenin tamamlanmasının ardından Başbakan Erdoğan tarafından açılması planlanıyor. Bakan Eroğlu, “Halk Solaklı’yı görünce vadilerinin de böyle olmasını isteyecek” açıklamasında bulunmuştu.

‘TARAFSIZ BİLİM İNSANLARI TAHRİBATI YERİNDE GÖRSÜN’

Rekreasyon projesini hazırlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi ekibini de bu suça ortak olmakla  eleştiren Sarı, “Tarafsız bir bilim heyeti gelip burada yaşananı görsün ve vadideki tahribatı belgelesin. Üniversitedeki öğretim üyeleri okudukları kitapların hakkını versinler. Benim 65 yaşında okuma yazması olmayan bir annem var gelsinler de annem anlatsın yaşanan tahribatı” diye konuştu. (Trabzon/EVRENSEL)


‘SOLAKLI’YA MESİRE YERİ ÖLÜYE GÜZEL ELBİSE GİYDİRMEK’

Solaklı’da ilk aşaması tamamlanan ‘mesire yeri’ hakkında da sert eleştirilerde bulunan Murat Sarı, bu uygulamanın vadinin yukarı kısmında yaratılan tahribatın üzerini örtme amacını taşıdığını ileri sürdü. Rekreasyon alanının, HES’lerden bırakılacak can suyu ile oluşturulacağını ifade eden Sarı, “Görünüşte halka hoş görünen bir düzenleme yaptılar ancak Solaklı’nın peyzaj düzenlemesine ihtiyacı yoktu. Solaklı zaten doğal olarak çok zengin bir peyzaja sahipti. Şimdi bunu yok edip yerine sahtesini yapıyorlar. Bu tam anlamıyla bir ölüye güzel elbiseler giydirip diri gibi göstererek göz boyamaya benziyor. Yaptıkları şey tam bir sihirbazlık. Bunu yaparak büyük suç işliyorlar” görüşünü savundu.

ÖNCEKİ HABER

Çorum’da işçi kurultayı yapıldı

SONRAKİ HABER

Genelge sonuç verdi, okulları İHL yapıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...