10 Mayıs 2012 12:14

Örnekköy’de yıkım

Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı olan Örnekköy Roman mahallesinde önceki gün 20’ye yakın naylon barınakla birlikte, hurdacıların ve kargıcıların da işyerleri yıkıldı. Özel mülk üzerinde kurulu olmasını gerekçe olarak sunan belediye ekipleri, yazılı uyarı olmaksızın, 15 gün önce yaptığı sözlü uyarıya

Örnekköy’de yıkım
Paylaş
Murat Eşiyok

Yıkımlar, çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’ların takviyesiyle yapıldı. Yıkımlarla ilgili olarak belediye yetkilileri 6 ay önce Örnekköy halkına yazılı uyarıda bulunulduğunu söylerken, bölgede yaşayan Roman halkı böyle bir yazılı uyarıda bulunulmadığını belirtiyor.

Yıkımlardan sonra evsiz kalan ailelerin yanı sıra, birçok hurdacı ve kargıcı da işsiz kaldı.

30 kargı, 8 hurda dükkanı yıkılırken hurda dükkanlarının her birinde yaklaşık 15 dolayında kişi çalışıyordu. Belediye görevlileri, kargıcıların Örnekköy’de belediyeye ait, Afet Toplama Merkezine dükkanların kurulacağını orada üretime devam edeceklerini söylüyor ancak söyledikleri alan 30 kargıcının çalışmasını sürdürebileceği bir niteliğe sahip değil. Kargıcılar da bu vaadin gerçekliğine inanmıyor.

NAYLON BARINAKTAN BİLE YOKSUNLAR

Naylon barınakta yaşayan birçok aile evsiz kaldı ve bu çaresizliklerini AKP hükümetine ve Örnekköy’e birçok vaatte bulunan CHP’li Belediye Başkanı Cevat Durak’a duyuramamaktan şikayetçiler.
Romanlar iki yıldır işçi olabilmek için belediyeye başvuruda bulunduklarını, kendilerine cevap verilmediğini dile getiriyor. Mahalle insanları geçimini özellikle hurdacılık ve kargıcılıkla sağlıyor.
Mahallede yaşayan Roman halkı, yıkımlara tepki gösterirken, aynı zamanda AKP’nin 2 yıl önce yaptığı Roman açılımda Romanlara verdiği vaatlerin arkasında olmamasına da öfkeli.

Örnekköy aynı zamanda kentsel dönüşüm alanı içerisinde yer aldığı için halk gelişmelerden tedirgin ve kentsel dönüşüme karşı bir arada mücadele vereceklerini belirtiyorlar. Romanlar ev sahibi olmayı istemekle birlikte kültürlerini yaşatmayı da istiyorlar. Örnekköy’e yıllarca emek verdiklerini belirten bir Roman kadın, Roman kültürünün asimile edilmesine izin vermeyeceklerini ifade ediyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ekmek ve Gül sayı 29

SONRAKİ HABER

Çorum’da işçi kurultayı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...